Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Sultingieji nektarinai grįžta į lentynas: derinkite su vištiena, kepkite pyragus

Saulei lepinant renkamės daugiau šviežio ir gaivaus maisto: žalumynų, daržovių, vaisių. Įvairūs vaisiai ne tik skanūs, sultingi, bet ir labai naudingi organizmui. Pavyzdžiui, į lentynas sugrįžę nektarinai – puikus vitamino C, kalio šaltinis, be to, nors nektarinai pasižymi pakankamai saldžiu skoniu – jie puikiai dera prie sūrio, mėsos ar žuvies. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pagal pardavimus nektarinai rikiuojasi populiariausių kaulavaisių sąrašo viršuje.

Naudingi sveikatai

„Vaisiai yra vienas tų produktų, be kurių atšilus orui pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas. Norėdami, kad savo mėgstamų vaisių ir daržovių rastų kiekvienas, pasirūpinome plačiu asortimentu: nuo tradicinių obuolių, kriaušių, apelsinų ar ananasų iki drakono vaisių, kivių uogų, persikų, nektarinų kurie yra itin mėgstami pirkėjų“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad nektarinai ne tik itin skanūs, sultingi, bet ir pasižymi gerųjų savybių gausa.

„Ne tik nektarinų, bet ir kitų kaulavaisių įtraukimas į kasdienį racioną padeda reguliuoti kraujo spaudimą bei kūno svorį. Jie itin tiks smaližiams, kuriems nuolat norisi paužkandžiauti saldumynais – kaulavaisių skonis išsiskiria saldumu, tačiau būtent šie sultingi vaisiai turi labai nedaug kalorijų“, – sako J. Sabaitienė.

Nektarinuose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant betakarotiną, kuris suteikia jiems geltonai raudoną spalvą. Be to, nektarinai pasižymi ir vandens gausa, 100 g nektarinų yra apie 85 proc. vandens. Šie vaisiai – puikus vitamino C, karotinoidų ir kalio šaltinis. Jie organizmui suteikia ir E bei B grupės vitaminų, kalcio, skaidulų ir šiek tiek geležies. Dėl didelio gerųjų medžiagų nektarinai pasižymi puikiomis antioksidacinėmis savybėmis.

Ir į desertus, ir prie mėsos

Nektarinai dažniausiai pasižymi saldesniu už persikus skoniu. Šie vaisiai auginami Graikijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Kalifornijoje, Čilėje ir Pietų Afrikoje. Kaip pasakoja „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, nektarinai yra nuostabus ingredientas, tinkantis prie įvairiausių desertų. Jie puikiai dera su ledais, maskarponės kremu, grietinėle, pavlova ar panakota. Norintieji gaiviau iš nektarinų gali pasigaminti šerbetą ar sorbetą. Na, o jeigu pageidaujate sotesnio deserto – galima išsikepti nektarinų pyragą, tortą ar keksiukus.

„Nektarinai – puikus ingredientas, ypatingo skonio suteiksiantis ne tik desertams. Jie dera ir prie rytinės avižinės košės, juos galima maišyti su varške ar jogurtu, granola. Be to,  juos galima valgyti ir prie mėsos, ypač paukštienos patiekalų, dėti į įvairiausias salotas, glotnučius kokteilius ar virti džemus, kepti ant grilio“, – sako J. Sabaitienė.

Visgi, gaminant įvairiausius garnyrus su nektarinais reikėtų pasirinkti kiek pikantiškesnį padažą. Mat nektarinai ir taip yra užtektinai saldūs. Padažus galima gaminti pačius įvairiausius – nuo tradicinio su aliejumi ir citrinos sultimis, iki aštresnio – su čili pipirais, česnakais, sojos padažu.

Anot J. Sabaitienės, tik eksperimentuojant virtuvėje galima atrasti pačius netikėčiausius skonių derinius, apie kuriuos net nebuvote pagalvoję anksčiau, todėl ji siūlo net tris skirtingus, tačiau itin skanius receptus su nektarinais.

Nektarinų ir vištienos salotos

Jums reikės:

500 g šviežios viščiukų broilerių filė

100 g mažųjų špinatų

5 nektarinų

125 g šilauogių

1 raudonojo svogūno

100 g ožkų sūrio

1 v. š. medaus

2 a. š. garstyčių

20 ml alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite ant grotelių – svarbu neperkepti, kad mėsa neišsausėtų, tad kiekvieną pusę kepkite apie 5 minutes. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Mėsai beveik iškepus, šalia ant grotelių sudėkite nektarinų skilteles. Kepti nektarinai ir patys bus nepaprastai skanūs, ir pagardins vištieną, kepdami greta. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir kartu su keptais nektarinais sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!

Rikotos pyragas su nektarinais

Jums reikės:

1 a. š. sviesto

700 g rikotos

5 kiaušinių

100 g agavų sirupo

30 g kukurūzų krakmolo

1 citrinos

1 a. š. vanilės ekstrakto

žiupsnelio druskos

1 kg nektarinų

300 ml vandens

1 cinamono lazdelės

55 g medaus

3 želatinos lapelių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Maždaug 24 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu. Dideliame inde išplakite rikotą elektriniu plaktuvu, supilkite agavų sirupą ir plakite dar maždaug minutę. Į gautą masę nuolat maišydami vieną po kito supilkite kiaušinių trynius, suberkite krakmolą, supilkite vanilės ekstraktą ir citrinos sultis bei sudėkite tarkuotą citrinos žievelę. Atskirame inde išplakite kiaušinių baltymus su druska iki standžių putų ir naudodami medinį šaukštą atsargiai supilkite jas į rikotos masę. Viską išmaišę pilkite tešlą į paruoštą kepimo formą, pašaukite į orkaitę ir kepkite 45–55 min. Iškepusį pyrago pagrindą palikite atvėsti kambario temperatūroje.

Želatinos lapelius pamerkite į vandenį ir palikite išbrinkti maždaug 5 minutėms. Nuplautus nektarinus perpjaukite perpus, suberkite į puodą su trupučiu vandens, supilkite medų, įmeskite cinamono lazdelę ir apie 3 minutes pakaitinkite ant viryklės. Išgraibykite skonių prisigėrusius nektarinus, palaukite, kol atvės, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Iš likusio skysčio, kuriame virė nektarinai, pašalinkite cinamono lazdelę, ir į puodą supilkite išbrinkusią želatiną. Maišykite, kol ji ištirps. Ant pravėsusio pyrago pagrindo išdėliokite nektarinų griežinėlius, viską apliekite saldžia želatinos mase ir palikite tortą šaldytuve mažiausiai 4–5 valandoms.

Kepti nektarinai su ledais

Jums reikės:

1 kg nektarinų

1 v. š. citrinų sulčių

60 g medaus

20 g sviesto

8–10 mėtų lapelių

300 g vanilinių ledų

Gaminame:

Nuplautus nektarinus nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Apšlakstykite vaisius citrinų sultimis ir išdėliokite įkaitintoje grilio keptuvėje. Apkepkite nektarinus iš visų pusių, kol šie lengvai apskrus, tuomet į keptuvę dėkite sviestą, medų, maišykite, kol viskas ištirps, ir patiekite keptus nektarinus su vaniliniais ledais, aplietais medaus ir sviesto padažu. Kad būtų ir skaniau, ir dailiau, papuoškite gardėsį mėtų lapeliais.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“

Facebook Comments