Išmanus maisto gaminimas kalėdiniu laikotarpiu: šventinį stalą paruoškite greitai, taupiai bei tvariai

Gruodžio mėnuo mus įsuka į greitą ir gana chaotišką pasiruošimo šventėms ritmą. Paskutinę minutę prieš didžiąsias šventes suskubus ieškoti dovanų, gali nebepakakti laiko apmąstyti, kaipgi atrodys jūsų šventinis stalas artimiesiems sugužėjus į jūsų namus. Planuokite, nepersistenkite ir pasitelkite išmaniąsias technologijas – tai keli pagrindiniai principai, kurių laikantis Kūčių ar Kalėdų stalą paruošite greitai bei taupiai.

Įvairovės siekite kukliai

Kone kiekvienas iš mūsų tam tikru didžiųjų švenčių metu jaučiamės kamuojami persivalgymo ir apsunkstame nuo per didelio suvartoto maisto kiekio. Negana to, Kalėdų laikotarpiu kasmet išauga ir išmetamo maisto kiekis, dėl to jau kurį laiką ryškėja tendencija Kūčias ir Kalėdas sutikti kukliau.

Prieš pradedant ruoštis Kūčių vakarienei, svarbu sau atsakyti į šiuos klausimus: kiek žmonių dalyvaus šventėje? Ar šventėje dalyvaus žmonių, kurie nevalgo tam tikro maisto? Kiek bus vaikų?

Prisiminkite, kad švenčių esmė yra susirinkti su artimaisiais ir parodyti jiems dėmesį, tad jei už jūsų stalo planuoja susėsti kuklesnė kompanija, nesistenkite dirbtinai „surinkti“ 12 skirtingų patiekalų bei atminkite, kad gėrimai ir desertai – taip pat patiekalai. Dar vienas itin svarbus patarimas – rinkitės tokius ingredientus ir skonių derinius, kuriuos jau mėgstate, ir rinkitės receptus, kurie jums patinka ir kuriuos galite įsivaizduoti valgant, o ne tradicinius receptus, kuriuos, jūsų manymu, turėtumėte gaminti.

Nesivaržykite pasidalinti skirtingų patiekalų gaminimu su giminaičiais, net jei jaučiate pareigą priimti svečius kaip įmanoma labiau pasiruošę. Taip galėsite paragauti dar įvairesnių, artimųjų labiausiai mėgstamų patiekalų. Be to, visiems teks mažiau laiko praleisti virtuvėje ir apsipirkinėjant, todėl priėmus šį sprendimą sutaupysite ne tik laiko, bet ir pinigų.

Planuokite iš anksto

Planuoti apsilankymus parduotuvėje naudinga visada, tačiau šis įprotis gali ypač praversti prieš didžiąsias metų šventes.

Iš anksto apgalvojus, kokius konkrečius patiekalus ruošite, kuriuos dedikuosite artimiesiems, o kuriuos – įsigysite jau paruoštus, bus paprasta susidėlioti reikalingų pirkinių sąrašą. Tai padės išvengti nereikalingų produktų pirkimo ir impulsyvių sprendimų apsipirkimo metu.

Išankstinis ingredientų paruošimas yra labai svarbus žingsnis siekiant supaprastinti ypatingos progos, tokios kaip didžiosios žiemos šventės, gaminimo procesą. Patiekalo gaminimą bus daug lengviau išskaidyti į mažus darbus per kelias dienas, nei viską gaminti šventėms įsivažiavus, kai jau norite pailsėti ir praleisti laiką su artimaisiais. Išsiaiškinkite, ką galite pasigaminti iš anksto ir užšaldyti ar atidėti iki tol, kol galėsite patiekti ant šventinio stalo.

Sutaupykite laiko išmaniai

Paruošti patiekalus greitai ir efektyviai gali padėti ir išmanūs virtuvės technologiniai sprendimai.

Naujausios „Samsung“ orkaitės pasižymi „AI Pro Cooking“ technologija, kuri optimizuoja maisto gaminimo nustatymus ir kartu stebi gaminamą maistą. Jei orkaitė nustatyta gaminti atpažįstamą patiekalą, ji rekomenduos gaminimo režimą, temperatūrą bei gaminimo laiką.

Esant poreikiui paruošti daug skirtingų patiekalų per trumpą laiką, gali praversti „Dual Cook“ funkcija, kuri suteikia galimybę gaminti sveikus patiekalus garuose, o svarbiausia – leidžia tuo pat metu gaminti atskirus patiekalus skirtingose temperatūrose.

Be to, prieš pradėdami gaminti atsižvelkite į savo orkaitės dydį, skardų, keptuvių ir kaitlentės plotą. Jei paprastai negaminate patiekalų daugybei žmonių, jūsų didžiausios kepimo skardos gali neužtekti, o nauja didelė kepimo skarda nebūtinai tilps į jūsų orkaitę.

Be išmanių technologinių sprendimų naudojimo, taip pat svarbu kaip įmanoma patogiau išnaudoti ir savo virtuvės erdvę.

Restoranai per vakarą pagamina šimtus patiekalų virtuvėse, kurios yra vos didesnės už jūsų. Kaip jiems tai pavyksta? Jie įrengia funkcionalias darbo stoteles, o šis metodas gali itin praversti gaminant šventinę vakarienę gausiai žmonių kompanijai.

Išplaukite kriauklėje esančius nešvarius indus – taip paruošite savo plovimo stotelę. Šalia jos įrenkite paruošimo stotelę, kurioje pjaustysite visus ingredientus. Jūsų viryklė ir orkaitė, žinoma, yra jūsų gaminimo stotys, kuriose gaminami visi patiekalai. Jei ši vieta yra šalia paruošimo stoties, puiku. Jei ne – visus supjaustytus ingredientus suskirstykite į atitinkamus indus ir perkelkite į tą erdvę, kurioje gaminsite maistą. Pasinaudojus šiais patarimais šventinio stalo ruošimas kels mažiau galvos skausmo, o didžiųjų žiemos švenčių laukimas taps dar malonesnis.

Pranešimą paskelbė: Jovilė Markovski, UAB „Publicum”

Facebook Comments