Kulinariniai eksperimentai su tradiciniais Užgavėnių blynais: nustebsite, kiek skonio suteikia riešutų miltai

Užgavėnės triukšmingo žiemos išvarymo ir pavasario kvietimo šventė, kurios neįsivaizduojame be blynų. Jų kepimas, dalinimasis ir skanavimas tapo neatsiejama šios šventės pramoga ir mažiesiems, ir suaugusiems. Kiekviena šeima turi mylimiausius blynų receptus, tačiau neapsiriksite pamėginę paįvairinti Užgavėnių meniu blynais su riešutų miltais.

Ugnimi, vandeniu, būgnų griausmu, triukšmingomis dainomis ir sočiomis vaišėmis Užgavėnių dieną skelbiama pavasario ir naujos gyvybės pergalė kovoje su žiemos demonais. Ši šventė buvo žinoma dar iki krikščionybės ir vienaip ar kitaip švenčiama visoje Europoje šurmulingomis persirengėlių eitynėmis – karnavalais. Lietuvoje persirengėliai ir dabar yra svarbiausias Užgavėnių simbolis, perkėlęs senuosius papročius bei tradicijas į šių dienų pasaulį.

Pavasario šauklio Kanapinio bei žiemos sąstingį ginančio Lašininio teatralizuota kova, dalyvaujant Užgavėnių velniams, raganoms, įvairių gyvūnų personažams, vainikuojama šiaudinės Morės – žiemos simbolio – sudeginimu. Po Užgavėnių siautulio prasideda Pelenų diena ir Gavėnia – susilaikymo bei pasninko metas, tad prieš jį, pagal senuosius papročius, būtina iki soties prisivalgyti. Todėl Užgavėnių šventę lydi gausios ir sočios vaišės. Tiesa, etnologai teigia, kad blynai tik Aukštaitijoje buvę tradiciniu Užgavėnių valgiu, o visuotiniu šios šventės simboliu tapo palyginti neseniai. Vis dėlto šiandien Užgavėnės be blynų neįsivaizduojamos.

„Blynai kepami bene kiekvienoje šeimoje ir tai nėra pramoga tik vaikams – per Užgavėnes žmonės vieni kitus vaišina savo iškeptais mėgstamiausias blynais darbo kolektyvuose. Tai tradicija paremta dalinimusi ir skatinanti bendrumą, todėl „Maximos“ kolektyve ją taip pat su džiaugsmu puoselėjame. Žinoma, šią dieną pasirūpiname, kad klientai, neturintys galimybės patys išsikepti blynų, šį šventinį atributą rastų mūsų asortimente – nuo bulvinių, miltinių iki žemaičių blynų“, – kalba Marius Tilmantas, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas.  

Sveikesnė tradicijų interpretacija

Nors, pagal senuosius Užgavėnių papročius, šios šventės valgiai  – itin riebūs, pasak „Maximos“ Maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, tradicijos natūraliai kinta, atliepdamos naujas idėjas, keičiantis žmonių įpročiams ir atsirandant naujiems produktams.

„Užgavėnių blynai gali būti sveikesni, ne tokie riebūs ar saldūs, nebūtina tešlai naudoti mielių. Kvietiniuose miltuose esančio gliuteno netoleruojantys žmonės taip pat gali įsilieti į blynų kepimo pramogą vietoje tradicinių miltų pasirinkę riešutų miltus. Mūsų parduotuvių asortimente yra tradiciškai kepiniams naudojamų migdolų miltų – jie populiariausia alternatyva kvietiniams. Tačiau galima paeksperimentuoti ir su kokosų ar žemės riešutų miltais“, – pasakoja B. Baratinskaitė.  

Riešutų miltai – vertingas baltymų šaltinis, o kartu jie kepiniams suteikia išraiškingą skonį. Siekiant vien tik paįvairinti skonį, riešutų miltais galima pakeisti pusę įprastų miltų kiekio – tuomet nepakis tešlos tekstūra.

„Jeigu kvietinių miltų siekiama atsisakyti dėl sveikatos, svarbu žinoti keletą gudrybių. Migdolų, kokosų, žemės riešutų miltai yra gan sunkūs, neturi lipnumo, labai gerai sugeria skystį. Todėl, norint, kad kepiniai nebūtų birūs ar sprangūs, teks naudoti daugiau tešlos rišiklio – pavyzdžiui, kiaušinių. Labai tinka tešlą saldinti tirštais, klampiais saldikliais: agavų ar klevų sirupu, skystu medumi. Su riešutų miltais – kaip ir kitais beglitimiais, ruošiama tešla būna vientisesnė, paklusnesnė, jeigu prieš kepimą jai leidžiama šiek tiek pastovėti, subręsti, tolygiai sugerti skysčius. Dar vienas pastebėjimas: iš šių miltų lengviau iškepti mažus blynelius, nei didelius plonus lietinius“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi trimis nesudėtingais blynų receptais su riešutų miltais.

Greitieji migdolų blyneliai

Reikės: 2 kiaušinių, 60 ml migdolų arba karvės pieno, 1 valgomojo šaukšto klevų sirupo, 125 g migdolų miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto.

Gaminame: visus produktus suplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės – kiaušiniai ir pienas turėtų būti kambario temperatūros. Leiskite tešlai „pailsėti“ bent 10 min., o tuomet įkaitinkite keptuvėje pasirinktą aliejų arba ghi sviestą, šaukštu pilkite tešlą, kad suformuotumėte nedidelius blynelius ir kepkite kaip įprastus blynus.

Šventiški kokosiniai blynai

Reikės: 4 Kiaušinių, 1 valgomojo šaukšto ištirpinto kokosų aliejaus (tinka ir lydytas ghi sviestas), ketvirtadalio puodelio nesaldinto migdolų pieno arba vandens, ketvirtadalio puodelio ištirpintos kokosų grietinėlės, pusės arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų kokosų miltų, 1 valgomojo šaukšto migdolų miltų arba rupiai maltų migdolų riešutų.

Gaminame: visus ingredientus suplakti elektriniu plakikliu iki vientisos masės, kad neliktų gumuliukų. Svarbu, kad išlydyti aliejus arba sviestas bei grietinėlė būtų skystos konsistencijos, bet ne per karšti – tik tuomet galima įmušti kiaušinius. Tešlą palikite subręsti apie 10 min. ir kepkite blynelius ant vidutinės kaitros įkaitintame kokoso aliejuje arba ghi svieste.

Žemės riešutų vafliniai blyneliai

Reikės: 40 g žemės riešutų miltų, 90 g ryžių miltų, 130 g augalinio arba karvės pieno, 2 kiaušinių, 30 g aliejaus, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, šiek tiek druskos.

Gaminame: sausus produktus sumaišykite atskirai ir supilkite į pieno, kiaušinių ir aliejaus plakinį. Viską gerai išplakite iki vientisos masės ir palikite kiek pastovėti – kepkite vidutinio karštumo elektrinėje vaflinėje. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gustė Kašėtaitė, UAB Headline agency
Kulinariniai eksperimentai su tradiciniais Užgavėnių blynais: nustebsite, kiek skonio suteikia riešutų miltai

Facebook Comments