Savaitgalio rankdarbiai virtuvėje – granola: kaip pagaminti, su kuo valgyti?

Artėjant savaitgaliui mintys sukasi ne tik apie tai, kaip praleisime laisvadienius, bet ir kuo palepinsime save bei artimuosius. Juk savaitgaliais dažniausiai norime neskubėti ir rytą pradėti nuo maistingų pusryčių: o jeigu įvairiais pavidalais paruošti kiaušiniai ar blynai kiek pabodo – siūlome namuose pasigaminti ir viso pasaulio pusryčiautojų pamėgtą granolą, sveikesnį ir maistingesnį sausų pusryčių variantą.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad granola – ne tik skanus, bet ir maistingas pusryčių variantas. O ją valgyti tikrai patiks visiems: tiek suaugusiems, tiek vaikams. Anot V. Juodkazienės, šį patiekalą gaminti galima iš įvairiausių rūšių grūdų, pūstų ryžių, džiovintų vaisių, sėklų, prieskonių, riešutų sviesto – jos sudėtis priklauso nuo kiekvieno fantazijos ir mėgstamų ingredientų.

„Granola yra vienas tų produktų, kuriuos namuose pasigaminti gali kiekvienas. Jos išsikepus didesnį kiekį sandariame inde, nepakeitusi skonio ji išsilaikys net iki 2–3 savaičių. Be to, tai puiki išeitis nuolat nežinantiems, ką valgyti, – pasigaminus didesnį kiekį granolos nebereiks sukti galvos dėl pusryčių, o prie granolos tereikės išsirinkti mėgstamus priedus“, –  sako V. Juodkazienė.

Ekspertei pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė. Anot jos, granolos ir jogurto dubenėlis yra turbūt greičiausias pusryčių patiekalas, kuris yra ne tik skanus, maistingas, bet ir užtikrina sotumo jausmą ilgam laikui.

G. Žutautaitė sako, kad granolą valgyti galima su įvairiais priedais: ja pagardinti graikišką jogurtą arba tiesiog užpilti pienu. Granola taip pat labai skanu pabarstyti vaisinių kokteilių dubenėlius ar ispaninio šalavijo pudingą. Iš jos taip pat galima suslėgti ir sveikus užkandžių batonėlius: – „Dar vienas mano slaptas triukas – granolą barstyti ant įvairiausių saldžių pusryčių dėl malonaus traškumo. Granola puikiai tinka ant saldžių skrebučių su riešutų sviestu ir džemu ar netgi ant kreminės košės“, – pataria tinklaraštininkė.

Anot jos, dabar atsiranda ir dar viena granolos tendencija – sūri granola. Gabrielė sako, kad tokia mėgstamais prieskoniais pagadinta granola puikiai papildo salotų dubenėlį ar tinka prie ryte kepamų ar verdamų kiaušinių. G. Žutautaitė siūlo išbandyti ir vieną iš savo mėgstamų receptų – šokoladinę granolą. Ji sako, kad pagal šį receptą paruošta granola – nuo stalo dingsta žaibišku greičiu. O ją tinklaraštininkė valgo ir pusryčiams, ir mėgaujasi kaip desertu, prie kavos.

Šokoladinė granola

Jums reikės:

1,5 stiklinės avižų dribsnių

0,5 stiklinės mėgstamų riešutų, sėklų, džiovintų vaisių

1,5 v. š. nesaldintos kakavos

3 v. š. skysto saldiklio – Gabrielė rekomenduoja medų arba klevų sirupą

3 v. š. tirpintų riebalų – sviesto, kokoso ar kito aliejaus

Žiupsnelio druskos

Kelių gabalėlių juodojo šokolado

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Tuomet prikaistuvyje ištirpinkite riebalus, jeigu naudosite kietesnį saldiklį, pavyzdžiui, medų, jį galite tirpinti kartu. Į dubenį sudėkite visus kietus ingredientus – avižinius dribsnius, riešutus, priedus, kakavą, druską. Juos tolygiai išmaišykite. Viską užpilkite riebalu ir saldikliu, darkart gerai išmaišydami ir paskirstydami skystuosius ingredientus. Granolą kepkite orkaitėje (standartiniu viršus-apačia nustatymu) nuo 10–15 minučių, nuolat pamaišydami. Kadangi granola – tamsi, labai lengva perkepti, tad nuolat stebėkite. Iškepusią granolą palikite atvėsti. Kai atvės, susmulkinkite šokoladą ir gabaliukus įmaišykite į granolą. Darkart lengvai pasūdykite druska – taip tik dar labiau išryškės skoniai. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments