Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Namuose – kaip geriausiame restorane: sultingo kepsnio paslaptys ir 4 receptai

Tobulam kepsniui išsikepti vien kokybiškos mėsos nepakanka. Kad mėsa nebūtų sausa ir tirptų burnoje, svarbu žinoti, kiek laiko ją kepti, kokią keptuvę rinktis, netgi kokios temperatūros mėsa turėtų būti kepama. Taigi, skubame į pagalbą ir atskleidžiame kelias pagrindines paslaptis, kurios padės paruošti mėsą taip, kad ji nuo stalo dings akimirksniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kasdienis pirkėjų krepšelis neįsivaizduojamas be įvairios mėsos. Pirkėjai renkasi nuo smulkintos kiaulienos iki brandintos jautienos, puikiai tinkančios ir kepsniams.

Kokią mėsą rinktis?

„Mėsa tinklo pirkėjų itin mėgstama visais sezonais. Tai rodo ir stabilūs šios kategorijos pardavimai. Kalbant apie baltą mėsą tarp gyventojų populiariausia yra vištiena. Iš raudonos mėsos rūšių daugiausiai dėmesio tradiciškai sulaukia kiauliena, antroje vietoje, pagal pardavimų duomenis, pirkėjai renkasi jautieną, trečioje – veršieną. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų mėsos pasirinkimą, glaudžiai bendradarbiaujame su vietiniais augintojais“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ prekybos tinkle dirbantis mėsos technologas Gintaras Bačkovas, sako, kad dažniausiai kepsnys kepamas iš jautienos, tačiau neretai naudojama veršiena, kiauliena ar tokios žuvys kaip tunas arba lašiša.

„Sultingiems kiaulienos kepsniams rinkitės sprandinę, vištienos ar kalakutienos kepsniams geriausia yra krūtinėlė, o jautienos kepsnių kepimui rinkitės brandintą jautienos antrekotą, išpjovą arba kumpį.  Jeigu planuojate kepti tradicinį jautienos kepsnį, rinkitės 2–3 cm storio pasirinktos jautienos dalies gabaliukus, kurie išsiskiria tamsiai raudona spalva, taip pat stenkitės rinktis brandintą jautieną – tokia mėsa bus daug sultingesnė, neperkeps, netaps sprangi ir geriau išsaugos maistines bei skonio savybes“, – pataria „Iki“ dirbantis G. Bačkovas.

Įtakos turi ir keptuvė

Visgi, pasak „Iki“ mėsos technologo, norint iškepti burnoje tirpstantį kepsnį svarbu ir tinkamai pasirinkti keptuvę. Didžiausią dėmesį vertėtų teikti keptuvės dydžiui ir nepridegančiam paviršiui. Didelės ir masyvios keptuvės gerai įkaista, todėl jose kepamas kepsnys išlieka sultingas viduje ir maloniai traškus išorėje. Dar viena svarbi taisyklė – kepama mėsa turėtų būti kambario temperatūros, taip užtikrinsite prieskonių pasisavinimą ir mėsos minkštumą.

Jeigu jau susiruošėte kepti jautienos kepsnį, pirmiausia į keptuvę įpilkite šlakelį saulėgrąžų aliejaus ir palaukite, kol keptuvė visiškai įkais – turi pasimatyti pirmieji įkaitusio aliejaus dūmai. Tuomet į keptuvę dėkite mėsą ir kiekvieną pusę nevartydami kepkite po kelias minutes. Mėsos kepimo laikas priklauso nuo to, kaip stipriai iškepusio kepsnio norite. Labai žaliam iškepti užtenka po minutę iš kiekvienos pusės. Žalią kepsnį iškepsite mėsą iš kiekvienos pusės kepdami po 1,5 minutės. Vidutiniškai žalią – po 2 minutes, vidutiniškai iškeptą –  po 2,5 minutės iš kiekvienos pusės. Gerai arba „well done“ iškeptas kepsnys taps, jeigu iš kiekvienos pusės jį kepsite po 3 minutes. Jeigu kepsnį kepsite ilgiau – jis taps perkeptas ir gali išsausėti.

Likus minutei iki kepimo pabaigos, keptuvėje ištirpinkite sviestą, įberkite mėgstamų prieskonių ir gautu padažu apšlakstykite kepsnį. Svarbiausia, kepsnio nevalgykite iškart: išimkite jį iš keptuvės, įvyniokite į foliją ir leiskite dar 5 minutes pastovėti – taip mėsa taps dar minkštesnė. Galiausiai, kai kepsnys baigė kepti – pabarstykite ant jo druskos ir pipirų. Mat, jeigu druską bersite jautienos kepsniui dar nepradėjus kepti – ji gali ištraukti iš jo drėgmę ir mėsa gali tapti sausesnė. „Iki“ mėsos technologas dalijasi net 4 tobulų kepsnių receptais.

Svieste keptas kepsnys su česnaku ir žolelėmis

Jums reikės:

• 1 kg brandintos jautienos kumpio

• 4 v. š. sviesto

• 3 skiltelių česnako

• 1 v. š. alyvuogių aliejaus

• 3 g šviežių kalendros lapelių

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• žiupsnelio druskos

Gaminame:

Jautieną supjaustykite vienodais 3 cm storio gabalėliais ir apie 30 minučių palaikykite kambario temperatūroje. Keptuvėje ant didžiausios kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite mėsos gabalėlius. Tuomet sudėkite sviestą ir suberkite smulkintas česnako skilteles. Kiekvieną mėsos pusę kepkite po 2,5 minutės, vis apšlakstydami jautieną aliejaus, sviesto ir česnakų mišiniu. Iškeptus kepsnius suvyniokite į foliją ir 5 minutėms palikite pastovėti. Galiausiai pabarstykite druska ir pipirais. Patiekite su mėgstamu garnyru ir mėgaukitės minkštu bei sultingu kepsniu!

Sultingas jautienos didkepsnis su rozmarinais

Jums reikės:

• 400 g jautienos didkepsnio

• 2 v. š. sviesto

• šlakelio alyvuogių aliejaus

 žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• 1 šakelės šviežio rozmarino

Gaminame:

Prieš ruošdami šį patiekalą, mėsą bent 2 valandas palaikykite kambario temperatūroje, kad išvengtumėte drastiškų temperatūros skirtumų. Tuomet jautienos didkepsnį padalinkite į dvi lygias dalis. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir įdėkite vieną mėsos gabalėlį. Kiekvieną didkepsnio pusę kepkite ant didelės kaitros po 2–3 minutes. Mėsos nevartykite – apkepkite vieną pusę, tuomet apverskite ir apkepkite kitą pusę. Tą patį pakartokite ir su kitu jautienos gabalėliu. Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite abu didkepsnius ir įdėkite rozmarino šakelę. Dar minutėlę pakepinkite, tuomet sviestą šiek tiek pamaišykite ir apšlakstykite juo mėsos gabalėlius, viską apibarstykite druska ir pipirais. Patiekite su šviežiomis daržovėmis, keptomis ar virtomis bulvėmis!

Jautienos kepsnys su Chimichurri padažu

Jums reikės:

• 2 jautienos pjausnių (kiekvieno apie 400 g)

• 2 a. š. alyvuogių aliejaus

• 2 žiupsnelių druskos

• šviežiai maltų pipirų

• rozmarino šakelės

• 2-3 v. š. alyvuogių aliejaus

Chimichurri padažui:

• 100 ml alyvuogių aliejaus

• 1 citrinos sulčių

• ½ a. š. malto raudonėlio

• ¼ a. š. maltų kmynų

• 1 mažo raudonojo aštraus čili pipiro

• 4 v. š kapotų petražolių

• 2 v. š kapotų žirnių

• 1 žaliosios citrinos sulčių

• 2 žiupsnelių druskos

• šviežiai maltų pipirų

Gaminame:

Lengvai ištepkite abi kepsnių puses alyvuogių aliejumi. Mėsą dėkite ant gerai įkaitinto grilio ir kiekvieną kepsnių pusę kepkite apie 4 minutes. Kol mėsa kepa, pabarstykite ją rozmarinu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kai kepsniai iškeps, įdėkite juos į įkaitintą lėkštę, uždenkite aliuminio folija ir leiskite atvėsti 5-10 minučių. Nepamirkite jo pabarstyti druska ir pipirais. Kol kepsniai vėsta, paruoškite padažą. Į dubenėlį įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite visus padažui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite. Su šiuo padažu ir patiekite kepsnius.

Kiaulienos kepsnys su prieskoniais ir garstyčiomis

Jums reikės:

• Kiaulienos sprandinės

• alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio pipirų

• krapų, kalendros arba petražolių

• garstyčių

Gaminame:

Prieš kepant kepsnius, įtrinkite juos aliejumi ir apkepus kiekvienai pusei ant jos berkite druskos ir pipirų, o prieš pat kepimą įtrinkite garstyčiomis. Kepsniams iškepus ant jų gausiai dėkite šviežių prieskoninių žolelių. Jei kepsnių skonio norite kiek aitresnio, dar prieš kepant trumpai pamarinuokite juos druskoje ir pipiruose. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments