Kaip savaitės maisto planavimas gali padėti dešimtadaliu sumažinti produktų krepšelio kainas?

Europos Centrinio Banko (ECB) duomenimis, lyginant su 2022 m., šiemet maisto produktų kainos Lietuvoje yra net 55 proc. didesnės – tai trečias didžiausias augimas Europoje. Lietuvoje dalies šeimų per mėnesį maistui išleidžiama pinigų suma prilygsta minimaliai algai. Vis daugiau lietuvių aktyviai ieško būdų, kaip sutaupyti ir vienas efektyviausių sprendimų – maisto ruošimas savaitei į priekį (angl. meal prep).
Naujausiais ECB duomenimis, maisto kainos euro zonos šalyse vis dar yra vidutiniškai apie trečdaliu didesnės nei prieš pandemiją. Lietuvą savo produktų išlaidų šuoliu lenkia tik Estija (57 proc.).
Prieš keletą metų lietuviai produktams išleisdavo apie 218 eurų arba apie penktadalį visų savo išlaidų. Ekspertai teigia, kad šiuo laikotarpiu pinigų dalis maistui yra gerokai didesnė.
Efektyvus planavimas ir pasiruošimas
Įvairūs tyrimai rodo, kad efektyviai suplanuotas patiekalų meniu savaitei ar mėnesiui gali padėti sumažinti maisto išlaidas iki 10 proc. Tai leidžia išvengti pakartotinio nereikalingų produktų pirkimo ar maisto švaistymo.
Pirmas žingsnis, siekiant suplanuoti meniu ir sumažinti išlaidas maistui, išsiaiškinti, ką privalu įsigyti. Rekomenduojama įvertinti, kokius produktus jau turite namuose, ir pagal tai sudaryti pirkinių sąrašą.
Savaitės meniu planavimas leidžia gaminti didesnėmis porcijomis, todėl verta skirti vieną dieną maisto ruošimui. Daugelis žmonių tam renkasi sekmadienį. Tokia praktika padeda laikytis plano ir išvengti impulsyvių apsilankymų parduotuvėje, kai atrodo, kad „nėra ką valgyti“.
Pagamintą maistą porcijomis galima laikyti šaldytuve arba užšaldyti, priklausomai nuo to, kiek dienų į priekį ruošiatės. Tai leidžia greitai pasišildyti vakarienę ir sutaupyti laiko kasdieniam gaminimui.
Taupyti padeda dirbtinis intelektas
Prie efektyvesnio ir taupesnio maisto ruošimo šiandien gali prisidėti ir dirbtinis intelektas (DI). Jis pasitelkiamas ne tik ieškant idėjų, ką pasigaminti, bet ir turi svarbią reikšmę naujausiose technologijose.
„Dalis išmaniųjų šaldytuvų geba atpažinti, kokie produktai stovi lentynose ir priminti, kai kažkas artėja prie galiojimo datos pabaigos. Jei vartotojas naudoja išmanių namų įrenginių programą, pavyzdžiui „SmartThings“, ji leidžia būnant maisto prekių parduotuvėje telefone nuotoliu per kameras patikrinti, kas yra šaldytuve“, – pasakoja Eglė Tamelytė, „Samsung“ komunikacijos vadovė Lietuvoje.
Pasak jos, naujausia buitinė technika šiandien taip prisitaiko prie vartotojų poreikių, kad net gali padėti formuoti individualų pirkinių sąrašą.
„Individualiai pritaikyti dirbtinio intelekto sprendimai, integruoti išmaniuosiuose šaldytuvuose „Bespoke AI“ gali sekti, kokius produktus žmogus vartoja daugiausiai, ir kai jų nebelieka, automatiškai įtraukti pieną, sūrį ar kažką kitą į pirkinių sąrašą. Taip išvengiame impulsyvių pirkinių ir sumažiname išlaidas maistui“, – sako E. Tamelytė.
Pranešimą paskelbė: Gustė Asipavičiūtė, UAB „Publicum”