Spalvingi pusryčiai tamsiais rytais: kaip paruošti ir valgyti visas vaivorykštės spalvas

Nors dienos pamažu ilgėja, bet rytai vis dar dažnai būna tamsūs ir niūrūs. Dėl tamsos ir vitaminų trūkumo, šiuo metų laiku ypač svarbi pilnavertė mityba ir pusryčiai, kurie ne tik suteiks energijos dieną, bet ir sustiprins organizmą maistingosiomis medžiagomis. Apie įvairias maistines savybes kartais pasufleruoja ir maisto produktų spalva, dėl to mitybos racione verta turėti visą vaivorykštę. Apie tai, kaip paruošti sočius, maistingus ir spalvingus pusryčius, rašoma „Fiskars“ pranešime žiniasklaidai.

Raudona spalva žaižaruojančios granatų sėklos

Galvojant apie skanius pusryčius, raudonos spalvos toli ieškoti nereikia: raudoni pomidorai, tinkantys prie kiaušinienės, raudonos braškės, kurios dera prie blynelių. Vis tik verta nepamiršti ir dar vieno ingrediento, pasižyminčio ypatingu raudoniu ir maistingumu. Tai – granatų sėklos, kupinos antioksidantų, kurie sumažina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Granatų sėklos pat turi visą puokštę kitų maistingųjų medžiagų: vitamino C, B5, B9 ir K bei kalio ir cinko. Jos idealiai tinka kaip traškus pagardas jogurtui, vietoj skrudintos granolos.

Tiesa, norint išlukštenti granatų sėklas, jums prireiks aštraus peilio. Peiliu reikėtų įpjauti visas šešias granato briaunas, tada nupjauti granato viršų ir apačią, papildomai įpjauti vaisių, sujungiant briaunų pjūvius ir tada, išardžius granatą dalimis, išlukštenti jo sėklas. Jas geriausia sumerkti į vandenį, taip nuo jų atsiskirs užsilikę granato vaisiaus likučiai. Nusausinus sėklas, jos jau bus tinkamos skanavimui.

Oranžinė spalva – pusryčių karalienė

Pagalvojus apie pusryčių stalą, viena pirmųjų į galvą ateinančių spalvų galėtų būti oranžinė. Ši spalva siejasi su apelsinais, apelsinų sultimis, apelsinų marmeladu. Apelsinas ant pusryčių stalo gali atsirasti pačiais įvairiausiais formatais ir jį praturinti ne tik spalva, bet ir skoniais, kvapais bei maistingosiomis savybėmis. Apelsinai yra vienas daugiausia baltymų turintis vaisius, o taip pat, juose esantis vitaminas C ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda įsisavinti geležį.

Vienas geriausių būdų praturtinti pusryčių stalą oranžine spalva tai šviežiai spaustos apelsinų sultys. Jas paruošti labai paprasta, tam pakaks ir rankinės sulčiaspaudės. Išspaudę sultis į stiklinę įmeskite ir sulčiaspaudėje likusio minkštimo, tai padės praturtinti gėrimą naudingomis skaidulomis. 

Geltona spalva lėkštėje – saulėta puse į viršų

Pusryčių meniu geltonos spalvos ilgai ieškot neteks. Ją galima rasti tradiciniame ryto ingrediente – kiaušinyje. Ypač, jei jis kepamas saulėta puse į viršų, tai yra neplakant kaip ruošiant omletą, o įmušant tiesiai į keptuvę ir nepažeidžiant trynio.

Norint tobulo rezultato, pravers keptuvė su nelimpančia danga, kad kepamas kiaušinis neprisviltų prie dugno. Pavyzdžiui, „Fiskars All Steel“ keptuvės yra itin ilgaamžės ne tik dėl to, jog yra pagamintos iš nerūdijančio plieno, bet ir dėl to, jog yra dengtos „Ceratec“ danga, kuri atlaiko intensyvų kasdienį naudojimą ir padeda išvengti maisto pridegimo prie dugno. 

Žalia spalva pasidabinęs avokadas 

Pusryčiai – energijos užtaisas visai dienai. Todėl svarbus ryto raciono elementas – sotieji riebalai. Jų gausu avokaduose, kurie yra itin puikus pasirinkimas greitiems pusryčiams. Viskas, ko reikia – tai tiesiog riekė viso grūdo duonos bei sunokęs avokadas. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, supjaustykite avokadą riekelėmis, išskobkite su šaukštu ir perkelkite ant duonos riekės. Apibarstykite druskos dribsniais bei šviežiai maltais pipirais, taip pat galite apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi, kuris patiekalui suteiks dar daugiau sočiųjų riebalų. 

Mėlynasis pelėsinis sūris – ne tik kepiniams ar salotoms

Mėlyna nėra dažna spalva gamtoje, ypač žiemos sezono produktuose. Bet vienas – gal kiek netikėtas – būdas pusryčiams paragauti mėlynos spalvos tai mėlynasis pelėsinis sūris, kuris gali tapti unikaliu omleto ingredientu. Omletą ruoškite pagal savo skonį (universalus variantas – kiaušinis su šlakeliu pieno bei žiupsneliu druskos ir pipirų), o baigdami kepti sudėkite gabaliukais sulaužyto mėlynojo pelėsinio sūrio. Sūris keptuvėje šiek tiek sušils, lengvai suminkštės ir unikalų skoniu praturtins omletą, kuris taps tikra ryto pažiba. 

Violetinis glotnutis su… kopūstu

Nors trinti kokteiliai dažniausiai asocijuojasi su vaisiais, vis dėlto, tai puiki galimybė į savo mitybos racioną įtraukti ir daugiau daržovių, pavyzdžiui, raudonąjį kopūstą. Raudonasis kopūstas kupinas skaidulų, todėl teigiamai veikia virškinimą. Jame taip pat gausu vitamino K, kuris ypač naudingas odos sveikatai. Norėdami maistingo ir skanaus glotnučio, plaktuve susmulkinkite 50 gramų raudonojo kopūsto, 200 gramų uogų (puikiai tinka vyšnios), 100 ml apelsino sulčių bei šaukštelį medaus. 

Pranešimą paskelbė: Raminta Kėželytė, UAB „Bosanova”
Spalvingi pusryčiai tamsiais rytais: kaip paruošti ir valgyti visas vaivorykštės spalvas

Facebook Comments