Pirmieji lietuviški svogūnai – jau parduotuvėse: augintojas įvardijo, koks svogūnų derlius laukia šįmet

Šviežių lietuviškų svogūnų derlius jau pasiekė parduotuves. Juos auginantis ūkininkas Linas Šateika teigia, kad dėl šalto pavasario ir dažno lietaus, pirmuosius svogūnus rauti pradėjo vėliau nei planuota. Visgi, svogūnų kokybei oro sąlygos didelės įtakos neturėjo. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, svogūnus pirkėjai labai mėgsta, o ypač vertina tuos, kurie užauginti vietinių ūkininkų. Vos pasirodę parduotuvėse, šie sulaukia itin didelio susidomėjimo.

„Kiekvienais metais siekiame pirkėjams kuo anksčiau pasiūlyti šviežio vietinių augintojų derliaus svogūnų, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su ūkininkais. Pastebime, kad vos parduotuvių lentynose pasirodę šviežio derliaus svogūnai susilaukia didelio dėmesio ir iš pirkėjų. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų svogūnų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl sveriamų svogūnų kilogramas sezono pradžioje kainuos 0,59 Eur. Taip pat pirkėjams siūlome ir fasuotų svogūnų, kurių 500 g kainuos 0,49 Eur.“, – teigia V. Budrienė.

Nors būta sunkumų – derliaus tikisi pakankamai gausaus

Šiaulių rajone daugiau nei 30 metų ūkininkaujantis ir šviežius svogūnus prekybos tinklui „Iki“ tiekiantis Linas Šateika pasakoja, kad dėl ilgo ir šalto pavasario, gausių liūčių teko susidurti su įvairiausiais iššūkiais. Būtent dėl nedėkingų gamtos sąlygų pirmųjų svogūnų derlius pasirodė net keliomis savaitėmis vėliau, nei planuota.

„Daugiausiai sunkumų šį sezoną sukėlė lietus – dėl didelio vandens kiekio buvo sunkiau kovoti su piktžolėmis, ligomis, o dalis derliaus dėl gausaus lietaus paprasčiausiai permirko. Nors svogūnus šiemet sodinome pakankamai anksti – dėl šalto oro pirmojo derliaus sulaukėme net keliomis savaitės vėliau. Pirmuosius svogūnus rauti planavome jau liepos pabaigoje, tačiau tai padaryti pavyko tik rugpjūtį“, – teigia L. Šateika.  

Visgi, ūkininkas sako, kad nors sunkumų būta – svogūnų derliaus jis šiemet tikisi pakankamai gausaus. Jeigu paprastai per sezoną ūkininkas užaugina apie 6 tūkstančius tonų svogūnų, tai šįmet mano jų užauginsiantis apie 5 tūkstančius.

 Populiarėja raudonieji svogūnai

 Kaip pasakoja L. Šateika, savo ūkyje jis augina net keletą rūšių svogūnų.

„Auginame ir lietuvių taip pamėgtus geltonus, ir raudonus svogūnus. Visgi, geltonųjų svogūnų užauginame kur kas daugiau – net 95 proc. Tačiau pastebime, kad raudonieji Lietuvoje darosi vis populiaresni. Šie svogūnai išskiria tuo, kad yra kiek švelnesnio skonio. Be to, jie puikiai atrodo lėkštėje, todėl dažnai perkami ir dėl estetinių sumetimų, dažniausiai jie yra naudojami salotoms pagardinti“, – pasakoja L. Šateika.       

Ūkininkas teigia, kad pagrindinis ūkyje auginamų rūšių skirtumas – ankstyvumas. Vieni svogūnai užauga anksčiau, kiti yra šiek tiek vėlyvesni. Pirmuosius svogūnus ūkininkas pradėjo rauti rugpjūčio pradžioje, o paskutiniuosius, vėlyviausius raus iki pat rugsėjo vidurio, ar net spalio mėnesio.

                                                                                                                                               

                                                                               

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments