Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama. Be to, galima improvizuoti ir atrasti netikėtus derinius, pavyzdžiui, iškepti pyragą su lašiša, kuris tiks ir kasdieniam stalui, ir ypatingai progai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiltąjį sezoną renkasi daugiau šviežių daržovių ir žuvies, kuri padeda subalansuoti racioną.

 

„Vasarą žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip mėsos alternatyva. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, nuolat plečiame žuvies asortimentą bei siūlome įvairios rūšies žuvų pasirinkimą: lašišos, menkės, juodojo paltuso ar vilkžuvių. Pagal pardavimų duomenis matome, kad žuvies kategorijos pardavimai didėja“, – teigia V. Budrienė.

 

Kilo iš Vokietijos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint daugiau žuvies įtraukti į kasdienį valgiaraštį, galima ne tik ją kepti, bet ir rinktis lengvai pagaminamus patiekalus, kuriuose žuvis derinama su kitais ingredientais. Pavyzdžiui, pagaminti kišą su lašiša. Šis patiekalas gali būti lengvas užkandis. Taip pat kišą galima valgyti ir pusryčiams, pietums ar vakarienei. Kadangi žuvies skonis dera su kitais produktais, kišas su lašiša patiks vaikams. Ir dar vienas itin didelis kišo pranašumas – jį galima valgyti tiek šaltą, tiek karštą.

„Kišas – tai nesaldus prancūziškas kepinys su traškiu tešlos pagrindu, kurio vidus užpildomas įvairiais priedais. Tai gali būti žuvis, mėsa, grybai, sūris bei prieskoniai. Šio pyrago paruošimas yra labai paprastas. Pirmiausia pagaminamas plonos tešlos pagrindas, o tada sudedamas pasirinktas įdaras. Šis patiekalas toks paprastas ir kartu ypatingo skonio, kad tinka valgyti bet kur ir bet kada“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Nors kišas žinomas kaip klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, iš tikrųjų jis atsirado Vokietijoje, viduramžių Lotaringijos karalystėje, kurią valdė germanai. Manoma, kad žodis kišas kilęs iš vokiško žodžio „kuchen“, reiškiančio žodį pyragas arba pyragėlis. Vis dėlto bėgant laikui taip susiklostė, kad šiandien kišas yra vienas žinomiausių Prancūzijos patiekalų. Jis patiekiamas beveik kiekvienoje prancūzų kavinėje ar restorane.

Derinkite su daržovėmis

 

Daržovės – dar vienas puikus ingredientas, tinkantis pagardinti kišą. Jos tampa ne tik gardžiu priedu, bet ir suteikia galimybę panaudoti visas šviežio derliaus gėrybes, kurios suteiks organizmui vitaminų.

„Į pasakiško skonio pyragą galimą įdėti bet kokių mėgstamų daržovių. Čia tinka viskas. Išmėginkite špinatus, paprikas, smidrus, cukinijas, porus, svogūnus. Tereikia viską smulkiai supjaustyti ir įmaišyti į įdarą. Taip pat galite pagardinti šviežiomis prieskoninėmis daržovėmis – bazilikais, krapais, petražolėmis, kalendromis. Jos sustiprins ką tik iškepto pyrago skonį“, – pataria „Iki“ atstovė ir dalijasi keliais įdomiais faktais apie kišą, kurių galbūt nežinojote.

Didžiausias kišas. Didžiausias kišas buvo iškeptas 1997 metų lapkričio 22 dieną. Jam virtuvės šefas panaudojo maždaug 120 litrų pieno, 1928 kiaušinius, 70 kg rūkytos kiaulienos, 60 kg sviesto ir 65 kg miltų.

Vengdavo valgyti kišą.  XX a. pr. kišo valgyti dažnai vengdavo „tikri“ vyrai, nes jo sudėtyje buvo daugiausia vegetariškų ingredientų, o mėsos mažai. Tuo metu atrodė, kad tikras rimtas valgis būtinai turi būti mėsiškas.

Galima dėti beveik viską. Į kišą galima dėti beveik viską, kas skanu ir netgi saldu. Jei šaldytuve turite užsilikusių maisto produktų, tokių kaip poras, cukinija, šoninė – nieko neišmeskite. Apkepkite ingredientus keptuvėje ir paruoškite nuostabaus skonio kišo įdarą.

Lašišos kišas su porais

 

Jums reikės:

 

200 g lašišos

1 puodelio miltų

6 valg. š. sviesto

1 šaukštelio druskos

¼ vandens

½ didelių porų

1 valg. š. alyvuogių aliejaus

4 kiaušinių

2 puodelių varškės

2 šaukštų šviežių krapų

½ puodelio tarkuoto sūrio

¼ šaukštelio druskos

¼ šaukštelio pipirų

¼ kajeno pipirų

2 šaukštų šviežių krapų

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į virtuvinio kombaino dubenį sudėkite miltus, druską ir nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą. Plakite, kol masė taps vientisa. Į tą patį dubenį supilkite šaltą vandenį ir plakite, kol tešla pradės jungtis. Tešlą perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite didelį ploną apskritimą. Paruoštą tešlą įdėkite į šaldytuvą bent 1 valandai. Atvėsintą tešlą perkelkite į kepimo indą, šakute subadykite tešlos apačią ir vėl įdėkite į šaldytuvą 1 valandai. Visiškai atvėsintą tešlą kepkite kepimo inde apie 10-15 minučių. Porus nuplaukite ir plonais griežinėliais supjaustykite. Sudėkite juos į keptuvę, apipilkite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol porai pradės minkštėti. Iškepus atidėkite juos į šalį. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius ir varškę. Įberkite druskos, pipirų, smulkintų krapų ir tarkuoto sūrio. Sudėkite maždaug 2/3 lengvai apkeptos lašišos, supjaustytos nedideliais gabalėliais (šiek tiek palikite papuošimui) ir suberkite keptus porus. Viską sumaišius, supilkite į iškeptą tešlą. Lašišos gabalėliais papuoškite kišo viršų. Įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 35-45 minutes, kol kišo įdaras taps sustingęs ir įgaus auksinę spalvą. Mėgaukitės iš karto!

Lašišos kišas su ožkos sūriu

Jums reikės:

180 g lašišos

400 g sluoksniuotos tešlos

½ valg. š. nesūdyto sviesto

2 skiltelių česnakų

1 vnt. svogūno

½ poro

100 g ožkos sūrio

1 puodelio plaktos grietinėlės

4 vnt. kiaušinių

Gaminame:

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Vidutinėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytus česnakus ir porus, kol jie suminkštės. Atidėkite į šalį, kad atvėstų. Vidutinio dydžio dubenyje plaktuvu sumaišykite grietinėlę, kiaušinius, druską, pipirus ir kajeno pipirus. Vėliau į tą patį dubenį sudėkite smulkintą lengvai apkeptą lašišą, sūrį, česnakus ir porus, viską gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį.

Ant lengvai miltais apibarstyto paviršiaus iškočiokite sluoksniuotą tešlą iki apskritimo formos ir perkelkite tešlą į kepimo indą. Švelniai užspauskite tešlos kraštus pirštais. Visą pyrago formą subadykite šakute. Į pyrago formą tolygiai supilkite skystą mišinį. Įdėkite kepimo indą į orkaitę ir kepkite apie 35-40 minučių, kol pyragas išbrinks ir lengvai paruduos. Prieš pjaustydami iškepusi kišą, leiskite jam 5-10 minučių atvėsti ir mėgaukitės!

 

Lašišos kišas su špinatais

Jums reikės:

 

100 g lašišos

1 arbat. š. sviesto

1 vnt. raudonojo svogūno

1 vnt. česnako skiltelės

6 vnt. kiaušinių

150 g pieno

2 šaukštų parmezano sūrio

120 g špinatų lapų

½  arbat. š. druskos

½ arbat. š. pipirų

 

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir česnakus bei kepkite, kol jie įgaus auksinę spalvą ir pradės karamelizuotis. Viską sudėkite į kepimo indą. Atskirame nedideliame dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinius su pienu, tarkuotą parmezano sūrį, įberkite druskos, pipirų, sudėkite špinatų lapus bei supjaustytą lengvai apkeptą lašišą, viską gerai išmaišykite. Supilkite mišinį ant jau iškeptų svogūnų ir česnakų, tolygiai paskirstykite špinatus ir lašišą. Kepimo indą perkelkite į orkaitę ir kepkite apie 20-30 minučių, kol paviršius lengvai paruduos. Leiskite kišui atvėsti apie 10 minučių, tada supjaustykite skiltelėmis ir patiekite. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”
Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

Facebook Comments