Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Originalios lašišos gaminimo technikos: nustebinkite svečius neįprastais sumuštiniais

Sumuštinukai su sviestu, lašiša ir citrina – klasika tapęs užkandis, dažnai serviruojamas ir ant lietuvių vaišių stalo. Visgi, norint nustebinti artimuosius ar svečius – verta paeksperimentuoti ir išbandyti šį tą naujo.  Mat greitai ir paprastai pasigaminti galite ne tik tradicinius, bet ir įmantresnius sumuštinių su lašiša variantus: derinti ją su netikėtais prieskoniais, marinatais  ar pasigaminti lašišos mėsainių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – žuvis, pirkėjų dėmesio susilaukianti ištisus metus.

„Jūros gėrybės, o ypač įvairi žuvis, neretai atsiranda lietuvių pirkinių krepšeliuose. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų jų asortimentą: nuo tradicinės, pirkėjų itin mėgstamos lašišos, iki plekšnės ar šamo. O artėjant savaitgaliui ar įvairiausiomis progomis, pastebime ir didesnį susidomėjimą įvairiausiomis jūros gėrybėmis: krevetėmis ar midijomis“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad lašiša – itin universali žuvis, deranti su pačiais įvairiausiais priedais. 

„Galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau lašišą skaninti galite ne tik druska, pipirais, šviežiomis žolelėmis ar citrinos sultimis, bet ir barbekiu padažu, derinti šią žuvį su įvairiausiais aštriais prieskoniais, netgi vaisiais. O jeigu norite pasigaminti šį tą dar labiau neįtikėtino – išbandykite Naujajame Orleane itin populiarios „juodintos“ lašišos receptą. Taip paruošta lašiša, puikiai tiks ir į sumuštinius“, – sako ji ir dalijasi net keliais netikėtais lašišos paruošimo metodais. 

3 netikėtos technikos

„Juodinta“ lašiša. Tikriausiai daugeliui šio lašišos ruošimo metodo girdėti neteko, tačiau tolimojoje Amerikoje „juodinta“ lašiša yra itin populiari. „Juodinimas“ (angl. blackening) yra technika, kilusi iš Naujojo Orleano. Ruošiant lašišą šiuo būdu, pirmiausia, ją reikia gausiai padengti Cajun prieskonių mišiniu, o tuomet – paprasčiausiai iškepti ant stipriai įkaitintos keptuvės, kiekvienai lašišos pusei skiriant po 4 minutes. Cajun prieskonių mišinį galite pasigaminti ir patys: dažniausiai jį sudaro rūkyta paprika, česnakų bei svogūnų milteliai, druska, raudonėlis, čiobreliai, pipirai, bei kajeno pipirai.

Dar vienas svarbus šio patiekalo elementas – aliejus. Kadangi lašiša gaminama aukštoje temperatūroje, svarbu išsirinkti tokį, kuris ilgai nepradeda svilti. Šiuo atveju labiausiai tinka saulėgrąžų arba rapsų aliejus.

Lašišos paplotėliai. Jeigu mėgstate gaminti mėsainius, tačiau tradiciniai jautienos jau spėjo pabosti, paplotėlį pasigaminkite iš lašišos. O jį pasiruošti, pasak V. Juodkazienės, yra itin paprasta: smulkiai sukapojus lašišą ją tereikia gerai sumaišyti su druska, pipirais, citrinos sultimis, keliais šaukštais graikiško jogurto ir mėgstamomis šviežiomis žolelėmis. Gautą masę sudėti į šaldytuvą ir palaikyti bent 15 minučių, o, geriausia – valandą. Tuomet suformuoti lašišos paplotėlius ir iš kiekvienos pusės juos kepti apie 4 minutes. Paplotėlius ruošti drąsiai galima tiek keptuvėje, tiek ant grilio.

Barbekiu plėšyta lašiša. Plėšyta kiauliena – populiarus patiekalas, dažnai naudojamas mėsainių ar sumuštinių gamyboje, tačiau ar teko girdėti apie plėšytą lašišą? Jeigu ne – tuomet verta išbandyti ir šią lašišos ruošimo techniką. Be to, plėšytai lašišai prireiks vos kelių ingredientų: barbekiu padažo, barbekiu prieskonių mišinio ir lašišos.

Barbekiu prieskonių mišinį lengvai galite pasigaminti ir namuose: jį sudaro cukrus, druska, pipirai, paprikos, česnako ir čili milteliai bei kuminas. Toliau procesas paprastas: pirmiausiai lašišos gabalėlius reikėtų ištrinti prieskoniais, iki 180 laipsnių įkaitinti orkaitę ir apie 15-20 min pakepti žuvį, priklausomai nuo gabalėlių dydžio. Galiausiai lašišą suplėšyti šakute ir sumaišyti su barbekiu padažu. Taip paruošta žuvis puikiai tinka sumuštiniams su kopūstų salotomis.

V. Juodkazienė dalijasi trimis sumuštinių su lašiša receptais, kuriuose pritaikysite anksčiau aprašytas žuvies gaminimo technikas. 

Sumuštiniai su „juodinta“ lašiša

4 sumuštiniams reikės: 

4 lašišos filė

Rapsų arba saulėgrąžų aliejaus

4 brioche bandelių

Salotos lapų

Plonai supjaustyto raudonojo svogūno

Plonai supjaustyto agurko

 Padažui (pagal skonį):

Graikiško jogurto

Citrinos sulčių

Smulkiai supjaustyti krapų

Cajun prieskonių mišiniui:

2 šaukštelių rūkytos paprikos

2 šaukštelių česnakų miltelių

2 šaukštelių svogūnų miltelių

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio džiovinto raudonėlio

1 šaukštelio džiovintų čiobrelių

1/2 šaukštelio pipirų

1/4–1/2 šaukštelio kajeno pipirų

Gaminimas:

Visus Cajun prieskonių mišiniui reikalingus ingredientus sumaišykite. Tuomet pasigaminkite lengvą jogurtinį padažą: sumaišykite graikišką jogurtą, citrinos sultis bei smulkintus krapus. Ingredientų proporcijas dėliokitės pagal skonį. Paruoškite lašišą anksčiau aprašytu „juodinimo“ metodu. Tuomet trumpai paskrudinkite perpus perpjautas brioche bandeles, ant jų užtepkite padažo ir sudėliokite salotos lapus, lašišą, svogūnus bei agurko griežinėlius, galiausiai sumuštinį uždenkite likusia bandele.

Lašišos mėsainiai 

4 mėsainiams reikės:

4 lašišos filė

3 šaukštų smulkiai supjaustytų žolelių (krapų, petražolių, svogūnų laiškų)

2 šaukštų graikiško jogurto

1 šaukšto citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

4 brioche bandelių

Plonai supjaustyto pomidoro

Kelių salotos lapų

Susmulkintų svogūnų

Padažui (pagal skonį):

Majonezo

Kelių skiltelių česnako

Garstyčių

Citrinpipirių 

Gaminame:

Paruoškite padažą: sumaišykite majonezą, smulkiai supjaustytą česnaką, šiek tiek garstyčių ir citrinpipirių – ragaudami dėkite ingredientų pagal skonį. Pagal instrukcijas viršuje paruoškite lašišos paplotėlius, paskrudinkite perpus perpjautas bandeles, sutepkite jas padažu. Galiausiai išdėliokite visus likusius ingredientus: salotos lapus, iškeptą lašišos paplotėlį, pomidorus, svogūnus ir ant viršaus dėkite likusią bandelę. 

Sumuštiniai su plėšyta barbekiu lašiša

4 sumuštiniams reikės:

4 lašišos filė

Barbekiu padažo

4 brioche bandelių

Pusės galvos nedidelio kopūsto

1 morkos

Pusės raudonojo svogūno

3 šaukštų majonezo

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Barbekiu prieskonių mišiniui reikės:

2 šaukštelių rudojo cukraus

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio pipirų

2 šaukštelių paprikos miltelių

1 šaukštelio česnako miltelių

2 šaukštelių čili pipirų

1 šaukštelio kumino

Gaminame:

Sumaišykite visus barbekiu prieskonių mišiniui skirtus ingredientus. Jai gausiai apibarstykite lašišą ir pašaukite ją į orkaitę bei paruoškite pagal aukščiau nurodytas instrukcijas. Kol lašiša kepa, pasigaminkite coleslaw kopūstų salotas: sutarkuokite kopūstą, morką, svogūną ir viską sumaišykite su majonezu bei druska ir pipirais. Lašišai iškepus, ją „suplėšykite“, sumaišykite su barbekiu padažu, paskrudinkite perpus perpjautas bandeles, ant jų dėkite lašišą ir paruoštas salotas. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“

Facebook Comments