Parduotuvių lentynas pasiekė šviežių bulvių derlius: 3 ypatingi bulvių košės receptai – su grietine, feta, čili pipirais
|Nors pavasarinio lietuviškų bulvių derliaus dar reikės šiek tiek palaukti – pirmadienį parduotuvių lentynas jau pasiekė šviežios, iš pietų atkeliavusios bulvės. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šios daržovės pirkėjų ne ką mažiau laukiamos. O siekiant užtikrinti geriausią jų kainą, kilogramas šviežio derliaus sveriamų bulvių kainuoja 1,19 euro.
„Bulvės – mėgstamos nepriklausomai nuo metų laiko, o ypač žiemą, kai norisi jaukesnių, šildančių patiekalų. Todėl dar neatėjus kalendoriniam pavasariui, siūlome šviežių, iš pietų atkeliavusių bulvių. Jau nuo vasario vidurio lentynose pasirodė fasuotos geltonosios bulvytės iš Prancūzijos, o nuo šiandien siūlome šviežių sveriamų bulvių iš Egipto“, – teigia V. Budrienė.
Bulvių košė – ne tik su sviestu ir pienu
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad orams šiluma dar nelepinant, verta pasigaminti šildančių patiekalų iš šviežių bulvių. Pavyzdžiui, ypatingo skonio bulvių košės. Pasak jos, pritaikius kelias kulinarines gudrybes, net ir tokį paprastą patiekalą galima pagaminti kitaip.
„Gardžią bulvių košę pagaminti gali kiekvienas, svarbiausia, nepagailėti sviesto, grietinėlės arba riebesnio pieno. Košė įgaus dar ryškesnio skonio, jeigu ją ruošiant naudosite su lupena virtas bulves. Jei norite naujų skonių, pagardinkite košę orkaitėje keptu česnaku, tarkuota citrinos žievele, šonine, parmezanu ar ožkos sūriu. Galima ruošti ir sveikesnę bulvių košės versiją, tiesiog į ją įmaišykite mėgstamų daržovių. Čia puikiai tiks ir virtas kalafioras, brokolis, saliero šaknis ar moliūgas. Tiesa, reikėtų nepamiršti ir šviežių žolelių: čiobrelių, svogūnų ar česnakų laiškų, krapų“, – pasakoja J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais skirtingų šalių įkvėptais bulvių košės receptais, kuriuos verta išmėgti namuose.
Bulvių košė su graikišku jogurtu ir feta. J. Sabaitienė sako, kad nors bulvių košė dažnai yra gardinama įvairiais sūriais, retai kas yra ragavę jos su feta. Tačiau būtent ja papildyta košė itin tinka prie baltos žuvies.
Graikijos įkvėptai bulvių košei reikės:
6 česnako skiltelių
Pusės kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
1,5 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 puodelio graikiško jogurto
1/3 stiklinės pašildyto pieno
1/4 puodelio gabalėliais supjaustyto sviesto
1/2 arbatinio šaukštelio stambiai maltų juodųjų pipirų
3/4 puodelio trupinto fetos sūrio
2 šaukštų šviežių citrinų sulčių
Saujos smulkiai supjaustytų šviežių raudonėlių
Tarkuotos citrinos žievelės
Gaminame:
Į didelį puodą sudėkite česnaką ir bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite šaukšteliu druskos ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas ir česnakus nusausinkite ir grąžinkite į puodą. Bulves ir česnaką sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite jogurto, pieno, sviesto, pipirų ir likusį 1/2 šaukštelio druskos. Viską gerai išmaišykite. Suberkite sūrį, supilkite citrinos sultis, raudonėlį ir citrinos žievelę – dar kartą išmaišykite. Patiekite prie mėgstamų žuvies ar mėsos patiekalų.
Tex Mex bulvių košė su paprikomis ir čili. Jeigu norite aštresnės šio patiekalo versijos – išbandykite Čilėje pamėgtą bulvių košės receptą, praturtintą įvairiausiomis daržovėmis, čili pipirais ir Chalapos aitriosiomis paprikomis. Taip paruošta bulvių košė puikiai tiks prie jautienos kepsnio.
Tex Mex bulvių košei reikės:
Kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
¼ puodelio sviesto
1 nedidelio kubeliais supjaustyto svogūno
1 nedidelės kubeliais supjaustytos žalios paprikos
1 nedidelės kubeliais supjaustytos raudonos paprikos
1 smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos
1 ½ puodelio susmulkinto čederio sūrio
¾ puodelio pašildyto pieno
1 arbatinio šaukštelis druskos
½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
Gaminame:
Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas nusausinkite ir grąžinkite į puodą. Didelėje keptuvėje išlydykite 1 šaukštą sviesto. Suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite 5 minutes, tada įmaišykite paprikas ir viską dar šiek tiek pakepkite, kol daržovės suminkštės. Daržovėms bebaigiant kepti, suberkite čili pipirą ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Keptas daržoves, sūrį, pieną, druską, pipirus ir likusį sviestą sudėkite ant bulvių ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite prie mėsos kepsnių.
Rytų Europos šalių įkvėpta bulvių košė su grietine ir šonine. Dar vienas receptas, kuris ypač patiks mėgstantiems valgyti sočiau – bulvių košė su šonine ir grietine.
Bulvių košei su grietine ir šonine reikės:
Kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
½ puodelio pieno arba grietinėlės
½ puodelio grietinės
Kelių šaukštų kreminio sūrio
1 puodelio kubeliais supjaustytos iškeptos šoninės
¼ puodelio sviesto
Saujos šviežių smulkintų krapų
Gaminame:
Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas nusausinkite ir grąžinkite į puodą. Bulves sutrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite visus likusius ingredientus, tuomet košę apibarstykite krapais. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”