5 kepėjų triukai, garantuosiantys sėkmę virtuvėje
|Ką turiningo nuveikti ilgėjančiais rudens vakarais? Sezonas negaili užderėjusių gėrybių, todėl pats metas imti prijuostę ir išsikepti obuolių pyragą ar įdarytą moliūgą. Jei manote, kad iš jūsų kulinaras nekoks, galime nuraminti, kad net geriausiems virtuvėms kepėjams pavyko ne iš pirmo karto. Tačiau sakoma, kad geriausia mokytis iš svetimų klaidų. Dalinamės paslaptimis, kurios garantuos jūsų sėkmę virtuvėje iš pirmo karto, ruošiant bet kokį kepinį.
Pasiruošimas ir planavimas
Remiantis „Samsung“ atlikto tyrimo duomenimis net ketvirtadalis europiečių mažiausiai kartą į savaitę savo draugus lepina namie ruoštu maistu. Konditerinių gaminių kepimas dažniausiai susideda iš daug mažų žingsnelių – tešlos paruošimo, biskvito kepimo, įdaro ir papuošimų gaminimo. Keblumų atsiranda tuomet, jei skirtingas patiekalo dalis turite kepti skirtingose temperatūrose, todėl nenuostabu, kad vartotojams tampa svarbūs išmanūs ir kasdienybę palengvinantys buitiniai prietaisai.
Juolab, tyrimai taip pat rodo, kad net 95 proc. vartotojų vienu metu ruošia kelis patiekalus arba bent jau norėtų turėti tokią galimybę. Tokiu atveju yra svarbu nuspręsti, ką kepti pirmiau, kad nesustotų gaminimo procesas arba turėti dviejų durų orkaitę, kaip pavyzdžiui, „Samsung“ lanksčiam gaminimui pritaikyta „Dual Cook Flex“ orkaitė. Vienu metu skirtingose temperatūrose kepant kepinius ne tik sutaupysite laiko, bet nei vienam iš jų neleisite atvėsti ir susistovėti.
Tinkamos temperatūros produktai
Daugelis mano, kad sėkmingo patiekalo pagrindinė priežastis yra tinkamai parinkti produktai ir gerai pamatuotos proporcijos. Žinoma, šis aspektas yra vienas svarbiausių, tačiau net jei tobulai parinkę ingredientus nesilaikysite nurodytos produktų temperatūros, galite viską sugadinti.
Dėl to itin svarbu atkreipti dėmesį į recepte rašomą produkto temperatūrą. Jei ruošiatės kepti pyragą ir recepte nurodyta, kad būtina naudoti namų temperatūros sviestą, pieną ar kiaušinius, į tai negalima numoti ranka. Labai šalti ingredientai neleis susidaryti reikiamai tešlos konsistencijai, o perkaitintas sviestas gali tešlą sutraukti arba atsirasti gumuliukų.
Gerai įkaitinta orkaitė
Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet ir jau pradėjus kepti. Senose orkaitėse dažnai nevienodai pasiskirsto karštis – pyrago apačia dega, o viršus neiškepa. Nuolat darinėjant dureles ir tikrinant kepinį taip pat išleidžiama daug karščio.
Kuo didesnė orkaitė – tuo daugiau karščio išleidžiama pravėrus dureles. Tad turint dviejų durų orkaitę kepama mažesnėje erdvėje ir išsaugoma daugiau šilumos. Naujausios „Samsung“ orkaitės taip pat stebi ir reguliuoja karščio paskirstymą bei padeda išvengti temperatūros svyravimų, taigi, tiek patiekalo viršus, tiek apačia ir vidus yra kepami tiksliai nurodytoje temperatūroje vienodai.
Tikslios ingredientų proporcijos
Viena svarbiausių taisyklių kulinarijoje – tikslumas. Tinkamai pamatuotos produktų proporcijos gali nulemti gerą kepinio skonį ir struktūrą. Tik įgudusi ranka, kuri jau ne kartą gamino tą patį patiekalą, gali gerai pamatuoti produktų kiekį iš akies.
Tačiau, jei dar nesate užtikrintas savimi, geriausia įsigyti nedideles maisto svarstykles ir skysčių matavimo indą. Taip galėsite tiksliai pamatuoti produktų kiekį, o jei nuspręsite gaminti daugiau porcijų bus lengviau apskaičiuoti, kiek ir kokių ingredientų reikia papildyti.
Puikus skonis net po kelių dienų
Žinoma, skaniausias obuolių pyragas yra ką tik ištrauktas iš orkaitės, o sausainiai atvėsę, bet dar šilti. Kad ir kaip gardu, dažniausiai visko vienu kartu suvalgyti nepavyksta ir skanėstų lieka dar bent vienai dienai. Tačiau nenuostabu, kad kitą dieną skonis tampa kiek kitoks, o kepiniai yra linkę sausėti ir džiūti.
Puikus triukas, norint išlaikyti sausainius tokius pat minkštus, kaip ką tik ištraukus iš orkaitės yra paimti juodos duonos riekę ir įdėti į tą pačią sausainių dėžutę. Duonos riekė sudžius ir pasidarys sausa, tuo tarpu sausainiai sugers visą duonos drėgmę ir patys išliks minkšti ir gardūs.
Pranešimą paskelbė: Rūta Pauliukonytė, UAB „Publicum”