Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

10-ajame čempionate, kuris šiemet vyks lapkričio 18 d. „Crowne Plaza“ viešbutyje Vilniuje, susirinkę žiūrovai turės progą stebėti ne tik geriausių Lietuvos konditerių ir someljė pasirodymus, bet ir žymaus Rygos restorano „Vincents“ bei Talino restorano „Juur“ paruoštus vyno ir desertų derinius. Žiūrovai ir dalyviai apšilti galės seminaruose apie laukinius valgomus augalus, portą, begliutenius desertus ir spalvų poveikį maisto skoniui.

Seminaruose – lietuviškų augalų šaknys ir žiemos grybai

Varžybas organizuojančios Lietuvos someljė mokyklos direktorė Eglė Majauskienė sako, kad saldumynų mėgėjai ištroškę žinių ir naujų patirčių, o ir aktualių temų yra begalė. Todėl varžybų erdvė nuo 15 val. suteikiama seminarų vedėjams. Šalyje netylant šnekoms apie lietuviškos virtuvės paieškas ar atgimimą, pakalbėti apie laukinius valgomus augalus, tinkančius lietuviškiems desertams, rengiasi  knygų „ Natūralus rauginimas“ ir „Ką kanda šalna“ (apie šaltmečio valgomus augalus) autorė  Ieva Šidlaitė: „Mūsų gamtoje ištisus metus galima rinkti augalus, tinkamus maistui. Svarbiausia žinoti, kaip juos paversti ne tik valgomais, bet ir skaniais. Lietuvos gamta yra atšiauri, tačiau galime rasti pačių įdomiausių ir sezoniškiausių skonių. Vėlyvas ruduo – šaknų, šakų ir džiovintų žolelių metas. Jų taip paprastai neišeina valgyti, reikia mokėti paruošti. Seminaro metu susipažinsite su pagrindiniais šaltmečio valgomais augalais: šaknimis, šakomis, žievėmis ir žiemos grybais. Sužinosite, kaip iš jų pagaminti nuovirus, sirupus, karčiuosius antpilus (biterius) ar likerius, tinkančius desertų gamybai. Kaip iš žievių pasidaryti miltus laukiniams kepiniams, iš šaknų ir grybų virti laukinę kavą ir spygliais pagardinti cukrų.“

Skirtumus tap ruby, late bottled vintage, crustum ir vintage portų padės suprasti portugalas Paulo Silva iš „Niepoort“ vyninės. Savo patirtimi gaminant begliutenius desertus dalinsis  knygos „Saldžios dienos su Liu: įkvėpimai, darantys mus laimingus“ autorė Liucina Rimgailė.

O apie spalvų poveikį maisto skoniui kalbės „Tork“ ekspertas Tomas Olechnovičius: „Kai žinai, kad raudona ir rausva spalva mažina kartumą, patiekalai atrodo saldesni, gali jas derinti prie desertų, ypač jei reikia išryškinti braškes ar raudonos spalvos garnyrą. Mėlynos, žalios, baltos, geltonos spalvos servetėlės gali daryti ir teigiamą, ir neigiamą poveikį tam, kaip jaučiame patiekalo skonį. Todėl mano seminaro žinios pravers ir profesionalams, ir mėgėjams.“

Lietuviškiausias desertas, lengviausias derinys ir kiti specialieji prizai

Be pagrindinio prizo – Auksinės šakutės, kurią steigia Lietuvos someljė mokykla, vertinimo komisija, sudaryta iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos bei Italijos vyno ir maisto žurnalistų, rinks lietuviškiausią desertą, kurį šiemet apdovanos „Vyno žurnalas“. „Įdomu, kad 2014-ais metais šį prizą už Ožkos pieno panakotą su burokėlių ir juodojo šokolado kremu laimėjo Gasparas Fernandesas – tada vos tris mėnesius Lietuvoje su Deivydu Praspaliausku padirbęs šefas, tačiau spėjęs pajusti vietinių produktų specifiką ir išnaudojęs jų potencialą, – pasakoja varžybų iniciatorius Arūnas Starkus. – Lietuviškiausią čempionato desertą yra sukūrę restoranai „Time“ (2013), „Sweet Root“ (2015) „Stebuklai“ (2016),  „Sweet Root“ (2017), „Restoranas 4“ (2018). Šiemet lietuviškiausią desertą juk gali pristatyti ir latvių, estų komandos, nes mūsų klimatas, taigi ir vietiniai produktai, labai panašūs. O gal nustebins svečių teisėmis dalyvaujanti „Beer House“ komanda, kurį desertą derins su alumi.“

Pagrindinės renginio rėmėjos „Sangaidos“ įsteigtas „Zwiesel 1872“ prizas atiteks geriausiam čempionato vynui. Geriausiam deriniui su pastiprintu vynu prizą įsteigė „Niepoort“, lengviausio derinio kūrėjus apdovanos „Melt Water“. Prizą už gražiausią serviruotę įsteigė „Tork“.

Varžybos bus transliuojamos internete, žiūrovai galės balsuoti už savo mėgstamiausią komandą. O tie, kas susirinks viešbučio „Crowne Plaza“ konferencijų salėje, nuo 16:30 val. varžybas stebės vaišindamiesi „Cluizel“ šokoladiniais saldainiais, „Huracan“ kava, iš „Zwiesel“ taurių ragaudami „Niepoort“ portą.

Bilietus į varžybas platina www.tiketa.lt. Renginio programa ir daugiau informacijos: www.vynasirdesertai.lt

Lietuvos someljė mokyklos informacija

Pranešimą paskelbė: Agnė Dirgėlienė, „Vyno klubas“ UAB „Naminė pelėda“
Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Jubiliejiniame „Wine + Dessert 2019“ čempionate – tarptautinis šou ir seminarų programa

Facebook Comments