Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Barbekiu sezonas jau čia pat: 3 klausimai, kurie padės išvengti klaidų renkantis grilį

Trečdalis lietuvių bent kartą per metus kepa maistą ant grilio. Ir šis skaičius nuolat auga, nors vis dar nepavejame Europos grilinimo lyderės Vokietijos, kur bent kartą per metus grilį užkuria 9 iš 10  gyventojų. Specialistai pataria, kaip nepadaryti klaidų renkantis grilį, nes jų įvairovė, pasirodo, – tikrai didelė.

Lietuvoje ilgą laiką populiariausiu griliumi buvo paprasčiausia šašlykinė, vėliau sparčiai išpopuliarėjo moliniai puodai – prasidėjo kamado tipo kepsninių mada. Vis dėlto grilių pasirinkimas yra kur kas platesnis, pastebi grilių ekspertas ir „Grill-On“ vadovas Gintautas Kėrys. O renkantis grilį svarbu sau atsakyti į tris esminius klausimus.

Kur naudosite kepsninę – balkone, kieme ar kelionėje?

Pirmasis ir svarbiausias klausimas, į kurį turėtumėte sau atsakyti, – kur planuojate naudoti kepsninę. Anot G. Kėrio, tinkamą grilį galima pritaikyti net tiems, kurie gyvena daugiabutyje ir nuosavo kiemo neturi.

„Nuo 2019 metų Lietuvos daugiabučiuose leidžiama naudoti dujinius arba elektrinius grilius. Jeigu balkonas nedidelis, geriausiai tiks elektrinis arba nešiojamas dujinis grilis. Pastarąjį galėsite pasiimti ir į keliones“, – pasakoja G. Kėrys.

Specialisto teigimu, turintys šiek tiek didesnį balkoną, gali nesunkiai jame įsirengti du ar tris degiklius turinčius dujinius grilius. Na, o turinys terasą ar didelį balkoną – net šešis ar daugiau degiklių turinčią solidžią kepsninę ir organizuoti grilinimo vakarus didesnei draugų kompanijai.

Anot pašnekovo, nuosavame name ar sodyboje apribojimų griliams nėra, todėl verta atkreipti dėmesį į patogumą, turimą biudžetą bei kepimo poreikį.

Tuo tarpu piknikų ir kelionių mėgėjams geriausias sprendimas – kelioniniai angliniai arba dujiniai griliai. Jie kompaktiški, lengvi bei lengvai prižiūrimi. Be to, dujiniai griliai gali būti kūrenami nedideliais dujų balionėliais, o keliaujant tai tampa dideliu privalumu. Kelioninio grilio bene svarbiausias parametras yra svoris, todėl rekomenduojama, kad grilis nesvertų daugiau nei 10 kg.

Kokį biudžetą esate numatę?

Grilių kainos gali svyruoti nuo keliasdešimties iki kelių tūkstančių eurų, todėl labai svarbu nuspręsti, kokį biudžetą galite skirti.

„Ieškantiems ekonominio varianto rekomenduočiau rinktis anglinį grilį. Jie pigesni už dujinius ir elektrinius grilius, tačiau ne tokie patvarūs. Patogiausias naudoti – dujinis grilis, kurį tereikia įjungti ir jau galima kepti, o iškepto maisto skonis niekuo nenusileidžia angliniams. Tokį grilį paprasčiausia prižiūrėt ir valyti. Ne veltui būtent dujiniai griliai yra patys populiariausi Vakarų šalyse, ir vis drąsiau skinasi kelią į lietuvių širdis“, – pasakoja G. Kėrys.

Grilių ekspertas pabrėžia, kad grilių kaina dažnu atveju tiesiogiai priklausoma nuo kokybės, todėl turintiems galimybių jis rekomenduoja rinktis bent jau vidutinės klasės kepsnines.

„Grilio kaina priklauso nuo jo dydžio ir prekės ženklo. Jeigu kalbame apie vidutinės klasės grilius, tai anglinių grilių kaina svyruoja tarp 200–350 eurų, tuo tarpu dujinių grilių vidutinė klasė prasideda nuo 400 eurų ir tęstis gali iki 1 000 eurų. Kainos ties čia nesustoja, mat už aukščiausios klasės dujinį grilį galima sumokėti ir kelis tūkstančius eurų“, – pasakoja grilių ekspertas, pridurdamas, kad sau optimalų variantą rinkoje gali rasti kiekvienas.

Kokiu maistu dažniausiai mėgausitės?

Išsiaiškinę, kokioje erdvėje naudosite kepsninę ir kokį biudžetą jai galite skirti, pamėginkite atsakyti sau į klausimą, ką labiausiai mėgstate kepti. Jautieną, kiaulieną, vištieną, žuvį, o galbūt mieliau renkatės grilintas daržoves? Kepimui reikalinga tiesioginė kaitra, o galbūt kaip tik derėtų jos vengti? G. Kėrys pataria gerai apsvarstyti šiuos niuansus.

„Jei kepsite mėsos kepsnius, norite kad jie iškeptų greitai ir gerai apskrustų, tuomet jums bus reikalinga tiesioginė kaitra, kurią gali sukurti griliai, kuriuose maistas kepamas tiesiai virš anglių ar dujų degiklių. Mėgstantiems troškintą maistą, burnoje tirpstančią mėsą, bus reikalinga netiesioginė kaitra. Angliniuose degikliuose ją galima sukurti deflektoriais arba reflektoriais, tuo tarpu dujiniuose griliuose šiam tikslui galima naudoti ketaus plokštes arba maistą kepti naudojant tik dalį degiklių, kai maistas dedamas virš neįjungtų ir uždaromas dantis“, – pasakoja ekspertas.

Grilis taip pat gali būti naudojamas ir kaip krosnis picoms kepti, tačiau būtina atkreipti dėmesį, jog šiai funkcijai visiškai netinkami atviri angliniai, paletiniai bei nešiojami dujiniai griliai. Tad picų mėgėjams geriausia būtų rinktis dujinius arba anglinius grilius.  

„Atsakius į šiuos tris klausimus, galima išvengti klaidų ir išsirinkti grilį, kuris džiugins visą sezoną ir ilgus metus. Didžiausia klaida – rinktis tokį grilį, koks stovi pas kaimyną ar draugą, nė kiek nepasidomėjus, kokios jo galimybės“, – pabrėžia G. Kėrys.

Daugiau informacijos:

Gintautas Kėrys, grilių ekspertas ir „Grill-On“ vadovas, tel. +370 618 83821, el. paštas gintautas@grill-on.lt,   www.gril-on.lt    

Pranešimą paskelbė: Ieva Kniukštienė, Komunikacijos agentūra „Chestnut“ (MB „Žydintis kaštonas“)

Facebook Comments