Sumuštinių sezonas prasideda – 3 gardūs receptai į darbą ir mokyklą

Pandemijos metu žmonės grįžo prie naminio, paprasto, lengvai bei greitai paruošiamo maisto, todėl klasika tapęs sumuštinis – atrandamas iš naujo. „Šiandien populiarėja sotesni sumuštiniai, kurie iš tikrųjų sušildys ir pamaitins, o ne tiesiog atrodys gražiai socialiniuose tinkluose. Tai greitas, universalus ir patogus patiekalas, kuris tampa puikiu pasirinkimu net ir dirbant ar mokantis iš namų“, – teigia maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ autorė Jurgita Vaskel ir dalinasi trimis gardžiais pietų sumuštinių receptais.

Nesvarbu, ar dirbate iš namų, biuro, o galbūt sodybos – sumuštinis tampa puikiu pandemijos laikų patiekalu, kuris tinka ir patinka tiek mažiems, tiek dideliems. J. Vaskel vardija, kodėl šiuo metu sumuštinių aktualumas didesnis, negu bet kada anksčiau.

1. Sumuštinį greitai pagaminsite

Jeigu dirbate iš namų, o kartu tenka padėti vaikams su nuotolinėmis pamokomis ir būreliais – maisto gamybai laiko lieka nedaug. Tokiomis dienomis sumuštiniai – tikras išsigelbėjimas.  

„Skanų sumuštinį galima pasigaminti vos per kelias minutes: kaip mėgstu juokauti, viena koja žengiant pro duris arba viena ranka rašant elektroninį laišką. Neabejotinai kiekvieno iš mūsų šaldytuve esama sumuštiniams tinkamų produktų. Svarbiausia turėti kokybiškos duonos, o visa kita – jau jūsų fantazijos ir tos dienos nuotaikos vaisius”, – sako maisto tinklaraštininkė.

2. Maistingas sumuštinis ilgam suteiks sotumo

J. Vaskel tikina, kad pastaruoju metu socialiniuose tinkluose populiarėja sotesni ir didesni sumuštiniai, kuriuose dominuoja mėsa, žuvis ir daug skirtingų daržovių.

„Lengvi skrebučiai su plonu sluoksniu užtepėlės ar daigų, kad ir kokie būtų fotogeniški, keliauja į antrą planą. Pastebiu, kad populiarėja ir labai dideli, keliaaukščiai suvožtiniai, kurie tikrai suteiks sotumo ilgam”, –  teigia tinklaraštininkė.

„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius priduria, kad tokiems pietų sumuštiniams rekomenduojama rinktis porcijines duoneles.

„Porcijinės duonelės – tai dvigubos duonos riekelės, kurios sukurtos taip, kad sulaikytų sumuštinio ingredientus jo viduryje. Jie neišbyra ir puikiai laikosi. Jeigu rinksitės porcijines duoneles, kuriose trečdalį sudėties sudaro sėklos, pietų patiekalą praturtinsite geraisiais riebalais ir aminorūgštimis, jeigu su pilno grūdo miltais – sotumo suteikiančiomis maistinėmis skaidulomis. O jeigu rinksitės porcijines duoneles su daržovėmis, savo sumuštiniui papildomai suteiksite dar ir 10 g baltymų“, – teigia ekspertas.

3. Sumuštinis – paprastas ir nebrangus

Kai pasaulyje daug nežinomybės ir neužtikrintumo, mes ieškome jau patikrinto ir patikimo maisto. Krizių metu žmonės labiau linksta prie įprasto bei kasdieniško pasirinkimo, kuriuo neretai tampa sumuštiniai.

„Norime, jog maistas suteiktų jaukumo, patiktų visai šeimai, o kartu jo gamybai nereikėtų išleisti daug pinigų. Sumuštinis tam tinka idealiai! Štai, pavyzdžiui, paverskite vakarienės likučius į pietų sumuštinį ir taip sutaupykite. Tarp duonos riekelių gali atsidurti tiek vakarykštė vištiena ar žuvis, tiek bulvių ar tuno salotos, tiek ir mėgstamų uogų ar vaisių likučiai“, – teigia tinklaraštininkė.

4. Sumuštinis patiks net mažiausiems valgytojams

Sumuštinis – tai universalus patiekalas, kuris patiks net ir patiems išrankiausiems vaikams. Ne veltui sumuštiniai tituluojami priešpiečių dėžutės klasika – jų skonių įvairovė nesuskaičiuojama.

„Mano vaikams patinka paprasti sumuštiniai su keliais ir pažįstamais ingredientais, bet pamažu juos pratinu prie kuo įvairesnių skonių ir kuo didesnio daržovių pasirinkimo. Sumuštiniai dėkingi dar ir dėl to, kad juose daržoves galima nesunkiai integruoti – štai, pavyzdžiui, įvairios žolelės gali atsidurti humuse, o salierai arba agurkai – tuno salotose“, – pataria J. Vaskel.

3 rudeniški sumuštinių receptai – ir į mokyklą, ir į darbą

Išbandykite maisto tinklaraštininkės Jurgitos Vaskel ir „Gardėsio“ duonos siūlomus sumuštinių receptus, kurie padės nesudėtingai pasitikti rudenį ir įsivažiuoti į rutiną.

Į mokyklą: daržovinis sumuštinis su kumpiu

1 sumuštiniui reikės: 1 daržovinės duonelės su morkomis ir pastarnokais, 2 v. š. tepamosios varškės, 1 v. š. smulkintų šviežių krapų, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 ridikėlių, ½ nedidelės morkos, ¼ raudonos saldžiosios paprikos, ½ trumpavaisio agurko, šviežių špinatų lapelių, 2 riekelių virto kalakutienos kumpio.

Tepamąją varškę sumaišykite su krapais ir prieskoniais. Aptepkite abi duonelės puseles. Daržoves supjaustykite labai plonais griežinėliais, papriką – juostelėmis. Špinatus nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite.

Ant vienos duonelės puselės sluoksniuokite daržoves su kumpio riekelėmis. Apvožkite likusia pusele.

Į biurą: vištienos sumuštinis su bri sūriu

2 sumuštiniams reikės: 150 g vištienos krūtinėlės,¾ a. š. maltų kvapiųjų pipirų, po ½ a. š. džiovintų raudonėlių, tarkuotos citrinos žievelės, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, alyvuogių aliejaus, 2 porcijinių „Gardėsio“ grūdų duonelių, 4 v. š. grietinėlės sūrio, 1-2 a. š. spanguolių uogienės (pagal skonį), kelių riekelių bri sūrio, salotinių sultenių, po žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Vištos krūtinėlę įtrinkite prieskoniais, apsukite kepimo popieriumi ir padaužykite kočėlu – greičiau iškeps. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje po 3-4 min. iš abiejų pusių. Palikite atvėsti, supjaustykite. Grietinėlės sūrį sumaišykite su uogiene.

Abi duonelių puseles aptepkite grietinėlės sūriu. Ant dviejų puselių dėkite vištienos, bri, salotinių sultenių, pagardinkite prieskoniais. Apvožkite likusiomis puselėmis.

Į sodybą: sumuštinis su grūdėtosios varškės, žemės riešutų sviesto bei avinžirnių užtepu

1 sumuštiniui reikės: 1 nedidelės saldžiosios bulvės, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1 v. š. grūdėtosios varškės, 1 a. š. traškaus žemės riešutų sviesto, 1 v. š. virtų konservuotų avinžirnių, 1 porcijinės sėklų duonelės, kelių spalvų cukinijų ir agurkų riekelių, pasirinktos salotos lapų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo formą įtieskite folijos ir sudėkite griežinėliais pjaustytą saldžiąją bulvę. Pašlakstykite aliejumi, pasūdykite, pabarstykite pipirais. Kepkite apie 10-12 min., kol suminkštės. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

Varškę sumaišykite su riešutų sviestu ir šakute sutrintais avinžirniais. Pagardinkite druska ir pipirais.

Abi duonelės puseles aptepkite užtepu. Ant vienos puselės dėkite salotų, keptų saldžiųjų bulvių, cukinijų bei agurkų riekelių. Apvožkite likusia pusele.

Pranešimą paskelbė: Agnė Kalinkaitė, UAB Headline agency
Sumuštinių sezonas prasideda – 3 gardūs receptai į darbą ir mokyklą

Facebook Comments