Žiemą lietuviai pirmenybę teikia netikėto skonio daržovių sultims
|Sveikesnės gyvensenos tendencijos skatina atidžiau rinktis ne tik maistą, bet ir gėrimus. Pavyzdžiui, vis dažniau pirmenybė teikiama natūralioms sultims. Vieni sulčių iš mėgstamų vaisių ar daržovių išsispaudžia namuose, kiti – jų dairosi jau paruoštų įdomesnių gėrimų.
Tomas Papučka, sultis gaminančios bendrovės UAB AM „Viltėja“ bendrasavininkis, pastebi, kad Lietuvos vartotojai, sekdami sveikesnės mitybos tendencijomis, vis labiau vertina sulčių šviežumą, kokybę ir maistines savybes, stengiasi rinktis produktus be dirbtinių priedų bei konservantų.
„Vartotojai Lietuvoje tampa vis labiau išprusę. Jeigu prieš 10 metų žmonės produktus pirkdavo vedami smalsumo ir norėdami išbandyti naujoves, dabar, kai suprantame, kiek aplink yra netikrų dalykų, darome priešingai ir ieškome natūralumo. Mūsų siūlomų sulčių sudėtyje aiškiai nurodyta, kad viskas, iš ko gaminamos sultys, yra natūralu – jas gaminame vadovaudamiesi senomis rauginimo tradicijomis, nenaudojame jokių chemikalų ar natūralių procesų „pagreitinimų“. Mūsų sultys yra gaminamos tik iš šviežių daržovių, o vienintelis papildomas ingredientas ir natūralus konservantas, kurį naudojame, yra druska“, – pabrėžia T. Papučka.
Ypatingas dėmesys sudėčiai
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemos sezoną pastebimas natūralių daržovių sulčių pardavimų augimas, ir nors pirkėjai kasmet renkasi vis įvairesnes sultis, žiemą vienu iš pasirinkimo kriterijų tampa ne tik skonis, bet ir nauda organizmui.
„Lyginant su šiltuoju metų sezonu, žiemą sveikuoliškų daržovių sulčių pardavimai išauga 29 procentais. Gali būti, kad viena iš priežasčių, kodėl šiuo laiku padidėja natūralių sulčių paklausa – po švenčių išaugęs noras atkurti organizmo balansą ar šaltuoju metu natūraliai pastiprinti imunitetą. Metams bėgant, ir sulčių asortimentas parduotuvėse gerokai prasiplėtė. Šiuo metu galima rasti ne tik lietuviams įprastas, vietos gamintojų spaudžiamas obuolių sultis, bet ir raugintų kopūstų, burokėlių, pomidorų sulčių, taip pat ir įvairiausių natūralių sulčių kokteilių. Pavyzdžiui, aštrių pomidorų sulčių ar pagamintų iš įvairiausių daržovių“, – pasakoja V. Budrienė.
V. Budrienės teigimu, iš siūlomų natūralių sulčių ir sulčių kokteilių populiariausiu tiek šaltuoju metų laiku jau ne vienus metus išlieka aštrus pomidorų kokteilis, antroje vietoje pagal pardavimus įsitaisė raugintų kopūstų sultys, o trečioje – daržovių kokteilis.
Naudingos organizmui
Daržovių sultys – ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Jose gausu įvairiausių naudingų medžiagų, padedančių stiprinti imunitetą. Pavyzdžiui, pomidorų sultyse yra likopeno, kuris ne tik stiprina imunitetą, bet ir yra vienas iš stipriausių natūralių antioksidantų. Tuo tarpu burokėlių sultys pasižymi geležies gausa. „Per karantiną dalis žmonių pradėjo intensyviau sportuoti, o burokėlių sultys turi daug gerųjų savybių, kurios didina ištvermę ir daro teigiamą įtaką sportinei veiklai“, – sako T. Papučka. Kalbėdamas apie sulčių naudą organizmui jis taip pat pabrėžia, kad raugintų kopūstų sultys gerina žarnyno veiklą, o daržovių kokteilis apskritai yra imunitetą stiprinanti „vitaminų bomba“.
T. Papučka pasakoja, imtis veiklos paskatino tokių produktų Lietuvoje trūkumas. „Pastebėjome, kad rinkoje dominuoja vaisių sultys, todėl norėjosi sukurti tikrą, natūralų ir rinkoje išsiskiriantį produktą. Nuo pat pradžių taikėme į nišą. Atsižvelgėme ne į masinę auditoriją, o žmones, kurie mėgsta įvairiausius raugintus, sūrius produktus. Kai kūrėme sulčių receptus, ieškojome geriausio skonio, tokio, kad sultys būtų iš karto paruoštos vartojimui ir joms paskaninti nereiktų jokių papildomų ingredientų“, – teigia T. Papučka.
Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”