Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Klasikiniai desertai vos per 5 minutes: ekspertė pasidalijo vieno puodelio deserto idėjomis

Dažniausiai konditerija eina išvien su kalnu indų ir daugybe virtuvėje praleistų valandų. Būtent dėl šių priežasčių viena karščiausių šių dienų tendencijų konditerijos pasaulyje – vieno puodelio desertai. Šiems nesudėtingiems, smaližių pamėgtiems skanėstams nereikia orkaitės ar kitų įmantrių virtuvės prietaisų – užtenka vos mikrobangų krosnelės. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai pasidalijo patarimais, kaip pagaminti klasikinį desertą vos per 5 minutes.

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, sako, kad susidomėjimas kepinių gamyba namuose auga, ypač ši tendencija sustiprėjo pandemijos metu. Dėl to lietuviškas prekybos tinklas stengiasi atsiliepti į visų pirkėjų poreikius ir pasiūlyti kuo platesnį kepinių priedų pasirinkimą.

„Palyginti su pernai, gerokai padidėjo aromatų ir prieskonių kepiniams pardavimai. O žvelgiant į sezoniškumą, kiekvienais metais gruodžio mėnesį tokių prekių paklausa išauga keliais kartais – šventinis kepinių bumas įsisuka į bene kiekvienus namus. Klientai kepinių papuošimus dažniausiai renkasi iš riešutų – kokosų, migdolų bei kitų riešutų drožlių ir jų gabaliukų. Be to, ryškėja ir kita tendencija – pirkėjai vis dažniau linkę investuoti į kokybiškesnius bei natūralesnius vanilės aromatą suteikiančius gaminius, tokius kaip natūralios vanilės esencija, pasta ar vanilės ankštis“, – sako E. Dapkienė.

Kiekvienam įkandamas desertas

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad nors vieno puodelio deserto tendencija atrodo itin nauja, jos pradmenys gali siekti daugiau nei 200 metų.

„Šios tendencijos pirmtakas yra paprasčiausias keksiukas, kadangi pirmajame keksiukų recepte buvo nurodyta kepti mažus pyragaičius būtent puodeliuose. Galima įvardyti, kad tai ir buvo pirmasis vieno puodelio desertas, tačiau šiandien jis yra pritaikytas skubantiems, virtuvėje laiko neturintiems suktis žmonėms, todėl vietoj krosnies ar orkaitės yra naudojama mikrobangų krosnelė“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji priduria, kad desertų gaminimas viename puodelyje tapo patogia ir greita alternatyva, kadangi šių saldumynų gamybai namuose nereikia daug pastangų.

„Dauguma šių desertų yra tie patys įprasti tortai, tik kiek sumažintu masteliu. Juose rasime miltus, cukrų, sviestą, vanilę, druską ir visus kitus įprastus desertų komponentus. Esminis jų skirtumas – gaminant desertus viename puodelyje, visi ingredientai yra sumaišomi iš karto ir pilami į mažo tūrio talpą, taip sutaupoma nemažai laiko“, – apžvelgia maisto ekspertė.

Kaip pasakoja B. Baratinskaitė, tokie paprasti receptai, kuriuose desertą užtenka pašauti į krosnelę kelioms minutėms ar tiesiog palikti sustingti šaldytuve, nereikalauja jokių išskirtinių gebėjimų, o teigiamas rezultatas garantuotas beveik visuomet.

„Jeigu nuspręsite patys išbandyti šiuos receptus, užtenka laikytis kelių esminių taisyklių. Svarbu pasirinkti puodelį, kuris saugus naudoti mikrobangų krosnelėje, taip pat jis turi būti pakankamai didelis, kadangi gaminys kepdamas kyla ir gali išbėgti per kraštus, apsaugai puodelyje galite patiesti kepimo popierių. O su krosnele teks eksperimentuoti – kiekvienos jų galingumas skirtingas, tad ir kepimo laikas gali skirtis. Dėl to svarbu stebėti gaminamą kepinį, tai galite padaryti visiems žinomu būdu, į tešlą įsmeigus dantų krapštuką“, – pataria B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė.

Maisto ekspertė pabrėžia, kad vieno puodelio desertus galima puošti įvairiausiais mėgstamais priedais. Puikiai tiks kokoso drožlės, smulkinti riešutai ar šviežio derliaus uogos. Šiuo metu itin populiarios trešnės, bet vos po kelių savaičių „Maximos“ prekybos tinkle pasirodys ir Lietuvoje užaugintos šilauogės. B. Baratinskaitė dalijasi klasikinių desertų receptais, kurių gamybai prireiks vieno puodelio:

Vieno puodelio tiramisu

Reikės: 30 g riebios grietinėlės, cukraus, vanilės ekstrakto, 30 g maskarponės sūrio, 4 sausainių „damų pirštai“, nedidelio puodelio stiprios espreso kavos, kakavos miltelių papuošimui.

Gaminame: suplakite grietinėlę, cukrų ir vanilę, kol susidarys puri masė. Sudėkite maskarponės sūrį ir toliau plakite, kol masė sustandės. Panardinkite sausainius į kambario temperatūros espreso kavą. Į puodelį dėkite kavos prisigėrusius pirštelius (gali tekti aplaužyti, kad tilptų). Ant šio sluoksnio paskleiskite pusę plaktos grietinėlės mišinio. Pakartokite procesą su abiem sluoksniais, viršuje turi likti grietinėlė. Pabarstykite kakavos milteliais ir skanaukite atvėsintą šaldytuve.

Morkų pyragas puodelyje

Reikės: keturių šaukštų miltų, trečdalio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio cinamono, vanilės ekstrakto, 1½ ištirpdyto šaukšto sviesto, 2 šaukštų pieno ir tarka susmulkintos morkos.

Gaminame: į nedidelį dubenį sudėkite visus ingredientus ir maišykite, kol tešla taps vientisa. Kepkite pyragą mikrobangų krosnelėje 1–1,5 minutes. Tortas turi atrodyti standus ir neištižęs.

Riešutų sviesto pyragas puodelyje

Reikės: 3 šaukštų ištirpinto sviesto, 3 šaukštų rudojo cukraus, vieno kiaušinio trynio, pusės šaukšto vanilės ekstrakto, vieno šaukšto grietinėlės, 2 šaukštų riešutų sviesto, 3 šaukštų miltų, pusės šaukšto kepimo miltelių, žiupsnelio druskos ir kelių gabaliukų pieniško (arba juodo) šokolado.

Gaminame: puodelyje išmaišykite sviestą su cukrumi, tuomet supilkite trynį ir vanilės ekstraktą ir dar kartą permaišykite. Supilkite grietinėlę bei riešutų sviestą, viską vėl išmaišykite. Sudėkite likusius ingredientus – miltus, kepimo miltelius ir druską, masę išmaišykite. Galiausiai suberkite sutrupintą šokoladą ir paskutinį kartą viską išmaišykite. Kepkite mikrobangų krosnelėje apie 90 sekundžių.

Vieno puodelio sūrio pyragas

Reikės: 4 šaukštų kreminio sūrio užtepėlės, 2 šaukštų graikiško jogurto, pusės šaukštelio cukraus, išplakto kiaušinio, 1/4 šaukštelio vanilės, 4 iki trupinių susmulkintų sausainių, 1 valgomojo šaukšto ištirpinto sviesto.

Gaminame: sutepkite mikrobangų krosnelei tinkamo puodelio vidų sviestu ir sudėkite sausainių masę bei ištirpintą sviestą, viską išmaišykite. Pirštais paspauskite trupinius, kad puodelio apačioje susidarytų pluta. Į  dubenį įmuškite kiaušinį, kreminį sūrį, jogurtą, cukrų ir vanilę. Išmaišykite iki vientisos tešlos ir supilkite ant sausainių masės. Kepkite mikrobangų krosnelėje apie 2 minutes, priklausomai nuo krosnelės galingumo. Sūrio pyragaitis turi būti tvirtas. Prieš valgydami leiskite sūrio pyragui atvėsti ir sustingti.

Šokoladinis keksas puodelyje

Reikės: 3 šaukštų cukraus, 3 šaukštų miltų, šaukšto kakavos miltelių, žiupsnelio druskos, 3-4 gabaliukų juodojo šokolado, 2 šaukštų ištirpinto sviesto, 3 šaukštų pieno, ketvirčio šaukšto vanilės ekstrakto. 

Gaminame: puodelyje sumaišykite cukrų, druską bei kakavos miltelius. Suberkite į masę sutrupintus šokolado gabalėlius. Supilkite ištirpintą sviestą, pieną bei vanilę ir lengvai išmaišykite. Ant viršaus užberkite dar truputėlį šokolado. Kepkite mikrobangų krosnelėje apie 90 sekundžių. Gardinkite plakta grietinėle, ledais ar šviežiomis uogomis.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba daugiau nei 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai“
Klasikiniai desertai vos per 5 minutes: ekspertė pasidalijo vieno puodelio deserto idėjomis

Facebook Comments