Kuo baltieji greipfrutai skiriasi nuo savo „brolių" ir su kuo jie skaniausi?

Šaltukui spaudžiant svarbu nepamiršti organizmo aprūpinti gerosiomis medžiagomis ir vitaminais. Citrusiniai vaisiai savo teikiama nauda garsėjo nuo seno, tačiau jeigu apelsinų ar klementinų persisotinote – metas pasimėgauti baltaisiais greipfrutais, dar kitaip vadinamais „Pomelo“. Šie vaisiai pasižymi kiek saldesniu, švelnesniu nei įprasto greipfruto skoniu, todėl jie puikiai tiks ne tik salotoms, bet ir jūros gėrybėms: tokiomis kaip jūros šukutės ar krabai, pagardinti.

Vienas iš didžiausių citrusų

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaluoju metu laiku populiarūs ne tik klementinai ar apelsinai, bet ir baltieji „Pomelo“ greipfrutai.

„Lietuviai dairosi ne tik išskirtinesnių daržovių, bet ir vaisių. Vienas jų, baltieji greipfrutai „Pomelo“. Nors žiemą pardavimų viršūnėse tarp citrusinių vaisių karaliauja klementinai, „Pomelo“ greipfrutai taip pat sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo ir dažnai patenka į jų krepšelius“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad baltieji greipfrutai „Pomelo“ – vieni didžiausių vaisių iš visų citrusų. Sunkiausias „Pomelo“ greipfrutas buvo užaugintas 2014-aisiais Japonijoje ir svėrė beveik 5 kilogramus. Šios rūšies greipfrutai pasižymi itin stora oda ir minkštimu, kurio spalva svyruoja nuo šviesiai geltonos iki rausvos.

„Pomelo“ skonis panašus į tradicinių greipfrutų, tačiau yra kur kas švelnesnis ir saldesnis, turi mažiau kartumo. Šie greipfrutai atsirado Pietryčių Azijoje, Malaizijoje ir Indonezijoje. Taip pat jau tūkstančius metų buvo auginami ir Kinijoje.

Anot J. Sabaitienės, šios rūšies greipfrutus rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną, mat juose gausu antioksidantų, tokių kaip vitaminas C, taip pat yra daugybė skaidulų, kurios ne tik padeda geriau veikti virškinimo sistemai, bet ir sukelia sotumo jausmą. Baltajame greipfrute gausu ir kitų vitaminų bei mineralų, įskaitant kalį, kuris padeda reguliuoti skysčių balansą ir kraujospūdį. Be to, 100 gramų „Pomelo“ yra vos 38 kalorijos.

Ką iš jo pasigaminti?

Kaip pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė, kulinarijoje naudojamas ne tik pats „Pomelo“ greipfrutas, bet ir jo žievė.

„Dažniausiai iš jos verdami marmaledai. Taip pat ji džiovinama ir pacukruojama arba apliejama šokoladu. Tačiau populiariausi „Pomelo“ greipfruto panaudojimo būdai yra ruošiant įvairiausius desertus: keksus, pyragus. Jais gardinamos pavlovos, gali būti gaminami ir šerbetai ar sorbetai. Žinoma, iš „Pomelo“ spaudžiamos sultys, jų skiltelėmis gardinamos salotos. Šie vaisiai puikiai dera ir prie mėsos: ypač paukštienos bei baltos žuvies, jūros gėrybių patiekalų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

 „Pomelo“ taip pat dažnai derinami prie špinatų ar kitų žalumynų, avokadų, mangų, ananasų, svogūnų, granatų sėklų, kokosų ar kitų riešutų. Kalbant apie prieskonius, patiekalus, kuriuose naudojami baltieji greipfrutai, patariama gardinti šviežiais bazilikais, kalendra ir mėta. O mėgstantieji įmantresnius skonius gali naudoti ir maltą imbierą ar aitriąją raudonąją papriką.

J. Sabaitienė dalijasi ir trimis, „Pomelo“ greipfrutu pagardintais patiekalais, kurie dar ir nesunkiai pagaminami.

Dubenėlis su kukurūzais, vištiena, kruopomis, greipfrutais ir grybais

Jums reikės:

120 g bulguro kruopų

2 mažesnių kukurūzų burbuolių

Pusės baltojo greipfruto

220 g vištienos filė

1 a. š. druskos

2 v. š. alyvuogių aliejaus

200 g pievagrybių

1 obuolio

saujelės graikinių riešutų

2 saujų tarkuotų raudonųjų kopūstų

1 citrinos

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

10 melisos arba mėtos lapelių

Gaminame:

Išvirkite bulgurą pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Grilio keptuvėje paskrudinkite kukurūzų burbuoles, kol šios suminkštės. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pasūdykite ir kepkite grilio keptuvėje ant įkaitinto aliejaus apie 10 minučių. Iškepusią mėsą perkelkite į lėkštę, į keptuvę suberkite griežinėliais supjaustytus grybus ir kepkite, kol nugaruos vanduo, tačiau ne per ilgai, kad grybai neprarastų formos. Grybams baigiant kepti, pagardinkite juos druska ir pipirais. Plonomis skiltelėmis supjaustykite obuolius ir greipfrutą, apšlakstykite juos citrinos sultimis. Graikinius riešutus šiek tiek patraiškykite. Tarkuotus kopūstus pasūdykite ir apšlakstykite likusiomis citrinos sultimis. Į dubenėlius sudėkite virtas kruopas, ant viršaus dėkite vištieną, griežinėliais supjaustytus kukurūzus, grybus, obuolius, greipfrutus bei kopūstus. Viską apibarstykite graikiniais riešutais ir papuoškite mėtų ar melisų lapeliais.

Rytietiško stiliaus salotos su vištiena ir baltuoju greipfrutu

Jums reikės:

Baltojo greipfruto

200 g vištienos filė

Česnako

0,5 mėlynojo svogūno

Žiupsnelio druskos

Mėgstamų žalumynų

Šlakelio sojų padažo

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Sezamo sėklų

Gaminimas:

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę. Skiltelėmis padalinkite greipfrutą, sukapokite žalumynus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Sumaišykite žalumynus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus. Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.

Greipfrutas su jogurtu ir pistacijomis

Jums reikės:

Baltojo greipfruto skiltelių

Saujos smulkintų pistacijų

Kelių šaukštų medaus

Graikiško jogurto be priedų

Gaminimas:

Skiltelėmis suskirstykite „Pomelo“, išklokite jas lėkštėje. „Pomelo“ skilteles aptepkite medumi ir apdėkite jogurtu. Papuoškite pistacijomis. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”

Facebook Comments