Gardūs kūčiukų panaudojimo būdai: kepkite pyragą, gaminkite tinginį
|Prieš kiekvienas didžiąsias šventes rūpinamės, kad gardaus maisto užtektų visiems artimiesiems. Tačiau joms praūžus, neretai dauguma patiekalų lieka nesuvalgyti, tarp jų ir kūčiukai. Kad ilgainiui jie nesukietėtų ir nesudžiūtų, verta kūčiukus pernaudoti gaminant desertus, ypač, artėjant Naujųjų metų šventei. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad net ir pasibaigus Kūčioms ir Kalėdoms, kūčiukų ir įvairių konditerijos gaminių populiarumas neblėsta.
„Pasibaigus didžiosioms metų šventėms – Kūčioms ir Kalėdoms – stebime, kad tam tikrų prekių kategorijų populiarumas, išaugęs artėjant šventėms, ir toliau nemažėja. Pavyzdžiui, kūčiukus, kurių pardavimai neabejotinai išauga gruodžio pirmoje pusėje, yra perkami ir tarpušvenčiu. Žinoma, artėjant Naujųjų metų nakčiai, neblėsta pirkėjų susidomėjimas ir įvairiausiais konditerijos gaminiais: šokoladiniais, karameliniais ir žiemiškus skonius primenančiais desertais su vaisiais“, – teigia V. Budrienė.
Kaip pernaudoti likusius kūčiukus?
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad jau tapo įprasta, jog po švenčių užsilieka įvairiausių maisto produktų, tarp jų – ir kūčiukų. Nors laikui bėgant jie sudžiūsta, tampa kieti ir sunkiai įkandami, nereikėtų skubėti jų išmesti. Kūčiukai gali tapti puikiu ingredientu desertams – pyragui ar gardžiam tinginiui.
„Jei kūčiukai jau sukietėjo, suberkite juos į virintą vandenį, palaikykite 15 minučių ir jie pakeis savo tekstūrą, išbrinks ir suminkštės. Tuomet dėkite kūčiukus į kepinių tešlą arba pakeiskite jais sausainius – taip pasigaminsite unikalų desertą, kuris neabejotinai nepaliks abejingų“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi dviem receptais, kaip išradingai panaudoti iš po švenčių likusius kūčiukus.
Kūčiukų tinginys su spanguolėmis ir mėlynėmis
Tinginys – daugelio labai mėgstamas desertas, kurį ypač lengva paruošti. V. Juodkazienė sako, kad jei į įprastą tinginio receptą įmaišysime kūčiukų ir šaldytų uogų – jį paversime burnoje tirpstančiu desertu.
Šiam desertui reikės:
- 400 g kūčiukų
- 200 g spanguolių
- 200 g mėlynių
- 350 g saldinto kondensuoto pieno
- 150 g sviesto
- 3 v. š kakavos
- 50 g juodojo šokolado
Kūčiukus susmulkinkite ir sutrinkite iki vientisos masės. Sviestą ištirpdykite puode, suberkite laužytą juodąjį šokoladą, supilkite kondensuotą pieną, įberkite kakavos. Viską išmaišykite. Palaukite, kol mišinys atvės. Į sutrupintus kūčiukus supilkite kakavos masę. Suberkite džiovintas arba šaldytas spanguoles ir mėlynes. Tešlą gerai sumaišykite rankomis. Ant maistinės plėvelės suformuokite pailgą formą ir įdėkite ją į šaldytuvą per naktį arba kelioms valandoms, kad tinginys sustingtų.
Kūčiukų ir riešutų pyragas
Dar vienas ypač skanus desertas su kūčiukais, kurį galima itin lengvai paruošti namuose– kūčiukų ir riešutų pyragas. Kaip teigia „Iki“ atstovė, riešutai ir kūčiukai šiam desertui suteiks iš ties žiemiškų skonių.
Šiam desertui reikės:
- 350 g kūčiukų
- 200 g varškės
- 200 g mėgstamų riešutų
- 200 g miltų
- 150 g sviesto
- 50 g cukraus
- 2 kiaušinių
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kūčiukus ir riešutus sutrinkite iki vientisos masės. Į didelį dubenį suberkite miltus, varškę, ištirpdytą sviestą, cukrų, įmuškite kiaušinius. Kūčiukus ir riešutus suberkite į miltus. Tešlą gerai sutrinkite rankomis, kad visi ingredientai susijungtų. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ten perkelkite suformuotą tešlą. Kepkite 1 valandą, kol pyragas įgaus auksinę spalvą ir mėgaukitės!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”