5 populiariausios žuvys patiekalams

populiariausia žuvis

Žuvis – vienas iš labiausiai vertinamų maisto produktų žmogaus organizmui. Ją yra rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę, tad šiame straipsnyje pateiksime 5 populiariausias žuvis, skirtas įvairiems patiekalams.

Šamas Plėšikas

Žvejybos sezono metu dauguma žvejų skuba pagauti kuo daugiau žuvies. Vėliau ją galima pačiam pasigaminti namuose. Tai sveikas bei lengvai virškinamas produktas, kuris turi skirtingus pagaminimo būdus. Tai gali būti virimas, kepimas arba garinimas.

Vienas iš įdomesnių variantų yra pagautas šamas, iš kuriuo galima padaryti skaniausius žuvies kotletus. Taip pat galima pridėti įvairiausių daržovių, kurie taps išskirtiniu įdaru šiam produktui. Tai paprasčiausias žuvies pagaminimo variantas, kuris džiugins visą šeimą.

Lydeka

Lydeką taip pat galima pagauti Lietuvos ežeruose. Tai yra gana dažnas laimikis, kurį galima pagaminti labai išskirtiniu būdu. Populiarus bei paprastas receptas yra kepta lydeka su žolelėmis, prie kurios tinka garnyras bei natūralios daržovės.

Vienas iš receptų, susideda iš tokių ingredientų kaip: 800g lydekos, 3 v. š. Sviesto, 1 a. š. citrininių pipirų, 3 skiltelių česnako, 2 lapelių šalavijo, druskos, maltų juodųjų pipirų, kelių čiobrelio ir raudonėlio stiebelių. Visų pirmą, žuvį reikia tinkamai apdoroti.

Vėliau įpjauti juos šonus, vidų ištrinti prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų taip pat reikia įdėti žoleles, sviesto gabalėlius ir smulkinto česnako skilteles. Dabar belieka ją iškepti bei pabaigoje apšlakstyti citrinos sultimis.

Karpis

Karpis – sultinga bei švelnios  mėsos žuvis, kuri patinka net tiems, kurie nėra žuvies mėgėjai. Tokia žuvis puikiai tinka pietums, kadangi karpio paruošimas užima nedaug laiko, tai yra skanu bei paprasta.

Tokiam pietų patiekalui prireiks vidutinio dydžio karpio, 2 vnt. morkų, 3 saliero lapkočių, 4 vnt. bulvių, 1 vnt. svogūno, 2 v. š. sviesto, 250 ml vandens, druskos, pipirų. Pirmiausia karpį reikia išvalyti ir pasūdyti. Svogūną smulkiai supjaustyti, o daržoves susmulkinti – morkas ir saliero lapkočius supjaustyti griežinėliais, o bulves kubeliais.

Svieste pakepinti svogūną, suberti pjaustytas daržoves ir patroškinti. Karpio pilvą įdaryti daržovėmis. Vėliau reikia užpilti vandeniu, uždengti ir kepti troškintuve apie 40 minučių. Patiekalas pagamintas, tad belieka skanauti tobulą vakarienę.

Karšis

Šviežias karšis, kuris yra ką tik pagautas vandens telkinyje puikiai tinka sočiai bei maistingai vakarienei. Iš tokios žuvies galima pasigaminti klasikinę žuvienę.

Bus reikalingas specialus prieskonių rinkinys, taip pat 0,5 kg šviežio karšio, 2 vnt. morkų, 6 vnt. bulvių, 1 vnt. svogūno, 1 stiklinės grietinės, 2 v. š. miltų. Gamyba prasideda nuo bulvių pjaustymo kubeliais, o morkas būtina sutarkuoti stambios tarkos pagalba.

Svogūną susmulkinti ir trumpai apkepti keptuvėje. Žuvį supjaustyti stambesniais gabaliukais. Visus ingredientus sudėti į verdantį vandenį, įberti prieskonių ir virti 20 minučių. Prieš baigiant virti, supilti grietinę, sumaišytą su miltais. Štai vakarienė paruošta.

Lynas

Dar viena skaniausia žuvies rūšis yra lynas. Ji taip pat galima pagauti Lietuvos telkiniuose bei pagaminti iš jo puikų maistą. Yra rekomenduojama žuvienė kokosų piene iš lyno.

Nors dėl kokosų pieno sudėties sriuba gali virti ilgiau negu įprasta, bet skonis bus to vertas. Tai sultinga sriuba, kuri tiks kaip pietums, taip ir vakarienei.

Apibendrinant

Straipsnyje aptarėme 5 populiariausias žuvis patiekalams bei pateikėme receptus, kuriuos Jus galite panaudoti savo kasdieniniame gyvenime ruošiant žuvį.

Facebook Comments