Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Konditerio patarimai ir 5 sveikuoliškų desertų receptai, kurie puikiai tiks net pusryčiams

Vasarą stengiamės maitintis sveikiau, tačiau kartais norisi pasimėgauti ir skanaus deserto kąsneliu. Visgi, pasigaminus nenuodėmingus saldėsius jais mėgausitės dar ir be jokios sąžinės graužaties. Juk desertus galima saldinti vaisiais, uogomis, netgi gaminti naudojant įvairiausias daržoves ar kruopas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tampa vis išrankesni – parduotuvėse ieško kuo sveikesnių, su mažiau cukraus, laktozės ar desertų be glitimo.

„Vasara jaučiama ir pirkėjų krepšeliuose. Pastebime, kad vis didesnio dėmesio tarp pirkėjų sulaukia ne tik šviežio derliaus vaisiai, uogos ir daržovės, bet ir sveikesnių desertų linija: be laktozės, su mažiau cukraus ar be glitimo ar desertai, kuriuose itin mažai angliavandenių, – jie puikiai tinka ir tiems, kurie maitinasi pagal keto mitybos taisykles“, – teigia V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos skyriaus darbuotojas, sako, kad pasigaminti sveikesnių desertų nėra taip sunku, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. O vasarą paprastai ir šiaip norisi lengvesnių skanėstų, kuriuose vyrauja švieži sezoniniai vaisiai, uogos ar natūralios jų tyrės, lengvi putėsiai, kefyro kremai ar želė.

„Ledai be cukraus, pyragas be miltų, gaivus sveikuoliškas pudingas – variantų yra pačių įvairiausių, tereikia žinoti, kuo pakeisti kai kuriuos ingredientus“, – sako T. Lauvray ir dalijasi 7 gudrybėmis, kuriomis pasinaudojus pasigaminsite kur kas sveikesnių, tačiau nemažiau skanių desertų.

7 konditerio patarimai

Keiskite kvietinius miltus. Pasak „Iki“ atstovo, puikius kepinius, pyragus, duoną ar bandeles galima kepti ne tik iš tradicinių kvietinių ar ruginių miltų, bet juos keisti ir migdolų, kokosų, žemės riešutų miltais. Jie turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių. Įvairiausiuose desertuose naudodami viso grūdo dalių miltus padidinsite skaidulų suvartojimą, o gamindami su migdolų miltais – gausite daugiau baltymų. Be to, migdolų ar kokosų miltai dar ir puikus pasirinkimas tiems, kurie yra jautrūs arba alergiški glitimui.

Įtraukite kruopas. Ruošiant desertus naudoti galite ne tik įvairiausias sodo ir daržo gėrybes, riešutus ar sėklas, bet ir kruopas, pavyzdžiui, vis populiarėjančią ir organizmui itin naudingą bolivinę balandą. Bolivinėje balandoje yra gausu baltymų ir skaidulų. Įdomu dar ir tai, kad desertuose puikiai tinka ne tik iš bolivinių balandų pagaminti miltai, bet ir pačios kruopos, kurios dažniausiai gaminant skanėstus naudojamos jau išvirtos.

Vietoje pieniško šokolado – juodasis. Norint pasigaminti sveikesnį desertą tikrai nereikia atsisakyti šokolado. Paprasčiausiai reikėtų baltąjį arba pienišką šokoladą pakeisti sveikesniu, kokybišku juoduoju. Šiame šokolade gausu antioksidantų, netgi yra geležies, cinko. Pasak „Iki“ atstovo, tam, kad iš šokolado gautumėte didžiausią naudą – reikėtų rinktis tokį, kuriame yra 70 procentų kakavos.

Naudokite vaisius bei uogas. Vasara neįsivaizduojama be gaivinančių ledų, o šį desertą sveikiau pasigaminti yra itin nesudėtinga. Tam puikiai tinka įvairiausi vaisiai ir uogos. Pavyzdžiui, skanių ir sveikų ledų galite pasigaminti iš bananų. Tereikia bananus pašaldyti per naktį, tuomet sutrinti trintuvu, įmaišyti kakavos miltelių, vanilės, gautą masę vėl pašaldyti šaldiklyje ir mėgautis.

Atsisakykite cukraus. Tam, kad desertai maloniai džiugintų saldumu nebūtina jų ruošti su kalnu cukraus. Vietoje jo, T. Lauvray siūlo panaudoti klevų arba agavų sirupą bei medų. Na, o jeigu įvairiausių saldiklių naudoti išvis nenorite – vietoje cukraus į desertus galite įmaišyti susmulkintų džiovintų vaisių. Tam puikiai tinka ir datulės ir figos.

Nenaudokite grietinėlės. Jeigu savo mėgstamo deserto recepte naudojate didelį kiekį riebios grietinėlės – pabandykite ją pakeisti virintu ir nugriebtu pienu. Toks pienas pasižymi panašia į grietinėlę tekstūra, tačiau turi mažiau kalorijų.

Desertai – ir su daržovėmis. Daugelis daržovių yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertų gamyboje. Ar esate ragavę morkų pyrago? Šis desertas ne tik skanus, bet ir palankesnis tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau ypatingai mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, saldžiosios bulvės, cukinijos, o, pavyzdžiui, avokadai puikiai dera su šokoladu.

T. Lauvray dalijasi ir keliais sveikesnių desertų receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Pūstų kruopų batonėliai

Jums reikės:

•           150 g šviežių datulių

•           160 g riešutų sviesto

•           40 g pūstų ryžių arba grikių

•           1 v. š.  ekologiško agavų sirupo

Gaminame:

Iš datulių išimkite kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Į datulių tyrę sudėkite riešutų sviestą bei pasirinktas pūstas kruopas (ryžius ar grikius) ir viską gerai išmaišykite – masė turėtų būti itin klampi. Į kepimo skardą ar kitą indą lygiu pagrindu įtieskite kepimo popierių ir supilkite paruoštą mišinį. Dėkite indą į šaldytuvą maždaug 2 valandoms, kad batonėlių masė sutvirtėtų, tuomet supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir skanaukite. Šiuos batonėlius laikykite šaldytuve, kadangi šilumoj jie gali prarasti savo formą.

Arbūzų ir kivių ledai

Jums reikės:

• 650 g arbūzų

• 2 v. š. medaus

• 1 citrinos sulčių

• 4 kivių

Gaminame:

Į elektrinį trintuvą suberkite susmulkintą arbūzą  ir jį sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet įdėkite medaus, įpilkite citrinos sulčių, gerai išmaišykite ir išpilstykite arbūzų masę į norimas formeles. Kivius nulupkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Kivių masę taip pat supilkite į formeles, į kiekvieną porciją įkiškite ledų pagaliuką ir šaldykite šaldiklyje 3–4 valandas.

Veganiškas pyragas su riešutais

Jums reikės:

•           450 g moliūgų tyrės

•           360 g migdolų riešutų sviesto

•           20 g migdolų riešutų

•           150 g rudojo cukraus

•           70 g kakavos miltelių

•           110 g migdolų miltų

•           2 a. š. cinamono

Gaminame:

Tai pyragas, dėl kurio nereikės sukti galvos! Visus ingredientus sudėkite į gilų dubenį (eiliškumas visiškai nesvarbu) ir išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite pyragą apie valandą. Prieš pyragui baigiant iškepti, apibarstykite jį traiškytais migdolų riešutais ir kepkite dar 10 minučių. Skanaukite, kai pyragas atvės ir sutvirtės.

Bananų duona

Jums reikės:

• 400 g bananų

• 150 g lydyto kokosų aliejaus

• 1 kiaušinio

• 2 v. š. medaus

• ½ citrinos sulčių

• 220 g avižinių miltų

• 1 a. š. kepimo miltelių

• 1 a. š. valgomosios sodos

• 1 a. š. tarkuoto imbiero

• 1 a. š. malto cinamono

• žiupsnelio druskos

Gaminame:

Vieną bananą perpjaukite išilgai per pusę ir atidėkite į šalį, o likusius bananus susmulkinkite, suberkite į dubenį ir sutrinkite šakute. Į bananų masę supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, įdėkite medaus

ir viską gerai išmaišykite. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, imbierą, cinamoną ir druską. Sausuosius ingredientus suberkite į bananų masę ir maišykite, kol masė taps vientisa. Galiausiai pagardinkite bananų masę citrinos sultimis, dar pamaišykite ir supilkite tešlą į pailgą, gilią kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Į tešlos paviršių įspauskite išilgai perpjauto banano puseles, pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite apie 45 minutes (naudokite dantų krapštuką, kad patikrintumėte, ar duona jau iškepusi). Iškeptą bananų duoną palikite atvėsti, tuomet atsargiai išimkite iš kepimo formos ir skanaukite.

Sveikuoliškas braunis su kokosais

Jums reikės:

• 175 g juodojo šokolado

• 50 g kokosų aliejaus

• 3 kiaušinių

• 15 ml pieno

• 100–175 g kokosų cukraus

• 90 g migdolų miltų

• 30 g kakavos miltelių

• žiupsnelio druskos

Gaminame:

Virš verdančio vandens garų ištirpinkite 125 g juodojo šokolado, sumaišyto su kokosų aliejumi. Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite kokosų cukrų ir išplakite elektriniu plaktuvu iki šviesios purios masės – dubens turinys turėtų patrigubėti. Sumažinkite plaktuvo greitį ir beplakdami supilkite į kiaušinius šokolado bei aliejaus mišinį. Tuomet sijodami per sietelį suberkite miltus bei kakavą, įberkite druskos ir atsargiai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, išmaišykite. Braunio tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 18–20 minučių, 180 °C temperatūroje. Tuomet virš verdančio vandens garų ištirpinkite likusį šokoladą, sumaišytą su pienu, užliekite jį ant iškepusio braunio paviršiaus ir palaikykite šaldytuve bent 15 minučių.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“

Facebook Comments