Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Tyrimas: maisto gaminimas virš žarijų leidžia neskubant pabūti drauge

Maisto gaminimas kepsninėje – viena dažniausių pramogų šiltuoju metų laiku. Tą patvirtino ir gegužę „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas: sezono metu bent dukart per mėnesį maistą virš žarijų gamina 6 iš 10 lietuvių. Rezultatai taip pat atskleidė, kad bendravimas ir buvimas drauge – viena iš trijų pagrindinių priežasčių, kodėl taip mėgstame šį maisto gaminimo būdą. Pasak Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentės Halinos Bovševič, kepimas grilyje mums tampa puikia dingstimi sustoti ir neskubant mėgautis maloniai bėgančiu laiku.

Tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atliktos apklausos rezultatų duomenimis, pavasarį ir vasarą du kartus per mėnesį ar dažniau gamina 63 proc. apklaustųjų. Iš jų, bent kartą per savaitę ar dar dažniau kepsninę išsitraukia 22 proc., o kas porą savaičių – 41 proc. Bent kartą per mėnesį virš žarijų maistą galima 27 proc. respondentų.

Šašlykai – vis dar populiariausi

Pasak grilio meistrės H. Bovševič, ant grilio išsikepti galima net desertą – pavyzdžiui, ledais pagardintus įvairių vaisių ar uogų vėrinukus. Tačiau lietuviai kepsninę tradiciškai sieja su mėsos patiekalais – juos virš žarijų ruošia absoliuti dauguma (98 proc.) tyrime dalyvavusių respondentų. Antros pagal populiarumą – daržovės (36 proc. apklaustųjų), toliau rikiuojasi žuvis ir jūros gėrybės (23 proc.).

„Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė pastebi, kad nors šašlykai vis dar išlieka populiariausiu patiekalu grilio sezono metu, pirkėjai vis dažniau renkasi ir kitus mėsos produktus. „Šašlykų populiarumą patvirtino ir tyrimas – juos virš žarijų kepa 9 iš 10 apklaustųjų. Tačiau pastebėjome, kad vis daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia ir vištienos sparneliai ar šlaunelės, įvairios kepti skirtos dešrelės, kepsniai, taip pat populiarėja ir žuvis bei jūros gėrybės. Mūsų pirkėjai ieško naujų skonių, eksperimentuoja, o atradimais noriai dalijasi su artimaisiais“, – sako I. Čiužienė.

Tuo tarpu H. Bovševič pastebi, kad vis labiau mūsų šalyje populiarėja ir mėsainių bei dešrainių ruošimas kepsninėje. Pasak virtuvės šefės, ši tendencija iš lietuvių lėkščių trauktis nežada nei šį, nei kitą sezoną. Minėtas tyrimas atskleidė, kad mėsainius ir dešrainius kepsninėje dažniausiai gamina 18-29 m. amžiaus didžiųjų miestų gyventojai.

Kodėl mums taip patinka grilinti?

Taip paruošto maisto skonis, buvimas gamtoje ir laikas su artimaisiais – trys pagrindinės priežastys, kodėl mūsų šalies gyventojai laisvalaikiu taip mėgsta grilinti. Kad kepsninėje paruoštas maistas skanesnis teigia 69 proc. tyrimo dalyvių, o buvimą gamtoje ir laiko leidimą bendraujant su artimaisiais, kaip vienas pagrindinių pomėgio susiburti aplink kepsninę priežasčių, įvardija atitinkamai 62 proc. ir 52 proc. apklaustųjų.

„Ilgas kepimo grilyje procesas palieka daug erdvės bendrauti niekur neskubant: kol kaista kepsninė, dega anglys ar malkos, ar kol nuo žarijų nuimta mėsa ilsisi uždarame inde. Grilis priverčia sulėtinti tempą ir tiesiog mėgautis kepimu bei kompanija“, – komentuoja H. Bovševič.

Trūksta naujų idėjų patiekalams

Vis tik, nors kepsninėje maistą gamina didžioji dauguma apklaustųjų, kas antras respondentas jaučiasi pritrūkstantis naujų idėjų patiekalams. Čia virtuvės šefė H. Bovševič ragina drąsiau eksperimentuoti. Receptų ir gudrybių – begalė, bet daug atrasti galime bandydami.

„Vietoje įprasto šviežių daržovių garnyro, ant grilio pabandykite pakepti plonai pjaustytus ridikėlius ar kaliaropes, cukinijos ar baklažano griežinėlius, puikiai tiks ir brokoliai ar paprikos. Virš žarijų kepant jautieną, šalia galite išbandyti ir saldų garnyrą – per pusę perpjautos, ruduoju cukrumi pagardintos slyvos ar kriaušės atskleis visiškai naują mėsos skonį.“

Pranešimą paskelbė: Guoda Paužaitė, UAB „Publicum“