Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Naudingi patarimai, padėsiantys vaikams susidomėti maistu

Maistas – didžiulė gyvenimo dalis, todėl domėtis skirtingais produktais, sveika mityba ir valgymo kultūra svarbu pradėti nuo vaikystės: leisti vaikams patiems suktis virtuvėje, vežtis juos kartu apsipirkinėti. Juk tie, kurie nuo mažens ragauja įvairesnį maistą, – užauga kur kas smalsesni ir drąsesni valgytojai, be to, dažniau stengiasi vadovautis sveikesnės mitybos taisyklėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai kuo toliau tuo labiau renkasi vis įvairesnį maistą – nuo tradicinių iki egzotiškų ingredientų.

Kuo įvairesnis maistas

„Lietuviai tampa vis išradingesni maistui. Pastebime, kad pavasarį lentynose vos pasirodžiusios šviežio derliaus daržovės ir vaisiai sulaukia didelio dėmesio. Pirkėjai taip pat valgo daugiau žuvies, dažniau skanauja jūros gėrybes. Be to, populiarėja ir skirtingoms pasaulio virtuvėms būdingi ingredientai: azijietiški makaronai, sušiams skirti ryžiai, įvairiausi padažai“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad planuojant vaikų mitybą labai svarbu maisto įvairovė ir visavertiškumas, saikingas cukraus vartojimas.

„Vaikų racioną svarbu planuoti atsakingai: į jų mitybą reikėtų stengtis įtraukti tiek paukštieną, mėsą, žuvį, tiek daržoves, įvairias kruopas bei ankštinius produktus. Pavasarį, kai parduotuves užpildo šviežio derliaus daržovės, svarbu išnaudoti šį laiką ir su visa šeima skanauti vitaminų kupinas daržoves ir vaisius“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Didžiąją dalį dienos raciono turėtų sudaryti daržovės ir vaisiai, nes angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. Taip pat rekomenduojama palaikyti pastovų mitybos ritmą ir kasdien valgyti tuo pat metu. Pirmenybę reikėtų teikti naminiam, visaverčiam maistui. Daugiausiai medžiagų išsaugo garintas ar troškintas maistas, kiek mažiau – virtas, o mažiausiai – keptas. Rekomenduojama vengti didelių kiekių greito maisto, pernelyg sūrių, riebių ar aštrių produktų bei patiekalu – jie gali sutrikdyti virškinimą. Paskutinis valgis turėtų būti dvi valandas prieš miegą.

Kaip sudominti vaikus valgyti?

V. Juodkazienė sako, kad vaikus dominti maistu reikėtų nebijoti nuo mažų dienų: leisti jiems ragauti įvairesnius ingredientus, kalbėti su jais apie maisto derinimą, kartu suktis virtuvėje. „Iki“ atstovė dalijasi ir keliais patarimais, kurie padės vaikams tapti drąsesniais valgytojais.

Gaminkite kartu. Sudominkite vaikus maistu, padėdami jiems gaminti. Leiskite jiems atlikti paprastas užduotis: skabyti salotas, lupti kiaušinių lukštus, nuplauti bulves, minkyti tešlą arba išmatuoti ingredientų kiekius. Kartu gamindami vaikai susipažįsta su skirtingų ingredientų pavadinimais: geba atskirti skirtingos rūšies daržoves. Be to, ruošiant kartu maistą vaikus lengviau išmokyti nešvaistyti maisto, o matydami, kiek darbo įdedama į maisto gamybą, jie tampa mažiau išrankūs. Maisto gaminimas kartu – puikus būdas kokybiškai praleisti laiką su šeima.

Vakarieniaukite susėdę prie stalo. Bendri vakarienė ar pietūs turėtų tapti šeimos tradicija. Jeigu pietausite ar vakarieniausite susėdę prie televizoriaus – maistas taps antraeiliu dalyku. Todėl turint laiko geriau šventiškai pasidenkite stalą, pasigaminkite skanaus naminio maisto ir su vaikais aptarkite savo dieną ragaudami skirtingus patiekalus. Tai dar vienas puikus būdas praleisti kokybiško laiko su šeima. Be to, skirtingų patiekalų ragavimas kartu – supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve.

Veskitės vaikus į parduotuvę. Susiplanuokite pirkinių sąrašą ir vykite su vaikais apsipirkti. Apsipirkinėjimas su vaikais ugdo begalę gerų įpročių. Visų pirma, vaikai išmoksta skaičiuoti ir dėlioti maistui skirtą šeimos biudžetą, apsipirkinėjant pagal sąrašą vaikai išmoksta nepirkti impulsyvių pirkinių. Be to, tai dar vienas puikus būdas mokytis apie skirtingus ingredientus.

Auginkite sodelį. Daržovių auginimas nebūtinai turi užimti milžiniškus daržų plotus. Jeigu turite kiemą – tam užtekti gali ir nedidelio žemės lopinėlio: pavasarį jame pasisodinkite kelias morkas, ridikėlius, skirtingų rūšių salotas ar prieskonines žoleles. Tokiu būdų parodysite vaikams, kaip auga skirtingos daržovės. Be to, mokysite juos atsakomybės jausmo – veskite vaikus kartu palieti daržovių ar išravėti piktžolių. O ruošdami maistą visuomet turėsite šviežių ingredientų. Jeigu kiemo neturite – ne bėda, prieskonius ar šiek tiek daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, užsiauginti galite ir ant palangių ar šiltuoju metų laiku nedideliu darželiu paverskite balkoną.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments