Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Auksinės virtuvės šefo taisyklės: kaip planuoti patiekalus ir apsipirkimus

Pastaruoju metu siekiant sumažinti išlaidas ar bent jau kontaktą su kitais žmonėmis, visiems teko pakoreguoti savo apsipirkinėjimo įpročius. Beveik visą laiką leidžiant namuose, atsisakyti kai kurių įprastų pirkinių ir išlaidų nėra sunku, tačiau maisto produktų pirkimo išvengti neįmanoma. Tam, kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiautiek karantino laikotarpiu, tiek po jo, žinomas virtuvės šefas Arūnas Stoškus pateikia keletą vertingų patarimų.

„Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė teigia, kad išmokus planuoti savo šeimos meniu ir įgijus tam tikrus apsipirkimo įpročius, galima sutaupyti ir pinigų, ir laiko, ir sugedusių maisto produktų.

„Iki karantino daugelis net nesusimąstydavo apie savo apsipirkimo įpročius, į parduotuvę vykdavo vos dėl vieno kito produkto, dažnai pasiduodavo impulsyviam pirkimui. Tai reiškia, kad į savo pirkinių krepšelį dažnai prisidedame ir nereikalingų maisto produktų, kurių galiausiai nepanaudojame ir juos tenka išmesti. Tačiau karantino laikotarpis privertė keisti įpročius – planuoti savo pirkinius, susidaryti būtinųjų prekių krepšelį tam, kad į parduotuvę reikėtų vykti kuo rečiau. Mano vyras yra virtuvės šefas, todėl mūsų šeimoje jis jau seniai stengėsi išugdyti „tvaresnius“ įpročius maisto planavimo ir gaminimo atžvilgiu. Jis turi kelias svarbiausias taisykles, kurios pravers ne tik šiuo laikotarpiu, bet ir karantinui pasibaigus“, – tikina D. Stoškuvienė.

1. Sudarykite savo namų restorano meniu

Virtuvės šefas Arūnas Stoškus teigia, kad optimaliai suplanavus savo pirkinių krepšelį vykti į parduotuvę gali reikėti vos vieną kartą per keletą savaičių. Sudarant sąrašą reikėtų atsižvelgti į individualius šeimos poreikius, tačiau virtuvės šefas pateikia keletą gairių, kurios gali palengvinti šį procesą.

„Prieš važiuojant į parduotuvę reikėtų pasidaryti virtuvės inventorizaciją, peržiūrėti visas spinteles, šaldiklį. Įsivertinus turimus produktus, reikėtų tiksliai nuspręsti, ką gaminsite ateinančias dienas, ir susirašyti, kokių konkrečiai produktų jums trūksta tam, kad pagamintumėte visus šiuos patiekalus“, – aiškina A. Stoškus.

Jis pataria šį darbą paversti žaidimu, patiems įsijausti į virtuvės šefo rolę ir sudaryti tikrą „šeimos restorano“ meniu.

„Pirkinių krepšelį užpildžius būtinais, šeimos mitybos įpročius atitinkančiais produktais ir atsižvelgus į susidarytą meniu, į parduotuvę galėsite nevažiuoti bent 10-14 dienų. Jeigu šeimos poreikiai nėra dideli, produktų užteks net ir iki 3 savaičių. O iš tikrųjų, kai jau atrodo, kad nebeturite iš ko gaminti ir reikia apsipirkti, iš spintelėse esančių produktų galima sugalvoti dar daug netradicinių patiekalų. Įjungus kūrybiškumą, 4 asmenų šeima tokiu atveju galėtų išgyventi dar bent 7-10dienų“, – tikina A. Stoškus.

2. Po ranka turėkite „tinginių sąrašą“

Anot A. Stoškaus, planuojant pirkinius taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į įvairas alergijas, ligas, gamybos įpročius, šeimoje esančias maisto gaminimo tradicijas, šviežių daržovių bei vaisių sezoniškumą. Tačiau virtuvės šefas pateikia preliminarias maisto produktų krepšelio gaires, kurios gali padėti sudarinėjant savo individualų pirkinių sąrašą arba jį „pavaduoti“, kai pritrūksta laiko pasidaryti virtuvės inventorizacijai.

  • Stoškaus maisto produktų sąrašas:
  • Šviežios daržovės ir vaisiai – bulvės, morkos, svogūnai, agurkai, pomidorai, ridikėliai, kaliaropės, įvairios salotos, obuoliai, apelsinai;
  • Pieno produktai – pienas, sviestas, varškė;
  • Kruopos – grikiai, perlinės kruopos, ryžiai, lęšiai;
  • Mėsa ir žuvis – kiauliena, vištiena, jautiena, žuvies produktai. Galima nebijoti pirkti subproduktų: širdelių, kepenėlių ir t.t.;
  • Bakalėja – aliejus, miltai, konservuotos daržovės, cukrus (ar jo pakaitalai), šokoladas;
  • Pusgaminiai – lazanija, balandėliai ir t.t.;
  • Duona.

3. Praplėskite vaikų skonių paletę gamindami kartu 

Arūnas Stoškus teigia, kad ypač šį laikotarpį galima išnaudoti mokant vaikus maisto ruošimo ir sveikos gyvensenos įpročių. Be to, įtraukiant juos į maisto gamybos procesą, vaikai mieliau maistą suvalgys, galbūt pamėgs naujus produktus ir tai padės mažiau jų iššvaistyti, rečiau pirkti dažnai vaikų mėgiamus pusfabrikačius. Virtuvės šefas juokauja, kad greičiausiai po tokių užsiėmimų daug laiko reikės skirti virtuvės tvarkymui, bet juk svarbiausia – kartu praleistas laikas.

„Skirkite laiko ir pamokykite vaikus pasidaryti nesudėtingus patiekalus, papasakokite apie sveiką mitybą. Patiekalų sudėtingumas turėtų priklausyti nuo vaikų amžiaus –tai gali būti glotnučiai ar net mėsos patiekalai. Pasinaudokite proga išvystyti ilgalaikę tradiciją, kuomet visa šeima gamina kartu, pavyzdžiui, sekmadieniais kepa blynus. Dažniausiai vaikai labiausiai įsitraukia į smagius darbus, tokius kaip tešlos minkymas, uogų perrinkimas, obuolių pjaustymas, picos tešlos gaminimas. Virtuvėje galima susigalvoti daug smagios veiklos, tačiau nusiteikite, kad po to greičiausiai laukia itin ilgas tvarkymasis“, – juokiasi A. Stoškus.

Virtuvės šefas pateikia lengvą receptą, į kurio gaminimą galima įtraukti bet kokio amžiaus vaikus.

Glotnutis su apelsinais, špinatais ir bananais (4 asmenims)

Jums reikės: 4 vidutinių bananų; 100 g šviežių špinatų; 400 ml apelsinų sulčių; 2 v.š. natūralaus medaus (jį galima keisti ir kitais saldikliais: agavos sirupu, klevų sirupu, datulėmis).

Bananus, špinatus ir apelsinus švariai nuplaukite, bananus sulaužykite ir išspauskite apelsinų sultis. Visus produktus dėkite į smulkintuvą ir plakite tol, kol kokteilis taps vientisas.

Sultis taip pat galima pakeisti jogurtu. Tuomet gautą masę sukrėskite į dubenėlį ir valgykite šaukštu. Papuošimui ir tekstūrai paįvairinti galite pridėti riešutų, uogų ar sėklų.

Pranešimą paskelbė: Goda Diečkutė, UAB Headline agency
Auksinės virtuvės šefo taisyklės: kaip planuoti patiekalus ir apsipirkimus

Facebook Comments