Renkamės žuvį šventiniam stalui: receptai, įveikiami ne tik kulinarams
|Pačiais įvairiausiais būdais pagaminti žuvies patiekalai per Kūčias ir Kalėdas užvaldo kiekvieno tautiečio vaišių stalą. Silkė su svogūnais, keptas karpis ar lašiša – tik vieni iš nedaugelio patiekalų, kuriais mėgaujasi šeimos šventiniu laikotarpiu. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, tradiciškai būtinas patiekalas ant Kūčių stalo – silkė, tačiau pirkėjai savo simpatijas jau spėjo skirti ir menkei, karpiui ar lydekai, kurios vis dažniau pakliūva į šventinį meniu.
Šventinės tradicijos Lietuvoje ir Europoje – identiškos
V. Juodkazienės teigimu, nors žuvies asortimentas kasmet plečiasi ir mus pasieka net ir pačios egzotiškiausios žuvys, lietuviai, kaip ir kitos Europos tautos, ištikimiausios lieka karpiams.
„Paprastai karpiai įvairiose šalyse, kaip ir Lietuvoje, patiekiami kepti. Svarbiausia – išsirinkti tinkamą karpį bei tiksliai apskaičiuoti, kiek jo prireiks šventinei vakarienei. Pavyzdžiui, jei prie Kūčių stalo sės šeši žmonės, galima kepti 1,5–2 kilogramų sveriantį karpį – juk tą vakarą bus ragaujama dar kitokių patiekalų. Beje, įdomu tai, kad kai kurios Europos tautos prieš pateikdamos karpį ant stalo pirmiausia patiekia žuvienę ar kitą sriubą kaip pirmą patiekalą – Lenkijoje šeimos mėgaujasi grybų sriuba, Slovakijoje patiekiama tiršta kopūstų sriuba“, – pasakoja maisto ekspertė.
Kiti tradiciniai patiekalai patiekiami prie žuvies, anot V. Juodkazienės, yra bulvių salotos. Maisto ekspertė taip pat atskleidžia, kad visoje Europoje gana įprasta desertui patiekti vanilinius ir aguonų sausainius arba sausainius su medumi ir prieskoniais.
Auga sūdytos skumbrės ir silkės populiarumas
Tuo metu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė sako, kad žuvies populiarumas atsispindi ir pardavimuose.
„Kiekvienais metais atšalus orams, pastebime, kad pirkėjai yra linkę rinktis sotesnius maisto produktus, todėl žuvis kaip alternatyva mėsos gaminiams labai dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Matome, kad populiarėja sūdytos žuvies produktai – nuperkama net 10 proc. daugiau jau pagamintos sūdytos skumbrės ir silkės – tokios tendencijos anksčiau nefiksavome. Panašiai šiuo laikotarpiui perkama ir lašiša bei šaltai rūkyta žuvis. Lietuvoje vis dar stebime suaktyvėjantį gyvų žuvų pirkimą šventiniu laikotarpiu, tačiau ilgainiui jis turėtų mažėti. Atsižvelgdami į rinkos tendencijas ir siekdami užtikrinti gyvūnų gerovę pamažu mažiname akvariumų skaičių parduotuvėse“, – pasakoja I. Baltrušaitienė.
Maisto ekspertė V. Juodkazienė sako, kad žuvies kaip ir bet kurio kito patiekalo gaminimas turi savo taisykles, kurių laikantis žuvis bus skani, sultinga ir maloniai gardi.
„Kiekvienos žuvies apdorojimas yra panašus – svarbiausia nuskusti arba kitaip pašalinti jos žvynus ir nugaros pelekus. Tai padaryti bus kur kas paprasčiau, jei bent minutei žuvį panardinsite į verdantį vandenį. Toliau žuvis yra skrodžiama – išdorojama ir, jeigu yra poreikis, supjaustoma. Gamindami žuvies patiekalą nepamirškite, kad kartais daugiau nei pusę jos gali sudaryti atliekos ir tinkamai įvertinkite, kiek žuvies jums prireiks norimo patiekalo gamybai“, – sako V. Juodkazienė ir dalinasi keliais receptais.
Karpis su grikiais daržovėmis ir grybų padažu
Jums reikės:
- 1 kg karpio;
- 100 g grikių;
- 150 g pievagrybių;
- 200 g įvairių daržovių;
- 4 valg. šaukšt. sviesto;
- 150 g lydyto sviesto (geriausia grybų skonio);
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 skiltelė česnako;
- Druskos ir pipirų.
Pagaminimas:
Karpį išdorokite, pabarstykite druska, pipirais ir įtrinkite smulkintu česnaku. Palikite kelioms valandoms pasimarinuoti ir tada jį kepkite keptuvėje, įpylę į ją šaukštą sviesto ir aliejaus. Per tą laiką išvirkite grikius, o daržoves patroškinkite su dviem šaukštais sviesto ir viską išmaišykite. Grybus susmulkinkite ir apkepkite svieste, o vėliau ten pat sudėkite ir lydytą sūrelį. Skanaus!
Lydeka troškinta grietinėlėje
Jums reikės:
- 1 kg lydekos;
- 0,5 l grietinėlės;
- 300 g svogūnų;
- 100 g morkų;
- 100 g baltojo vyno;
- 100 g aliejaus;
- 50 g sviesto;
- Pusės citrinos.
- Druskos, pipirų, petražolių ir krapų.
Pagaminimas:
Lydeką išdorokite ir supjaustykite maždaug 1–1,5 centimetrų storio gabalėliais. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir ten sudėkite lydekos gabaliukus. Juos iš abiejų pusių gerai pakepinkite iki 5 minučių ir tuomet sudėkite į atskirą indą – ant lašišos berkite druskos ir pipirų, apšlakstykite citrinos sultimis ir baltuoju vynu. Tuomet ištirpdykite sviestą ir ant jo pakepinkite svogūnus su morkomis. Morkos turi gerai apkepti ir suminkštėti. Tada pilkite grietinėlę, sumažinkite ugnį ir pagal skonį dėkite prieskonių. Supilkite skystį nuo žuvies ir viską gerai sumaišykite. Galiausiai, sudėkite žuvį, troškinkite uždengę dangčiu, po kurio laiko žuvį apverskite. Po žuvies įdėjimo praėjus 5–10 minučių – patiekalas paruoštas. Skanaus!
Šventinė silkė su ananasais
Jums reikės:
- 9 riekių konservuotų ananasų;
- 5 vnt. silkių filė gabaliukų;
- 250 g poro;
- 4 vnt. marinuotų agurkų;
- 3 valg. šaukšt. majonezo;
- 10 vnt. vyšninių pomidorų;
- Šiek tiek petražolių ir prieskonių.
Pagaminimas:
Silkių filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Ten pat suberkite poro griežinėlius, agurkų kubelius, įdėkite majonezo ir sumaišykite. Ant lėkštės sudėkite ananasų griežinėlius ir ant jų dėkite silkių salotas, kurias papuoškite vyšniniais pomidorais ir petražolių lapeliais. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Monika Rimdžiūtė, UAB „Publicum”