Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai
|Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau net ir ruošiant tokį paprastą patiekalą, kelias kiaulienos gaminimo subtilybes žinoti pravartu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena, nepriklausomai nuo metų laiko išlieka pirkėjų favorite.
Mentė – universaliai paruošiama
„Kiaulieną lietuviai vertina nuo seno, todėl nenuostabu, kad ši mėsa yra iki šiol labiausiai mėgstama tinklo pirkėjų. Kiauliena populiariausia išlieka ir šiltuoju metų laiku. Be kiaulienos neįsivaizduojamas grilio sezonas. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų specialiai griliui paruoštų kiaulienos patiekalų asortimentą: nuo tradicinio šašlyko iki šonkauliukų medaus marinate, kurie sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena mėgstamiausių ir universaliausių kiaulienos dalių – mentė.
„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Visgi, kad patiekalas gautųsi kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Visgi, jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.
Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinimui, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.
Kaip troškinti mentę?
G. Bačkovas, sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Visgi, G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.
Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau.
Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę – nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakiu ir hoisin padažais.
Prieš troškinant – pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant aukštos ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. „Iki“ atstovas sako, kad prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.
Paruoškite pagrindą. Prieš kepant mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepimui skirta rankovė.
Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Tam, kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai, žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3-5 valandas priklausomai nuo mentės dydžio.
Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.
„Iki“ atstovas dalijasi ir keliais receptais, kuriuose panaudosite plėšytą kiaulieną.
Mėsainiai su plėšyta kiauliena
Mėsainiams jums reikės:
Mėsainiams skirtų paskrudintų bandelių
Mėgstamų padažų
Plėšytos kiaulienos
Salotoms:
Šviežių kalendros lapų
Susmulkinto kopūsto ir morkos
Šaukštelio majonezo
Šaukštelio grietinės
Druskos ir pipirų
Gaminame:
Kalendrų lapus sumaišykite su kopūstais ir morkomis. Dėkite šaukštą majonezo, grietinės, viską pagardinkite druska pipirais ir išmaišykite. Paskrudintas bandeles patepkite mėgstamais padažais, dėkite plėšytą kiaulieną, ant kiaulienos dėkite paruoštas salotas ir viską uždenkite kita bandele.
Buritos su plėšyta kiauliena
Jums reikės:
Tortilijų lakštų
Plėšytos kiaulienos
Puodelio susmulkinto čederio sūrio
Puodelio išvirtų ryžių
Mėgstamų daržovių
Padažui:
1 šaukšto sviesto
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1/3 puodelio smulkiai pjaustyto svogūno
3 šaukštų miltų
Pusės puodelio vištienos sultinio
Susmulkinto čili pipiro
1/2 arbatinio šaukštelio kmynų
1/2 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 stiklinės grietinės
1/2 puodelio susmulkinto čederio
Susmulkintos šviežios kalendros
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepimo skardą apipurkškite aliejumi. Kiaulieną, ryžius, daržoves ir sūrį tolygiai sudėliokite ant tortilijų susukite dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol buritai yra orkaitėje, vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinę spalvą. Į puodą suberkite miltus – viską gerai išmaišykite ir apie minutę pavirkite. Galiausiai supilkite vištienos sultinį, suberkite čili, kmynus, česnako miltelius ir druską ir kelias minutes pavirkite. Galiausiai prieš baigiant virti įmaišykite grietinės ir sūrio. Padažą patiekite su buritais, viską apibarstykite šviežia kalendra.
Čili su plėšyta kiauliena
Jums reikės:
Plėšytos kiaulienos
2 šaukštų rudojo cukraus
1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
1 arbatinio šaukštelis druskos
1 arbatinio šaukštelio pipirų
1 arbatinio šaukštelio čili miltelių
½ arbatinio šaukštelio kmynų
Mažo raudonojo susmulkinto svogūno
Jautienos sultinio
Susmulkintų pomidorų savo sultyse
Pupelių
Šaukšto grietinės
Šviežios kalendros
Gaminame:
Į puodą supilkite sultinį, dėkite plėšytą kiaulieną ir pomidorus. Tuomet pakepinkite svogūną. Svogūną, pupeles sudėkite į puodą, kuriame verda kiauliena. Galiausiai sudėkite visus prieskonius ir šiek tiek patroškinkite. Patiekite su šaukštu grietinės ir šviežia kalendra. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”