Lengvi ir pavasariški desertai su putėsiais: 3 receptai, kuriuos pagaminti pavyks kiekvienam

Gaminant purius desertus, vadinamuosius „musus“, sunkiausia išgauti tobulą jų konsistenciją. Kartais putėsiai išeina tai per skysti, tai per standūs, o juk norisi, kad tiesiog maloniai tirptų burnoje. Visgi, tokius desertus – pasigaminti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia – sekti receptuose nurodytą gaminimo eigą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atėjus pavasariui – didesnio dėmesio sulaukia lengvesni, sveikesni desertai, kuriuose yra mažiau cukraus ar miltų.

Tereikia vos kelių ingredientų

„Pavasarį stengiamės rinktis ne tik sveikesnius patiekalus, bet ir desertus. Ši tendencija matoma ir pažvelgus į pirkėjų krepšelius. Pastebime, kad vis didesnio dėmesio tarp lietuvių sulaukia ne tik tradiciniai, nuo seno jiems pažįstami saldumynai, bet ir sveikesnių desertų linija: be laktozės, su mažiau cukraus ar be glitimo. O, pavyzdžiui, atnaujintame desertų asortimente siūlome ir pyragaičius, kuriuose itin mažai angliavandenių, todėl jie puikiai tinka ir tiems, kurie maitinasi pagal keto mitybos taisykles“, – teigia V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad desertus su putėsiais pasigaminti namuose gali kiekvienas. Be to, jiems nereikia jokių įmantrių ingredientų: užtenka cukraus, plakamosios grietinėlės, želatinos lapelių arba miltelių.

„Jeigu gamindami putėsius naudojate želatinos lapelius pirmiausia reikėtų apie 10-15 minučių juos palaikyti vandenyje. Per tiek laiko ji turėtų išbrinkti. Tuomet reikėtų pakaitinti dalį plakimui skirtos grietinėlės, į pašildytą grietinėlę sudėti išbrinkusią želatiną arba jos miltelius ir maišyti tol, kol šie ištirps. Galiausiai nuimti nuo ugnies ir leisti atvėsti. Jeigu gamindami desertą žadate naudoti vaisius ar uogas – iš jų reikėtų padaryti tyrę, kurią reikėtų sumaišyti su želatinos ir grietinėlės mišiniu ir viską išplakti. Tuomet iki standžių putų išplakti likusią atšaldytą grietinėlę. Galiausiai visus gautus ingredientus atsargiai sumaišyti ir vėl atšaldyti“, – pasakoja T. Lauvray, visgi, jis primena, kad kiekvienas receptas yra skirtingas, todėl prieš gaminant tokio tipo desertus reikėtų atidžiai sekti kiekvieno recepto instrukcijas.

Lengva improvizuoti

Kaip teigia konditeris, ruošiant putėsius itin lengva improvizuoti su skoniais. Putėsius galima gaminti klasikinių: šokolado, vanilės ar karamelės skonių. Jeigu norite lengvesnio, pavasariškesnio skonio – naudokite šviežias uogas, vaisius. Kaip jau T. Lauvray minėjo anksčiau geriausiai iš uogų ar vaisių pagaminti tyrę. Kad putėsiai būtų purūs, išplaktą grietinėlę su uogų, vaisių tyrėmis ar kitais ingredientais sumaišyti reikėtų labai švelniai, nesusprogdinant putose esančių oro burbuliukų.

Dar vienas „Iki“ konditerio patarimas – naudoti kuo kokybiškesnius ingredientus. Jeigu naudojate grietinėlę – ją rinktis reikėtų mažiausiai 30 proc. riebumo, jeigu renkatės šokoladą – jį taip pat rinkitės kuo kokybiškesnį.

„Pagamintus putėsius galima valgyti vienus arba juos įkomponuoti į kitus desertus. Pavyzdžiui, gaminant tortus, pyragus, vaflius ar kitus saldėsius. O jeigu norite vieno kąsnio elegantiškų desertukų – putėsiais pagardinti galite ir paprasčiausius sausainius“, – pasakoja T. Lauvray ir dalijasi keliais desertų su putėsiais receptais.

Mini tortukas su mangų putėsiais

Jums reikės:

Putėsiams:

300 g mangų

80 g cukraus pudros

300 ml  plakamosios grietinėlės

1 a. š. vanilės ekstrakto

3  želatinos lapelių

Pagrindui:

120 g sutrupintų arbatinių sausainių

1⁄4 a. š. cinamono

70 g lydyto sviesto

Kepimui ir papuošimui:

4 nedidelių apvalių kepimo formelių

keleto plonų mangų skiltelių ar griežinėlių

Gaminame:

Į kepimo formeles įklokite po skiautę kepimo popieriaus. Sausainių trupinius sumaišykite su cinamonu bei lydytu sviestu. Drėgną sausainių mišinį lygiomis dalimis sudėkite į paruoštas formeles ir rankomis ar šaukštu prispauskite prie dugno. Pamerkite želatinos lapelius į šaltą vandenį ir palaukite, kol išbrinks – maždaug 5–10 minučių. Trečdalį plakamosios grietinėlės pakaitinkite, tuomet suberkite išbrinkusią želatiną, nukelkite puodą nuo viryklės ir maišykite, kol želatina ištirps. Mangus nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Į tyrę įmaišykite cukraus pudrą, vanilės ekstraktą ir plaktą grietinėlę su želatina. Įmaišę šiuos ingredientus, galite dar kartą pasinaudoti trintuvu arba plaktuvu – svarbu, jog mangų tyrė būtų visiškai vientisa ir glotni. Likusią plakamąją grietinėlę išplakite elektriniu plaktuvu iki standžių putų.

Trečdalį jos palengva įmaišykite į mangų tyrę ir mišinį 15 minučių palikite šaldytuve. Tik tuomet į atvėsusią masę įmaišykite likusią išplaktą kambario temperatūros grietinėlę. Paruoštą putėsių masę atsargiai supilkite į pyragaičių formeles ant trupinių pagrindo, išlyginkite paviršių ir šaldykite desertus šaldytuve bent 3–4 valandas, o idealiu atveju – per naktį. Kai desertai sustings, atsargiai išimkite juos iš formelių, nuimkite kepimo popierių ir papuoškite mangų skiltelėmis.

Braškių putėsiai prancūziškame vaflyje

Jums reikės:

Vafliams:

1 kiaušinio baltymo

30 g cukraus pudros

 30 g medaus

 30 g lydyto sviesto

30 g smulkiai maltų kvietinių miltų

Putėsiams:

400 g braškių

60 g cukraus

100 ml vandens

1 a. š. vanilės ekstrakto

3 želatinos lapelių

250 ml plakamosios grietinėlės

Papuošimui:

5–6 braškių

Šviežių mėtų lapelių

Gaminame:

Kiaušinio baltymą išplakite su cukraus pudra. Vis dar maišydami, po truputį supilkite lydytą sviestą bei medų, tuomet miltus. Viską išmaišykite iki vientisos masės, uždenkite ir valandą šaldykite šaldytuve. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį ir palaukite, kol išbrinks. Braškes nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais ir suberkite į virimo puodą. Ant braškių supilkite cukrų, vandenį ir virkite ant vidutinės kaitros 7–8 minutes. Apvirtas braškes nuvarvinkite per sietelį, kad nutekėtų perteklinis vanduo. Į karštas uogas įmaišykite vanilės ekstraktą bei nusunktą išbrinkusią želatiną ir viską maišykite, kol želatina ištirps. Iki tirštų putų išplakite plakamąją grietinėlę. Pusę jos įmaišykite į braškes, mišinį 15 minučių šaldykite šaldytuve ir tik tuomet įmaišykite likusią plaktą kam- bario temperatūros grietinėlę. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.

Pasiruoškite pailgą, maždaug 20 cm ilgio ir 3cm pločio, kepimo formelę ar savo pasigamintą trafaretą – jis padės suformuoti vienodas vaflių juosteles. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi ir, naudodamiesi trafaretu, iš atvėsusios vaflių tešlos suformuokite daug pailgų juostelių. Skardą pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite 8–10 minučių, kol tešla švelniai paruduos. Vos ištraukę vaflius iš orkaitės, nedelsiant apvyniokite juos aplink stiklinę, butelį ar kitą apvalią formą. Vafliai vėsdami sustings ir įgaus žiedo formą, tačiau svarbu juosteles vynioti, kol karštos, nes ši tešla vėsta ir stingsta labai greitai. Braškių putėsius supilkite į konditerinį maišelį ir įdarykite jais vaflių žiedelius. Desertą papuoškite braškėmis bei mėtų lapeliais.

Aviečių putėsiai

Jums reikės:

350 g šviežių aviečių

100 g cukraus pudros

2 želatinos lapelių

350 ml plakamosios grietinėlės

Saujos aviečių papuošimui

Gaminame:

Želatinos lapelius apie 10 minučių pabrinkinkite šaltame vandenyje. Pakaitinkite 100 ml plakamosios grietinėlės, sudėkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps. Avietes sutrinkite elektriniu trintuvu, į jas įmaišykite cukraus pudrą bei grietinėlę su želatina. Galite viską išplakti elektriniu plaktuvu, kad masė būtų visiškai vientisa. Likusią grietinėlę išplakite iki standžių putų ir medine mentele atsargiai įmaišykite ją į avietes. Paruoštus putėsius supilkite į stiklines ar desertinius indelius ir šaldykite šaldytuve mažiausiai valandą. Prieš patiekdami, papuoškite putėsius šviežiomis avietėmis. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments