Beveik pusė gyventojų per Kalėdas planuoja priimti svečius namuose: kaip paruošti virtuvę kalėdiniam šurmuliui?

Artėjant šventiniam sezonui, virtuvė neišvengiamai taps kiekvienų namų širdimi. Naujausia apklausa rodo, kad beveik pusė (45 proc.) Lietuvos gyventojų šventiniu laikotarpiu planuoja savo namuose priimti svečius. Tiek pat apklaustųjų prisipažįsta, kad būtent namų paruošimas šventėms ir tvarkymasis jiems kelia rūpesčių. Laiku priimti sprendimai gali šiuos iššūkius gerokai palengvinti ir jei reikia – net suteikti daugiau erdvės namuose, rašoma IKEA pranešime žiniasklaidai.

IKEA tyrimo duomenimis, kas antras gyventojas apie Kalėdas pradeda galvoti dar gerokai iki gruodžio. Taigi ką galima padaryti jau dabar, kad būtų išvengta paskutinės minutės streso prieš šventes?

Sukurkite papildomą erdvę be renovacijos

Interjero dizainerės teigimu, dažna šventinė problema – virtuvėje pritrūksta stalviršio erdvės, ruošiant maistą ir kaupiant ingredientus. Vienas paprastas būdas tai spręsti – išnaudoti sienas. Pavyzdžiui, virtuvėje pakabinus metalinį bėgelį, ant jo galima sukabinti puodelius, gaminimo įrankius ar mažus krepšelius smulkiems daiktams susidėti.

„Bėgelių sistema yra vienas iš paprasčiausių būdų atlaisvinti paviršius virtuvėje, neprarandant stiliaus. Kalėdiniu periodu tai galima netgi paversti dekoratyviu namų elementu, papuošiant lemputėmis ar augalų motyvais“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Morta Bučinskienė.

Dar vienas praktinis sprendimas, prireikus daugiau vietos gaminti – įsigyti sulankstomą stalą ar vežimėlį, kurie gali būti naudojami kaip papildomos maisto ruošimo vietos, desertų ar vaišių patiekimo ekspozicijos. Pasak specialistės, šiuos baldus vėliau galima praktiškai panaudoti ir po švenčių.

Dizainerė atkreipia dėmesį, kad, apklausos duomenimis, maždaug trečdaliui gyventojų švenčių metu pritrūksta įvairių maisto laikymo indelių, o ketvirtadaliui – ir indų maistui pateikti: „Pasirūpinus tuo iš anksto, šventes pasitikti galima daug ramiau.“

Praktiniai patarimai, kaip organizuoti darbus virtuvėje

Tyrimas rodo, kad 76 proc. žmonių Kalėdų patiekalams ruošti skiria penkias ar daugiau valandų. Vienas iš trijų apklaustųjų nurodo, kad būtent maisto planavimas ir gaminimas jiems yra vienas didžiausių šventinių iššūkių. Pasak dizainerės, didelę įtaką sklandžiam šventiniam pasiruošimui daro aiški ir efektyvi darbo virtuvėje sistema, kuri gali supaprastinti maisto gaminimą ir net paversti ilgas dienas virtuvėje maloniomis.

„Kai įrankiai yra tinkamoje vietoje, visas maisto gaminimo ritmas tampa lengvesnis ir malonesnis. Laikykite pjaustymo lenteles, peilius ir maišymo dubenis arti paruošimo zonos, o puodus, keptuves, aliejų ir virtuvės reikmenis – arti viryklės. Būtinai reguliariai palaikykite švarą virtuvėje – tvarkinga kriauklė su švariomis kempinėlėmis, muilu ir lengvai pasiekiamas šiukšlių konteineris užtikrina, kad tvarkytis bus patogu net ir kalėdinio šurmulio metu“, – pataria dizainerė.

Praktiniai patarimai, kuriuos galima įgyvendinti jau šiandien

Iš anksto rengiantis šventėms, jau dabar verta peržiūrėti maisto atsargų likučius. M. Bučinskienė siūlo dar iki didžiojo pasiruošimo pasirūpinti šaldytuvu ir šaldikliu – juos išvalyti ir atlaisvinti, kad būtų vietos didesniems maisto produktams. 

„Prieš parduotuvėse susidarant eilėms, atsargai įsigykite pagrindinių produktų, tokių kaip miltai, cukrus, sviestas ir prieskoniai. Galite žengti dar vieną žingsnį ir iš anksto susipjaustyti ir užsišaldykite ingredientus, pavyzdžiui, svogūnus, česnaką ar žoleles. Turėdami šiuos produktus, galėsite sutaupyti brangaus laiko, kai ruošite didelius patiekalus ir tuo pačiu metu priiminėsite svečius. Taigi, kai viskas yra savo vietoje, galite mėgautis ne tik rezultatu, bet ir procesu“, – sako M. Bučinskienė.

Pasak jos, iš anksto labiau apgalvojus ateinančių Kalėdų planus ir pasiruošimą joms kiekviena virtuvė – nesvarbu, kokio dydžio – gali tapti tikra šventės širdimi, kupina geros nuotaikos  ir skanių aromatų.

Apie tyrimą 

IKEA užsakymu tyrimą apie Kalėdas ir jų šventimą atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Apklausa vyko 2025 m. rugsėjo mėnesį, joje dalyvavo 1065 respondentai iš Lietuvos. Iš viso Baltijos šalyse apklausta daugiau nei 3100 žmonių.

Apie IKEA: 

IKEA yra baldų ir interjero prekių mažmeninės prekybos įmonė, įkurta Švedijoje 1943 metais. Bendrovė į Baltijos šalis įžengė 2013 m., kai Vilniuje buvo atidaryta pirmoji IKEA parduotuvė. Iš viso Baltijos šalyse šiuo metu veikia 9 IKEA pirkėjų aptarnavimo vietos: parduotuvės Vilniuje, Rygoje (atidaryta 2018 m.) ir Taline (atidaryta 2022 m.), taip pat prekių užsakymo ir atsiėmimo vietos Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Liepojoje (Latvija), Tartu (Estija). Pirmoji IKEA mažoji parduotuvė atidaryta 2025 m. liepos mėn. Pernu (Estija). IKEA mažmeninės prekybos bendrovėse Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje iš viso dirba apie 1 500 darbuotojų. 

IKEA siūlo gero dizaino, patogius, kokybiškus namų įrengimo sprendimus už prieinamą kainą, kurie gaminami tausojant aplinką ir rūpinantis žmonių gerove. Skaičiuojama, kad per 2024 finansinius metus Baltijos šalyse veikiančiose IKEA parduotuvėse ir kitose aptarnavimo vietose apsilankė 6,7 mln. lankytojų. 

Pranešimą paskelbė: Viktorija Smirnovaitė, UAB „Bosanova”
Beveik pusė gyventojų per Kalėdas planuoja priimti svečius namuose: kaip paruošti virtuvę kalėdiniam šurmuliui?

Beveik pusė gyventojų per Kalėdas planuoja priimti svečius namuose: kaip paruošti virtuvę kalėdiniam šurmuliui?

Beveik pusė gyventojų per Kalėdas planuoja priimti svečius namuose: kaip paruošti virtuvę kalėdiniam šurmuliui?

Beveik pusė gyventojų per Kalėdas planuoja priimti svečius namuose: kaip paruošti virtuvę kalėdiniam šurmuliui?

Beveik pusė gyventojų per Kalėdas planuoja priimti svečius namuose: kaip paruošti virtuvę kalėdiniam šurmuliui?

Facebook Comments