Ruošiantis dengti šventinį rugsėjo 1-osios dienos stalą – šiuo metu madingiausio Bento torto receptas
|Saldintos duonos ar į tortą panašių skanėstų kepimo idėja atsirado dar senovės civilizacijose. Manoma, kad senovės egiptiečiai kepė pyragus iš tokių ingredientų kaip medus, vaisiai ir riešutai. Šie ankstyvieji tortai buvo panašesni į labai minkštą duoną ir dažnai buvo naudojami ypatingomis progomis ar religinių apeigų metu. Šiais laikais taip pat švenčių metų neapsieinama be šio deserto, kurio dabar galima ragauti įvairiausių rūšių. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, desertai gali būti subalansuotos mitybos dalis, jei vartojami saikingai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad prekyboje tortų gamybai galima rasti įvairių rūšių miltų: nuo pilno grūdo, migdolų iki kukurūzų ar avinžirnių. Maisto technologai kviečia išmėginti šiuo metu itin madingą „Bento“ torto receptą. Tai vieno kąsnio skanėstai, dekoruojamas kremu su simboliniu užrašu ar šmaikščiu paveikslėliu. Jie itin išpopuliarėjo Pietų Korėjoje kaip saldi dovana, tad puikiai tiks rugsėjo 1–osios progai.
Miltinių gaminių maistinis vertingumas priklauso nuo miltų rūšies
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vertingiausi maistingumo prasme yra viso grūdo miltai, tačiau priduria, kad kuo įvairesnių miltų vartojimas užtikrina raciono turtingumą. „Miltų asortimentas parduotuvių lentynose – ypač platus, todėl išsirinkti tinkamiausius ir maistingiausius miltus galima atsižvelgus į jų žymėjimą. Ant pakuotės nurodytos raidės leis identifikuoti miltų glitimo kiekį – kuo pirmiau jos yra pagal abėcėlę, tuo miltuose glitimo kiekis bus didesnis. Taip pat – šalia raidės nurodomi skaičiai, pasakantys miltų peleningumą. Įprastai šis skaičius svyruoja nuo 400 iki 1800 gramų. Didesnis skaičius parodo, kad miltuose išlikę daugiau naudingų medžiagų. Taip pat šis skaičius nurodo ir miltų spalvą. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni“, – pasakoja specialistė.
Be to, daugiau kreipiant dėmesį į viso grūdo miltus, gydytoja pasakoja, kad juose gausu maistinių skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, nes ne tik apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, o ir pamaitina gerąsias žarnyno bakterijas. „Skaidulos taip pat suteikia sotumo jausmą ir padeda reguliuoti svorį. Dar viso grūdo miltuose yra daug B grupės vitaminų (tiamino, riboflavino, niacino), kurie būtini energijos apykaitai ir bendrai sveikatai, o juose esančios mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis ir magnis, yra labai svarbios įvairioms organizmo funkcijoms. Beto, kompleksiniai viso grūdo miltų angliavandeniai energiją atpalaiduoja lėtai, todėl cukraus kiekis kraujyje išlieka stabilus“, – apie viso grūdo miltų maistinę naudą pasakoja dietologė.
Miltiniai desertai – skanėstai, kurie turėtų būti vartojami saikingai
Dr. E. Gavelienė pažymi, kad vartojant desertus svarbiausia yra porcijų kontrolė: „Mėgaudamiesi mažesne mėgstamo deserto porcija, galite patenkinti savo emocinius poreikius ir nesugadinti bendro sveikos mitybos plano. Galima rinktis mažesnes porcijas ar dalintis jais su artimaisiais. Taip pat reikėtų rinktis desertus, pagamintus iš aukštos kokybės ir sveikų ingredientų. Ieškokite tokių, kuriuose naudojami neskaldyti grūdai, natūralūs saldikliai ir švieži ar džiovinti vaisiai. Sveikatai palankiausia bus tuomet, jei pavyks išvengti dirbtinių priedų, per didelio cukraus kiekio ir transriebalų. Be to, namuose gaminami desertai leidžia geriau kontroliuoti ingredientus ir porcijas.“
Itin atsakingai miltinius patiekalus turėtų vartoti žmonės, kurie turi tam tikrų sveikatos sutrikimų. „Pavyzdžiui, rafinuoti miltai gali sukelti staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, todėl diabetu sergantys asmenys turėtų rinktis viso grūdo arba mažai angliavandenių turinčius miltus ir kontroliuoti porcijas. Taip pat asmenys, sergantys uždegiminėmis ligomis, gali nuspręsti sumažinti miltų kiekį arba jų vengti, kad nepaūmėtų uždegiminė reakcija organizme. Taip pat kai kurie žmonės yra alergiški arba jautrūs sudedamosioms dalims, kurių paprastai būna miltiniuose produktuose, tad dėl alergijos kviečiams arba jautrumo tam tikriems maisto priedams gali tekti vengti tam tikrų rūšių miltų“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Kaip išsirinkti aukštos kokybės miltus?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingi miltai pasižymi skirtingu baltymų bei glitimo kiekiu ir tekstūra: „Rinkdamiesi miltus, perskaitykite jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad įsitikintumėte, jog tai yra tos rūšies miltai, kurių ieškote. Pavyzdžiui, daugiau baltymų turintys miltai tinka duonai kepti, o mažiau baltymų turintys miltai labiau tinka pyragams ir pyragaičiams. Taip pat, kad įsitikintumėte, jog miltai yra švieži, patikrinkite jų galiojimo laiką arba tinkamumo vartoti terminą. Be to, namuose miltus reikėtų laikyti vėsioje ir sausoje vietoje, kad jie nesugestų ir nepritrauktų kenkėjų.“
Ekspertė pasakoja, kad parduotuvėse siūlomas miltų asortimentas išties platus, todėl tiks tiek įvairių mitybos principų besilaikantiems žmonėms, tiek norintiems atitaikyti specialią rūšį tam tikriems kepiniams ar kitiems patiekalams. „Galima rinktis iš viso grūdo, kukurūzų, migdolų, avinžirnių, kvietinių, kokosų, grikių, žemės riešutų, ryžių, moliūgų sėklų, žaliųjų bananų, sorų, bolivinės balandos bei ekologiškų miltų. Taip pat prekiaujame miltais be glitimo, kurie puikiai tiks žmonėms, turintiems specialių mitybos poreikių. Norintys išmėginti įvairias miltų rūšis bei sutaupyti, gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos“, – primena O. Suchočeva.
Maisto technologai kviečia planuoti šventinį rugsėjo 1-osios dienos stalą ir išmėginti japoniškų tradicijų įkvėptą „Bento“ torto su vaisiais ir riešutais receptą. Terminas „Bento“ yra naudojamas Rytų pasaulyje ir reiškia vienos porcijos maistą išsinešimui – tokia asmeninė priešpiečių dėžutė. „Bento“ tortas – tai visavertis, tačiau labai mažytis (apie 10 cm skersmens) tortas, kuris dažniausiai yra dekoruojamas kremu su simboliniu užrašu ar šmaikščiu paveikslėliu ir siunčiamas mylimam žmogui, draugui ar kolegai.
RECEPTAS
„Bento“ tortas su vaisiais ir riešutais
Torto sluoksniams reikės:
250 g pasirinktų miltų;
300 g cukraus;
115 g nesūdyto sviesto, suminkštinto;
180 ml pieno;
3 vnt. didelių kiaušinių;
10 g kepimo miltelių;
2,5 ml vanilės ekstrakto;
Žiupsnelio druskos.
Glaistui reikės:
225 g sviesto, suminkštinto;
500 g cukraus pudros;
5 ml vanilės ekstrakto;
45–60 mililitrų pieno arba grietinėlės.
Torto papuošimu reikės:
Įvairių vaisių (braškių, mėlynių, kivių ir kt.);
Pjaustytų migdolų ar kitų riešutų;
Valgomųjų gėlių (papuošimui, neprivaloma).
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros ir ištepkite riebalais bei miltais dvi 20 cm apvalias torto formas.
- Dubenyje sumaišykite suminkštintą sviestą ir cukrų iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išplakdami po kiekvieno įmušimo. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Palaipsniui sausus ingredientus pakaitomis su pienu supilkite į šlapius ingredientus ir maišykite, kol gerai susimaišys.
- Tolygiai padalykite tešlą į paruoštas tortines ir išlyginkite viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25–30 min. arba kol į biskvito vidurį įkištas dantų krapštukas išlįs švarus.
- Išimkite pyragus iš orkaitės ir leiskite jiems 10 min. atvėsti kepimo formelėse, tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
- Pagaminkite glajų: išplakite suminkštėjusį sviestą iki kreminės masės. Po to palaipsniui, po 125 g, suberkite cukraus pudrą ir toliau maišykite, kol gerai įsimaišys.
- Įmaišykite vanilės ekstraktą ir pieną arba grietinėlę. Maišykite, kol glajus taps vientisas ir tepamas. Jei reikia, koreguokite konsistenciją pridėdami daugiau pieno.
- Surinkite tortą: vieną torto sluoksnį sudėkite ant tortinės lentos arba serviravimo lėkštės.
- Ant vieno torto sluoksnio viršaus užtepkite glaisto. Paskui ant viršaus uždėkite antrąjį torto sluoksnį ir viską padenkite dar vienu plonu glaisto sluoksniu.
- Atvėsinkite tortą šaldytuve apie 15–20 minučių, kad sustingtų sluoksniai. Paskui paskutiniu glaisto sluoksniu aptepkite tortą, kad paviršius būtų lygus.
- Nuplaukite ir paruoškite įvairius vaisius. Supjaustykite juos gabalėliais ir išdėliokite juos skirtingose torto vietose. Taip pat tortą galite papuošti konditerinėmis gėlėmis ir riešutais.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR, UAB