Vaistininkė pataria: trys svarbiausios taisyklės per Velykas pradėsiantiems lauko kepsnių sezoną

Šių metų Velykų savaitgalis džiugina šiltu ir maloniu oru, tad per šias šventes, tikėtina, daugelis ne tik susiburs prie šventinio stalo su šeima ir artimaisiais, bet dalį Velykinių vaišių perkels į gamtą ir pradės lauko kepsninių bei šašlykų sezoną. Sveikatos specialistai sako, kad kartu su kepimo ant grotelių ir kepsninių sezono startu, į vaistines paprastai plūsteli daugiau besiskundžiančių apsinuodijimu ar skrandžio skausmais, nes daugelis tiesiog pamiršta svarbiausias maisto paruošimo taisykles. O per Velykas šios taisyklės itin svarbios.

Pasirūpinti šviežumu

„Pirmas ir svarbiausias patarimas – pasirūpinti maisto šviežumu. Jei mėsą kepimui marinuojate ar kitus patiekalus namuose ruošiate patys, šviežumą kontroliuoti lengviau, tačiau perkant pusiau paruoštą mastą, mišraines ar marinuotos gaminius iš parduotuvių, būtinai gerai įvertinti tiek galiojimo laiką tiek ir paties maisto išvaizdą, kvapą. Pasenęs maistas – viena dažniausių apsinuodijimo priežasčių“, – bene dažniausią klaidą, kuri per šventes atgina žmones į vaistines, pastebi „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė.

Pasak jos, norint išvengti apsinuodijimų, svarbu įvertinti visus maisto paruošimo etapus: pirkimą, saugojimą, paruošimą, atšildymą ir vartojimą. Lygiai taip pat svarbu laiku pagamintą maistą suvalgyti ir laikyti jį tik tinkamomis sąlygomis. Ilgai laikant maisto produktus kambario temperatūroje apsinuodijimo maistu rizika padidėja. „Šaldytuve ar šaldiklyje laikomų produktų nereikėtų kambario temperatūroje palikti ilgiau nei dviem valandoms, o virtų ar keptų produktų nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau nei keturias paras“, – pataria vaistininkė.

Salmoneliozės rizika

Antra taisyklė, kuri itin aktuali tiek per Velykas, tiek ir bet kurią kitą dieną gaminant maistą lauke – neragauti žalios, termiškai neapdorotos mėsos, ypač vištienos ir kiaulienos.

„Atrodo – akivaizdu, tačiau daugelis vis tiek stengiasi paragauti vos kąsnį, pažiūrėti, kaip išsimarinavo šašlykas ar vištiena, ar užtenka prieskonių. Tenka girdėti sakančių, kad marinuota mėsa lygu iškeptai, tačiau taip nėra. Žalia vištiena ir kiauliena – didelė rizika užsikrėsti salmonelioze. Salmonelės bakterijos žūsta tik didelėje temperatūroje, t. y. tik kepant ar verdant žalią maistą“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Pasak jos, per Velykas salmonelės bakterijos itin aktualios ir dėl didelio valgomų kiaušinių kiekio, nes šių bakterijų dažnai randama ant žalių kiaušinių lukšto. Daugelis nesusimąsto, tačiau net ir prieš marginant kiaušinius, būtina juos gerai nuvalyti ir dezinfekuoti, ypač jei naudojate naminių vištų kiaušinius.

„Tinkama higiena labai svarbi ruošiant visą žalią mėsą, paukštieną, kiaušinius. Svarbu ne tik plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, bet ir tinkamai nuplauti panaudotus stalo įrankius, peilius, pjaustymo lenteles, vengti termiškai neapdoroto maisto sąlyčio su kitu maistu“, – svarbiausiais patarimais dalinasi specialistė.

Valgyti saikingai

„Eurovaistinės“ vaistininkė sako, kad apsinuodijimas per šventes – tikrai dažnas, tačiau dar dažniau žmonės tiesiog persivalgo arba priragauja per daug skirtingų, tarpusavyje nederančių patiekalų, kurie vėliau sukelia skandžio problemas. Būtent persivalgę žmonės dažniausiai per šventes kreipiasi į vaistines, ypač per Velykas.

„Velykų šventinio stalo maistas yra gerokai sunkesnis ir labiau apkraunantis skrandį nei per Kalėdas ar Kūčias. Kiaušiniai, majonezas, įvairios mėsos patiekalai – visa tai kartu skrandžiui sukelia labai rimtų išbandymų“, – sako J. Juodsnukytė. Todėl trečia svarbiausia švenčių stalo taisyklė – nesėsti prie šventinio stalo labai išalkus, nepamiršti saiko ir stengtis išlaikyti įprastą dienos režimą: valgyti pusryčius, užkąsti kas 2 – 4 valandas.

„Eurovaistinės“ vaistininkė primena, kad jei per šventes vis dėlto pasireiškia apsinuodijimo požymiai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas – reikėtų išgerti aktyvintos anglies tablečių, o jei simptomai itin intensyvūs ir stiprūs, patariama nedelsiant kreiptis į sveikatos specialistus.

Pranešimą paskelbė: Asta Valatkevičienė, Eurovaistinė, UAB

Facebook Comments