Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Šaltas pavasaris planų nesugriovė – pirmosios lietuviškos bulvės parduotuves pasiekė laiku

Pirmųjų šviežių, Lietuvoje užaugintų bulvių derlius jau pasiekė parduotuves. Bulves tiekiančios įmonės direktorius Remigijus Grumčius sako, kad šįmet pirmosios bulvės parduotuves pasiekė kaip įprasta, birželio pradžioje. Be to, šį sezoną jis tikisi sulaukti ne mažesnio derliaus nei kiekvieną vasarą. Tuo tarpu Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bulvės – be konkurencijos viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, o vos pasirodžiusios šviežios lietuviškos bulvės lentynose ilgai neužsibūna.  

Šaltas pavasaris planų nesugriovė

„Bulvės – nepriklausomai nuo sezono rikiuojasi mėgstamiausių lietuvių daržovių penketuko viršuje, o šviežio derliaus lietuviškos bulvės pirkėjų yra labai laukiamos ir mėgstamos. Norėdami šviežių bulvių pasiūlyti kuo anksčiau – glaudžiai bendradarbiaujame su augintojais, todėl iš vakaro nukastos bulvės kitą dieną jau pasiekia parduotuvių lentynas“, – teigia V. Budrienė.

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų bulvių paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą. Kilogramas bulvių kainuoja 1,49 Eur.

Šviežias bulves į „Iki“ parduotuves tiekiančios įmonės „Bulvių namai“ direktorius Remigijus Grumčius pasakoja, kad nors šalnos auginant bulves iššūkių iškėlė, tačiau ilgametė augintojų patirtis leido bulves į parduotuves pristatyti kaip įprasta, birželio pradžioje. 

„Pirmąsias bulves šįmet pradėjome kasti birželio 6-ąją. Nors šį sezoną orai nelepino, turėjome šaltą ir ilgą pavasarį, šviežios bulvės parduotuvių lentynas, kaip ir kiekvienais metais, pasiekė pirmą birželio savaitę. Pirmosios lietuviškos bulvės yra pakankamai nedidelės, didesnių galima tikėtis šiek tiek vėliau – po Joninių. Apskritai šviežio derliaus lietuviškų bulvių pirkėjai sulauks iki pat Žolinės, po šios šventės pradedamas skaičiuoti įprastų bulvių derlius“, – teigia R. Grumčius.

Populiarėja naujos rūšys

Šviežias lietuviškas bulves į parduotuves R. Grumčiaus valdoma įmonė tiekia vieni pirmųjų. Tai padaryti jiems leidžia speciali technologija – bulvės auginamos po plėvele.

„Sodinti ir auginti ankstyvas bulves kainuoja daug darbo ir pastangų. Pats bulvių sudaiginimas ir pasodinimas reikalauja ypatingo atsargumo ir atidumo, nes jas reikia ne tik tinkamai išdaiginti, bet ir sodinant nepažeisti daigų. Bulvės daiginti pradedamos dar sausio mėnesį. Vėliau jos sodinamos, saugomos nuo šalnų. Tam naudojama speciali įranga – laukas uždengiamas purkštukų tinklu ir bulvių daigai laistomi, kad nenušaltų“, – teigia jis.

Per sezoną „Bulvių namai“ paprastai prikasa daugiau kaip 10 tūkst. tonų bulvių. Kaip sako R. Grumčius, panašiai planuojama jų prikasti ir šįmet. Jis pasakoja, kad kiekvienais metais auginamos laiko patikrintos ir pirkėjų itin mėgstamos veislės Vineta bei Laura. Visgi, įmonės direktorius pastebi, kad pastaruoju metu lietuviai ieško įdomesnių skonių, todėl populiarėja naujos bulvių rūšys – Queen Anne, Colomba, Concordia, Torenia.

Pavyzdžiui, Vineta pasižymi vidutiniu krakmolo kiekiu, todėl jų tekstūra gana miltiška. Būtent vidutinį krakmolo kiekį turinčios bulvės – pačios universaliausios ir tinka beveik visiems bulvių patiekalams ruošti. Esamo krakmolo kiekio užteks puikiems cepelinams, tačiau Vineta yra labiausiai vertinamos bulvių košėse ar šalia šaltibarščių, nes išvirtos yra minkštos ir nepilkėja. Tuo tarpu Laura bulvės taip pat yra pakankamai miltingos, todėl tinka trinti, skrudinti ir kepti. Tai puikus pasirinkimas, jei gaminate traškučius ar bulvinius blynus. Colomba galima vadinti universalia bulvių rūšimi, nes ji puikiai tinka beveik visiems bulvių patiekalams dėl savo unikalaus skonio ir tekstūros. Panašiomis savybėmis pasižymi ir itin visoje Europoje vertinamos Concordia bulvės.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“

Facebook Comments