Sužavės net didžiausius gurmanus: krevetėmis įdaryti plekšnių suktinukai vos per 20 minučių

Plekšnė išsiskiria savo netradiciška žuvies forma, o jos subtilus ir saldumu pasižymintis skonis paperka net išrankiausius maisto gurmanus. Ši žuvis plačiai panaudojama kulinarijoje ir yra vertinama dėl neįtikėtinai mažo kalorijų ir riebalų kiekio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pastaruoju metu plekšnė tampa vis dažnesniu žuvies mėgėjų pasirinkimu. 

„Jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukia žuvį ir įvairias jūros gėrybes. Augant pardavimų duomenims, siekiame pasiūlyti ir platesnį žuvies asortimentą. Įvairesnių skonių ieškantys ir eksperimentuoti virtuvėje nevengiantys pirkėjai gali įsigyti ne tik populiariausiųjų sąraše esančių žuvų, bet ir jūrinį ešerį, juodąjį paltusą ar vis dažniau prekių krepšelius papildančią plekšnę“, – sako V. Budrienė.

Populiariausia – europinė plekšnė

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė teigia, kad bendrą plekšnių grupę sudaro 4 rūšys – europinė, amerikinė, aliaskinė ir žvynuotoji. Anot jos, populiariausia yra europinė plekšnė, kuri gyvena smėlėtame Europos jūrų dugne – nuo Barenco jūros iki Pirėnų pusiasalio.

Plekšnės pasižymi didele maistinių medžiagų verte. Joje gausu baltymų, seleno. Taip pat šį žuvis turi labai mažai riebalų ir kalorijų, yra lengvai virškinama. 100 g plekšnės yra tik 90 g kalorijų. Pasak V. Juodkazienės, kiekvienas turėtų pasistengti į savo maisto racioną įtraukti baltosios žuvies.

„Žuvį valgyti reikėtų bent 2–3 kartus per savaitę. Baltoje žuvyje, o ypač plekšnėje, gausu vitaminų, kurie reikalingi palaikyti gerą ir sveiką organizmo būklę. Reguliarus šios žuvies valgymas gali sumažinti širdies ligų riziką, ji padeda geriau veikti smegenims, stiprina atmintį. Plekšnė naudinga ir odos būklės, nagų, kaulų, plaukų stiprinimui“, – sako V. Juodkazienė.

Kelios gudrybės lengvam plekšnės paruošimui

Plekšnė yra švelnaus, šiek tiek saldaus skonio žuvis, o jos tekstūra – pakankamai trapi. Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ atstovė, plekšnė ne tik naudinga sveikatai, bet ir lengvai bei greitai pagaminama namuose –  dera prie pikantiškų garnyrų. 

Kaip ir su bet kokiu kitu jūros gėrybių patiekalu ar žuvimi, juos ruošiant persistengti nereikėtų. Geriausiai tinka paprasti prieskoniai – druska, pipirai ir krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, galima rinktis aštresnius pipirus arba prieskonines žoleles, tokias kaip bazilikas, raudonėlis, mairūnas.

Kalbėdama apie garnyrus, kurie tinka prie plekšnės, V. Juodkazienė pasakoja, jog čia vietos eksperimentuoti – apstu. Tačiau norint, kad atsiskleistų žuvies skonis, ją rekomenduojama gardinti garuose virtomis daržovėmis, šparagų ir gražgarstės salotomis ar troškintomis pupelėmis su svogūnais. Plekšnė dera prie tartaro, citrininio sviesto, apelsinų ir šafrano padažų.

„Burnoje tirpstančios plekšnės paruošimas nereikalauja ypatingų žinių ir technikos. Ruošdami šią žuvį, būtinai ją nuplaukite šaltame vandenyje ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Supjaustykite plekšnę filė gabaliukais. Pabarstykite ją druska ir pipirais. Apvoliokite miltuose. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir 2 šaukštus sviesto, kaitinkite, kol sviestas ištirps. Kepkite plekšnę iš abiejų pusių apie 3 minutes, kol ji taps rusva ir traški. Taip užtikrinsite, kad žuvis bus iškepusi ir tirps burnoje. Patiekite su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi dar trimis labai skaniais ir lengvai paruošiamais receptais su plekšne.

Plekšnė su ananasų salsa

Jums reikės:

300 g plekšnių gabalėlių

2 a. š alyvuogių aliejaus

2 a. š česnakų miltelių

2 a. š raudonėlio

½ a. š druskos

½ a. š pipirų

½ puodelio ananasų gabaliukų

½ puodelio avokadų gabaliukų

Saujos kalendrų

½ puodelio pjaustytų pomidorų

½ puodelio žaliųjų citrinų sulčių

Gaminimas:

Nedideliame dubenyje sumaišykite česnakų miltelius, raudonėlį, druską ir pipirus. Plekšnių gabaliukus apšlakstykite alyvuogių aliejumi, iš visų pusių pabarstykite prieskoniais ir leiskite pastovėti bent 15 minučių. Ananasų ir avokadų gabaliukus sudėkite į nedidelį indą, kalendrą su pomidorais susmulkinkite, suberkite į indą, apšlakstykite citrinų sultimis. Pagal skonį galite pagardinti prieskoniais. Viską gerai išmaišykite. Plekšnių filė kepkite keptuvėje maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai žuvis iškeps, patiekite ją į lėkštę, šalia patiekite ananasų salsos. Mėgaukitės!

Krevetėmis įdaryti plekšnių suktinukai

Jums reikės: 

6 plekšnių gabaliukų

4 v. š sviesto

2 v. š citrinos sulčių

1 nedidelio svogūno

¼ puodelio smulkiai supjaustytų salierų

¼ puodelio smulkiai supjaustytos žaliosios paprikos

100 g nevirtų krevečių

¼  puodelio jautienos sultinio

1 a. š Vorčesterio padažo

Smulkintų krapų

Smulkintų laiškinių česnakų

½ a. š druskos

½  a. š kajeno pipirų

½ a. š pipirų

Gaminimas:

Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, salierą, žaliąsias paprikas. Pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite krevetes ir kepkite, kol jos taps rausvos. Supilkite jautienos sultinį, Vorčesterio padažą, smulkintus krapus, laiškinius česnakus, druską ir kajeno pipirus. Viską gerai išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Ant plekšnės gabalėlių dėkite įdarą ir susukite. Sudėkite suktinukus į kepimo indą, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druskos ir pipirų. Indą įdėkite į orkaitę ir kepkite 20-25 minutes, kol žuvis suminkštės.

Plekšnių gabalėliai su česnakais ir parmezano sūriu

Jums reikės:

400 g plekšnių gabalėlių

1 vidutinio dydžio cukinijos

1 raudonojo svogūno

Žiupsnelio druskos ir pipirų

3 česnakų skiltelių

2 a. š džiovintų raudonėlių

½ a. š paprikos miltelių

½ a. š kmynų

½ puodelio citrinų sulčių

½ puodelio alyvuogių aliejaus

½ puodelio parmezano sūrio

Gaminimas: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Plekšnių filė pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais iš abiejų pusių. Į kepimo indą sudėkite žuvį, pjaustytą cukiniją, svogūną, užberkite druskos ir pipirų. Nedideliame dubenyje sumaišykite smulkintas česnakų skilteles, džiovintus raudonėlius, paprikos miltelius, kmynus, alyvuogių aliejų. Išmaišykite ir užpilkite ant žuvies ir daržovių. Viską kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, tada atsargiai išimkite indą ir apibarstykite parmezano sūriu. Kepkite dar kelias minutes. Patiekite iš karto!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments