Grilio sezonui įsibėgėjant: maisto ekspertė siūlo pasilepinti ant grotelių keptais vaisiais

Vasarai beldžiantis į duris vis daugiau laiko praleidžiame gamtoje ir artėjantis savaitgalis yra puiki proga pasimėgauti atvirame ore kepamu maistu. O jeigu įprasti mėsiški patiekalai pabodo ir ieškote, kuo paįvairinti skonį, – išbandykite ant grilio keptus vaisius.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai nuo seno puoselėja kepimo ant žarijų tradicijas, pastaruoju metu griliuje vis dažniau kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis, įvairiausios jūros gėrybės, sūriai, taip pat sparčiai populiarėja ir dar vienas patiekalas – grilinti vaisiai.

„Anksčiau maisto kepimo ant žarijų neįsivaizdavome be šašlykų, kepsnių ar dešrelių, o šiuo metu produktų kepsninėms asortimentas yra itin platus. Pirkėjai dažnai renkasi ant grilio kepti ir įvairius sūrius, daržovių vėrinukus ar grybus. Taip pat, ieškodami įvairesnių skonių, įdomesnių receptų, sveikesnių desertų ar išskirtinesnių garnyrų, žmonės ant grilio pradėjo kepti ir vaisius“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad vaisių mėgėjams ir smaližiams kepti ant grilio vaisiai paliks tikrai neišdildomą įspūdį. Kepsninėje kepti puikiai tiks ne tik lietuvių ypač mėgstami obuoliai, kriaušės ar bananai, bet ir ananasai, figos, persikai, nektarinai, mangai ar netgi arbūzai.

„Nors skamba ne visai įtikimai, arbūzai ir ananasai puikiai tinka kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar raudonųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis“, – pataria J. Sabaitienė.

Pasak ekspertės, šitaip keptus vaisius galite patiekti su ledais, karštu šokoladu, uogų sirupu ar kitais mėgstamais priedais. Jeigu mėgstate saldžiau – ypatingą palaimą atrasite paragavę keptų figų. Jas reikėtų tiesiog įpjauti, atverti jų vidų ir dėti tiesiai ant grotelių.

„Pagrilintos figos įgaus pikantišką skonį, kurį dar labiau pabrėšite apšlakstydami medumi ir apibarstydami smulkintomis pistacijomis“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak ekspertės, vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus. Pirmiausia prieš dedant vaisius ant grotelių įsitikinti, kad jie – pakankamai tvirti, o geriausia būtų juos rinktis nepernokusius. Taip pat ji dalijasi dar keliomis vaisių kepimo ant grilio taisyklėmis.

Pjaustyti didesniais gabalėliais. Dauguma vaisių yra gana trapūs, todėl geriausia yra juos supjaustyti dideliais gabalais, griežinėliais ar ratukais. Šitokiu būdu supjaustyti vaisiai išliks tvirtesni, neturėtų suskilti ar pabyrėti. Be to, stambesni jų gabaliukai tvirčiau laikysis ant grotelių. Jeigu kepimui pasirinkote nedidelius vaisius – jų gabalėlius galite suverti ant medinių iešmelių.

Groteles sutepkite aliejumi. Kepant vaisius ant grilio kepsninę reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros ir kepsninės groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai kepami ant grotelių neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.

Citrusinius vaisius pabarstykite cukrumi. Ant grilio keptigalima ne tik obuolius, ananasus ar vynuoges, bet ir citrusinius vaisius: apelsinus, citrinas, žaliąsias citrinas, greipfrutus. Tačiau kepant šiuos vaisius reikėtų perpjauti per pusę ir apibarstyti cukrumi. Tokiu būdų paruošti vaisiai gražiai karamelizuosis ir taps tikra desertų stalo pažiba.

Nešvaistykite vaisių sulčių. Dėl didelio karščio kai kurie ant grotelių kepami vaisiai išskiria daug sulčių. Žinoma, dalis jų išlašės pro groteles. Tačiau tam, kad sulčių neišvaistytumėte, galite po grotelėmis padėti skardą ar kitą indą į kurį išsiskyrusios sultys subėgs. Sultimis galėsite pašlakstyti iškepusius vaisius arba jas panaudoti įvairiausiems desertams, gaiviems vaisiniams kokteiliams ar ruošdami padažus salotoms.  

J. Sabaitienė siūlo ir kelis keptų vaisių receptus, kurie taps tikra vasariško stalo pažiba.

Keptas arbūzas

Jums reikės:

Besėklio arbūzo

Jūros druskos

Alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Supjaustykite arbūzą storais trikampiniais griežinėliais. Tuomet ant lėkštės patieskite vienkartinį rankšluostį. Ant jo sudėkite arbūzą ir leiskite jam šiek tiek nuvarvėti. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę ir groteles švelniai patepkite aliejumi. Prieš kepant arbūzą pabarstykite druska, patepkite aliejumi ir kiekvieną jo puselę ant grilio kepkite po 3 minutes. Taip paruoštas arbūzas puikiai tiks į salotas su fetos sūriu. Skanaus!

Keptos slyvos su ledais

Jums reikės:

Slyvų

Mėgstamų ledų

Mėgstamo aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausia iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Tuomet groteles švelniai patepkite aliejumi. Nuplaukite slyvas, jas pepjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus. Prieš dedant slyvas ant grilio jas šiek tiek patepkite aliejumi ir vartydami pakepkite apie 5 minutes. Patiekite su mėgstamais ledais. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments