Kulinarinė popietė su Gian Luca Demarco: gurmaniškų patiekalų receptai ir pamokos, kaip tikslingai išnaudoti technologijas virtuvėje
|
Spalio 15 dieną „Men-do“ studijoje, įsikūrusioje „URBAN HUB“ erdvėje Kaune, vyko išskirtinis kulinarinis renginys, skirtas technologijų distributoriaus „ACC Distribution“ klientams. Renginio vedėjas ir šefas Gian Luca Demarco ne tik žavėjo savo meistriškumu su humoro prieskoniu, bet ir įtraukė visus dalyvius į interaktyvų gaminimo procesą, kviesdamas pažinti naujausią virtuvės techniką per skonių patirtį.
Renginio akcentas buvo principas: kartu gaminame, kartu ragaujame – dalyviai ne tik stebėjo šefą kuriant įvairius patiekalus, bet ir patys stojo prie virtuvės prietaisų – nuo lėtaeigės sulčiaspaudės iki dviejų zonų karšto oro gruzdintuvės – ir įsitikino, kad moderni technika leidžia gaminti ir lengvai, ir skaniai.
Nuo brusketų iki sausainių, keptų mikrobangų krosnelėje
Viso renginio metu Gian Luca Demarco su dalyvių pagalba demonstravo, kaip naudojantis „Caso Design“, „Novy“ ir „Midea“ įranga galima greitai ir paprastai paruošti netikėtus patiekalus.
Renginys prasidėjo nuo cukinijų brusketų su ožkos sūrio kremu ir mėtomis, kurias šefas ruošė naudodamas „Caso Double Contact“ grilių daržovių kepimui bei „Caso Power Blender“ kremui – šie prietaisai leido išgauti tobulą tekstūrą ir traškumą. Pamokęs, kaip patogiai pjaustyti duoną neįsipjaunant pirštų, Gian Luca ją greitai paskrudino „Midea Air Fryer“ gruzdintuvėje ant specialios integruotos kepimo skardos. Kadangi patiekalus gamino kartu su dalyviais, šefas pagrūmojo pirštu dėl česnakų – esą lietuviai labai mėgsta patiekaluose naudoti daug česnako: „Jei būtų jūsų valia, turbūt sudėtumėte čia penkias skilteles, bet ne vampyrų laikai, užteks ir vienos – turi jaustis ne tik česnakas, bet ir kiti ingredientai”.
Toliau sekė jūros gėrybių miksas su citrininiu aioli, ruošiamas dviejų zonų „Midea Air Fryer“ gruzdintuvėje. Šefas džiaugėsi šios gruzdintuvės turimomis dvejomis zonomis – taip vienu metu tame pačiame įrenginyje galima patogiai paruošti skirtingus patiekalus – pavyzdžiui, tuo pat metu skrudinti duoną bei kepti jūros gėrybes. Kol gruzdintuvė ruošė patiekalą, Gian Luca dalijosi ir kitais šio įrenginio privalumais: pasak jo, itin patogu tai, kad galima ją valdyti nuotoliniu būdu per išmaniąją programėlę, o integruotos net aštuonios gaminimo programos leidžia lengvai prisitaikyti prie įvairių kulinarinių poreikių, pavyzdžiui – galima net kildinti tešlą.
Desertui Gian Luca kartu su renginio dalyviais ruošė lazdynų riešutų sausainius, naudodamas „6 in 1” „Midea ” mikrobangų krosnelę, kuri yra ir konvekcinė orkaitė su grilio funkcija. Tai universalus 25 litrų talpos ir 1000 W galios prietaisas, tinkantis tiek maisto pašildymui, tiek kepimui ar skrudinimui – kaip įprastoje orkaitėje. Renginio svečiai stebėjosi pirmą kartą matydami, kad mikrobangų krosnelėje galima pagaminti ir gurmaniškus sausainius. Sausainių gamybai buvo reikalingas lydytas sviestas – čia puikiai pasitarnavo „Novy” kaitlentė su integruotu gartraukiu, kuris garus sutraukė taip efektyviai, kad saldaus lydyto sviesto kvapo, deja, neužuodė niekas. Renginio dalyviai ne tik sužinojo apie naujausios virtuvės technikos galimybes, tačiau ir pramoko neįprastų gaminimo technikų – sausainius formuoti Gian Luca mokė taip: „Susukate tešlos kamuoliuką ir metate į skardą, kad priliptų. Man žinokit labai padeda atsipalaiduoti ir nervus nuraminti toks kepimas” – juokėsi jis.
Renginio dalyviai troškulį malšino mango lassi glotnučiais, suplaktais „Caso Power Blender“ kokteilinėje bei gaiviomis morkų – obuolių sultimis, išspaustomis lėtaeige „Caso Slow Juicer“ sulčiaspaudėje, kuri užtikrina lėtą, bet maksimaliai išsaugantį vitaminus spaudimo procesą. Kruopščiausiai ir ilgiausiai sultis spaudęs renginio dalyvis už savo pastangas renginio organizatorių buvo apdovanotas tokia pačia sulčiaspaude.
Šaldytuvas tapęs šefo pagalbininku
Visi gaminimo ingredientai buvo kruopščiai paruošti ir laikomi išmaniąjame „Midea“ šaldytuve – erdviame dviejų durų modelyje su stalčiais. Šefas džiaugėsi ne tik erdviu ir patogiu vidiniu išdėstymu, bet ir praktiškomis funkcijomis: „No Frost“ technologija, „ Zero Clearance“ sprendiniu ir, svarbiausia, tyliu veikimu, netrikdžiusiu renginio pašaliniais garsais. Modernus šaldytuvo dizainas – nerūdijančio plieno durys, įleidžiamos rankenos ir švelni pilka spalva – puikiai įsiliejo į erdvės interjerą.
Visi renginio dalyviai aktyviai prisidėjo prie patiekalų ruošos, o pačius aktyviausius šefas Gian Luca Demarco apdovanojo renginio organizatorių įsteigtais prizais – „Midea“ karšto oro gruzdintuvėmis. Kai paskutiniai svečiai paliko studiją, darbą tęsė tik „Midea“ dulkių siurblys robotas – be triukšmo ir vargo susiurbė visus likusius trupinius.
Renginio metu gamintų patiekalų receptai:
Cukinijų brusketa su ožkos sūrio kremu ir mėtomis
• Cukinija 1 vnt.
• Mėtos lapeliai
• Prancūziškas batonas
• Ožkos sūris 100g
• Kreminis sūris 100 g
• Druska
• Pipirai
• Alyvuogių aliejus
Duoną susipjaustome riekelėmis, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir skrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min.
Cukiniją susipjaustome riekelėmis, įkaitiname grill keptuvę ir apkepame cukiniją iš abiejų pusių. Į dubenį dedame apkeptas cukinijas, smulkintas mėtas, druską, pipirus, alyvuogių aliejų ir viską gerai sumaišome.
Ožkos ir kreminį sūrį sumaišome maisto maišyklėje, beriame druskos.
Formuojame brusketą: ant iškeptos duonos riekelės tepame sūrių padažą, dedame cukinijas su mėtomis.
Jūros gėrybių miksas su citrininiu aioli padažu
• 300 g krevečių (valytų, mažesnių)
• 300 g kalmarų filė
• 300g kietagrūdžių miltų
• česnako
• 250 g alyvuogių aliejau
• 1 šaukštelio neaštrių garstyči
• 1⁄2 citrinos sulči
• Žiupsnelio druskos
Jūro gėrybes apvoliojame miltuose ir dedame kepti į Midea Air Fryer gruzdintuvę, 20min.
Česnako galveles apkepame orkaitėje, kol suminkštės. Kai atvės, išspaudžiame česnako skiltelių minkštimą.
Sudedame česnaką, aliejų ir garstyčias į plakimo indą. Plakame, kol padažas sutirštės – iš pradžių laikydami plaktuvo kotą labai žemai, o kai padas pradės tirštėti , galima palengva kelti trintuvo kotą.
Paskaniname citrinos sultimis ir druska.
Lazdynų riešutų sausainiai
• Lazdynų riešutų kremas 150 g
• Cukrus 120 g
• Sviestas 150 g
• Kvietiniai miltai 200 g
• Kiaušiio plakinis 40 g
• Apelsino žievelė
„Caso Power Blender“ trintuvu riešutus ir cukrų sutriname iki miltų konsistencijos.
Į dubenį dedame kambario temperatūros sviestą ir išsukame jį iki kreminės konsistencijos. Įmušame kiaušinį, suberiame tarkuotą apelsino žievelę ir riešutų miltus.
Maišome iki vientisos masės, apie 3 minutes.
Tuomet įsijojame miltus, vėl išmaišome ir formuojame nedidelius kamuoliukus.
„Midea MSO25H” mikrobangų krosnelės skardą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame kamuoliukus taip, kad viena jų pusė būtų šiek tiek plokštesnė.
Kepame 180 °C temperatūroje apie 20 minučių.
Paliekame atvėsti.
Mango lassi glotnutis
• Mango vaisius – 1 vnt.
• 150 g pieno (gali būti augalinis)
• Šaukštas kelvų sirupo
• Kardamonas
• Šafranas
Viską sudedame į „Caso Power Blender“ kokteilinę ir suplakame iki vientisos tirštos masės.
Pranešimą paskelbė: Džeraldas Kauneckas, Idea Prima