Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Kalėdų jaukumo simbolis – imbierinis namelis: ką žinoti gaminant patiems?

Šventinė nuotaika vis labiau skverbiasi į lietuvių namus, o ją kurti neabejotinai padeda įvairūs Kalėdų atributai. Daugelyje šalių vienu populiariausių iš jų yra imbierinių meduolių nameliai, kurie ne tik spinduliuoja jaukumu, bet ir gali būti puikiu gardėsiu ant šventinio stalo. Ta proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai šiuo skaniu imbierinių meduolių nameliu kviečia papuošti ir savo namus.

Imbieriniai sausainiai puošia šventinius lietuvių stalus

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai į prekių krepšelius nevengia įsidėti tiek jau iškeptų imbierinių sausainių, tiek jiems gaminti skirtos tešlos. Ir vienų, ir kitų pardavimai pradeda augti dar lapkričio pabaigoje, o gruodį, lyginant su kitais metų mėnesiais, būna iki keliolikos kartų didesni.

„Šventiškai papuošti imbieriniai sausainiai ir meduoliai bei iš jų suformuojami nameliai yra pasaulyje gerai atpažįstamas Kalėdų simbolis. Be jų neapsieinama Europos ir JAV miestų kalėdinėse mugėse, jais puošiamos senamiesčio krautuvėlių vitrinos ar net, kaip Norvegijos mieste Bergene, prieš šventes pastatomi ištisi imbierinių namelių miestai. Lietuviai imbierinius sausainius šventinės nuotaikos kūrimui ir dalinimuisi ja taip pat renkasi vis dažniau. Tai rodo ir imbierinių sausainių tešlos pardavimai, kurie pernai, lyginant su 2019 metais, buvo daugiau kaip dvigubai didesni“, – sako E. Dapkienė.

Tradiciją įkvėpė brolių Grimų pasaka

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė savo ruožtu pasakoja, kad tradicija gaminti imbierinių sausainių ar meduolių namelius siekia XIX a. pradžią ir pirmiausiai gimė Vokietijoje. Tokio skanėsto-papuošimo atsiradimui, pagal vieną iš versijų, įtakos galėjo turėti garsi brolių Grimų pasaka apie Jonuką ir Grytutę, kurios pagrindiniai veikėjai miške aptinka namelį iš skanumynų.

Pasakai išpopuliarėjus, Vokietijos konditeriai pradėjo gaminti panašius į brolių Grimų aprašomus dekoratyvinius imbierinius namelius (vok. lebkuchenhaus). Ilgainiui tokie cukraus glajumi puošiami nameliai pradėti sieti su Kalėdomis, o jų gaminimo prieš didžiąsias metų šventes tradicija paplito po kitas Europos šalis ir anapus Atlanto.

Maisto gamybos ekspertė priduria, kad šiandien kalėdinių imbierinių sausainių nameliai neretai įgyja įmantriausias formas, jų puošyba gali būti itin detali. Pasaulyje pagerintas ir ne vienas didžiausio imbierinio namelio rekordas. Šiuo metu jis priklauso 2013 metais Teksase pastatytam 234 kv. m ploto kalėdiniam namui, kuriam pagaminti prireikė 820 kg sviesto, 1,3 tonos cukraus, 7200 kiaušinių, 3,3 tonų miltų ir 31 kg imbiero.

Ko nepamiršti gaminant imbierinį namelį?

„Nors pažvelgus į kai kuriuos įspūdingus imbierinių sausainių namelius gali atrodyti, kad patiems namie pasigaminti kažką panašaus yra sudėtinga, tačiau, bent jau iš kulinarinės pusės, tai yra gan paprasta. Svarbu nepritrūkti įkvėpimo namelio puošybai. O jai paprastai naudojamas spalvotas baltyminis ar citrininis cukraus glajus bei įvairūs saldainiai“, – sako B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertės teigimu, tinkamo glajaus pasirinkimas yra viena svarbiausių sėkmingo imbierinio namelio pagaminimo paslapčių. B. Baratinskaitė sako, kad iš kiaušinių baltymų ir cukraus gaminamas glajus yra tvirtesnis ir geriau tinkantis detalesnėms dekoracijoms nupiešti nei citrininis. Tačiau pastarasis yra greičiau paruošiamas.

„Glajus naudojamas ne tik namelio puošybai, bet ir atskirų jo dalių surišimui, taigi nuo jo priklauso namelio konstrukcijos stabilumas ir integralumas. Geras glaistas neturėtų pradėti stingti per greitai. Norint nuo to apsisaugoti, namelio dekoravimo metu patariama glaistą inde laikyti uždengtą virtuviniu rankšluosčiu. Glaistas taip pat neturėtų būti per skystas – jį sutirštinti galima įdedant daugiau cukraus pudros. Be to, norint, kad namelis ar visas kalėdinis jų ansamblis stovėtų stabiliai, svarbus ir tvirtas pagrindas. Jam gali tikti celofanu dengtas kartono lakštas“, – sako B. Baratinskaitė.

Galiausiai, gaminant kalėdinį imbierinių sausainių namelį B. Baratinskaitė pataria atskirų jo dalių sujungimui naudoti daugiau glaisto iš vidinės pusės. Joje net ir ne itin tvarkingai užtepto ar nutekėjusio glaisto nesimatys. Jei jis nuteka ant išorinių sienelių, estetinį vaizdą galima pakoreguoti suformuojant sniego pusnis ar varveklius arba paslepiant netolygumus po kitomis dekoracijomis. Sujungiant atskiras namelio sienas B. Baratinskaitė siūlo jas paremti stikline ar kitu daiktu, kuris padėtų sausainiui išlikti vertikalioje pozicijoje, kol glaistas užstings.

Žinoma, B. Baratinskaitė dalinasi ir nesunkiai paruošiamu imbierinių meduolių namelio receptu, kuris padės namus užpildyti skaniais kvapais ir šventine nuotaika.

Imbierinių meduolių namelio receptas

Nedideliam, maždaug 12×15 cm dydžio, nameliui prireiks:

Tešlai: 500 g miltų, 200 g medaus, 200 g cukraus, 2 kiaušinių, 100 g sviesto (arba margarino), 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių imbiero (galima papildomai dėti ir kitų meduoliams skirtų prieskonių).

Glaistui: 200 g cukraus pudros, 1 kiaušinio baltymo, šiek tiek citrinų sulčių.

Ruošiant meduolių tešlą į puodą dėkite medų, cukrų, sviestą – viską šildykite ant ugnies, nuolat maišykite. Kai masė suskystėja ir tampa tolygi, nuimkite puodą nuo ugnies, leiskite jo turiniui atvėsti. Tuomet įmuškite kiaušinius, pilkite persijotus miltus, kepimo miltelius, imbierą ir kitus prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Paruoštą tešlą mažiausiai dviem valandoms dėkite į šaldytuvą atvėsti (geriausia ją pasiruošti iš vakaro ir šaldytuve palaikyti per naktį – tada bus lengviau formuoti norimas formas).

Kol tešla laikoma šaldytuve, galite užsiimti namelio (ar bet kokios kitos norimos konstrukcijos) „projektavimu“. Pirmiausia jums reikės namelio sienų, stogo, taip pat pagal poreikį galima namelį papildyti kamino, tvoros, langų ir kitų detalių formomis. Jas iškirpkite iš storesnio kartono. Pagal jas galėsite iš tešlos minkyti namelio konstrukcijas.

Tešlą ant miltais pabarstytos lentos reikėtų minkyti iki maždaug 4 mm storio lakšto. Tam, kad tešla neliptų, nuolat ją apibarstykite miltais. Paruoštus meduolius dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, kol gražiai paruduos.

Iškeptus meduolius palikite atvėsti. Tuomet galima imtis namelio statybos ir puošybos. Tam reikia pasiruošti glajų – išplakti kiaušinio baltymą su cukraus pudra ir šiek tiek citrinos sulčių. Glajus naudojamas atskiroms namelio dalims sulipdyti. Jam sustingus, belieka užsiimti namelio papuošimu. Tam tereikia pasitelkti savo fantaziją ir kūrybą. Viziją išpildyti galite naudojant maistiniais dažais nuspalvintą glajų, įvairius spalvotus saldainius ir pan. Puiki kalėdinė dekoracija, gardėsis, o galbūt ir dovana artimiesiems – paruošta!

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai“
Kalėdų jaukumo simbolis – imbierinis namelis: ką žinoti gaminant patiems?

Facebook Comments