Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Apklausa parodė: krevetės ir sušiai palaipsniui verčia silkę iš patalų

Vos keli likę neatplėšti advento kalendoriaus langeliai ir vis dažniau girdimos dvejonės apie Kalėdas be sniego kalnų rodo – gražiausios metų šventės jau tikrai čia pat. Nors kiekvienas šį laikotarpį išgyvename skirtingai, tačiau yra dalykų, kurie nekinta lyg būtų akmenyje iškalti ir, ginkdie, retas kuris drįsta juos laužyti.

Šis laikotarpis yra itin gausus įvairių tradicijų, burtų ir prietarų. Tai itin pastebima kai imame kalbėti apie maistą. Su dvylika patiekalų ant Kūčių stalo auga ištisos kartos, o vaikystės prisiminimuose Kalėdų senelio beldimą į duris papildo silkė įvairiuose pataluose, kūčiukų mirkymas aguonpienyje ir nuolatinis raginimas „valgyti daugiau, nes tiek prigaminta“.

Bet ar tikrai esame taip tvirtai įsikibę tradicijų? Pasirodo, pastaruoju metu Kūčių stalo meniu Lietuvoje vis dažniau papildo bočiams nematyti patiekalai. Krevetės, paelija su jūros gėrybėmis ar net sušiai – visi jie meta iššūkį daugelį metų lyderio pozicijas tvirtai laikiusiai silkei. „Lidl Lietuva“ užsakymu „Norstat“ atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad daugiau nei 60 proc. apklaustųjų į panašius kulinarinius eksperimentus per žiemos šventes žiūri arba teigiamai, arba neutraliai. Maždaug penktadalis gyventojų yra patys linkę eksperimentuoti.

Verslininkė ir dainininkė, „Lidl“ ambasadorė Natalija Bunkė pripažįsta, kad jai, kaip ir daugeliui, didžiosios žiemos šventės yra neatsiejamos nuo stalo ir gardžių patiekalų, skanaujamų kartu su artimaisiais.

„Kalbant apie įvairiausias naujoves ant šventinio stalo, tikriausiai mes visi esame linkę gaminti jau išbandytus patiekalus, tokius, kuriuos mėgstame labiausiai. Bet aš siūlau kiekvienam įvesti tradiciją – kasmet būtinai pabandyti ir kažką naujo. Taip patiekalai taps įvairesni, viskas atrodys dar gražiau, o svečiai liks nustebę dėl tokio jūsų išradingumo. Jeigu mėgstate tešloje keptą žuvį, pabandykite šį kartą taip pat išsikepti krevečių, o dar vieną silkę pakeiskite orkaitėje užkeptomis midijomis. Eksperimentai virtuvėje tuo ir nuostabūs, kad čia galioja tik viena taisyklė – jūsų fantazijos platybės“, – pasakoja N. Bunkė.

Pasak jos, kiekvienoje šeimoje tikriausiai yra tas vienas patiekalas, kuris tarsi vizitinė kortelė užduoda toną šventėms. Natalijos namuose tai yra paštetas, kurį pasak žinomos moters, ji gamina kasmet ir tiek, kad visiems užtektų. 

„Aš visuomet jį ruošiu dideliais kiekiais, nes kiekvienas, kuris paragauja mano pašteto, prašo jo ir išsinešimui. O socialinių tinklų sekėjams tai tampa populiariausiu receptu, pagal kurį jie gamina kartu“, – papildo N. Bunkė.

Šiemet Natalijos paštetą šventėms gali pasigaminti ir išbandyti jį ir savo namuose gali visi norintys. 

Garsusis Natalijos Bunkės paštetas

Jums reikės:

Vištienos kepenėlių

Svogūno galvos

Poros skiltelių česnako

Aliejaus kepimui

Prieskonių (druskos, pipirų)

Grietinėlės

Čiobrelių

Svogūnų dribsnių (pasirinktinai)

Gaminimas:

Vištienos kepenėles supjaustykite, nusausinkite ir apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Dėkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Tuomet palikite viską šiek tiek atvėsti. Apkeptas kepenėlės su pagardais dėkite į blenderį, įpilkite šiek tiek grietinėlės ir sumalkite. Paruoštą paštetą dar šiltą sudėkite į šventinį indą bei palikite šaldytuve sustingti. Vyšnaite ant torto gali tapti skrudintų svogūnų dribsniai, kurie suteiks patiekalui traškumo bei nuostabaus kvapo.

Skanaukite gardų, namuose ruoštą paštetą su lengvai paskrudinta duonele ir, svarbiausia, mėgaukitės akimirkomis su draugais bei artimaisiais. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Ričardas Rugienius, UAB „Bosanova”

Facebook Comments