vieno kąsnio sumustiniaiAtėjus atostogų įkarščiui, vis daugiau draugų kompanijų arba šeimų su nedideliais vaikais galima pamatyti iškylaujant šauniai paruoštame piknike gamtoje. Piknikas, ko gero, yra bene seniausia išlikusi valgymo tradicija – juk iš tikrųjų tai labai seno, dar viduramžiškos medžioklės dalyvių įpratimo užkąsti gryname ore tąsa. Nors mums žinomo pikniko įkūrėjų vardus bando pasisavinti ne viena šalis, vis dėlto, greičiausiai jo atsiradimą paskatino anglai bei prancūzai.

Piknikas labai populiarus todėl, kad jį labai paprasta organizuoti, o leisti laiką iškylaujant tikrai smagu. Juk norint smagiai praleisti laiką gamtoje, tereikia sukviesti draugus ar tiesiog su šeima išvykti į gamtą. Užkandžiams geriausiai tiks vieno kąsnio sumuštiniai, vaisiai ar riešutai, o karštajam patiekalui ant laužo kepkite mėsą, dešreles arba atsivežkite paruoštą patiekalą iš namų.. Taigi, viskas, ko reikia geram piknikui – tai žemė po kojomis, žydras dangus virš galvos, geras oras, artimi žmonės ir keletas užkandžių.

Greičiausiai visiems piknikas asocijuojasi su laužu ir ant jo kepamu maistu. Šašlykai, dešrelės, kepsniai ir vištienos sparneliai – tai gerai žinoma ir populiaru, tačiau pamėginkite ką nors naujo. Vietoje to, kad vargtumėte su anglimis, iešmais, grotelėmis ar dūmais, pamėginkite bent kartą šilto maisto į gamta atsivežti iš namų. Žinoma, jums bus reikalingi namuose naudojami stalo įrankiai. Tokiu atveju, vietoje to, kad blaškytumėtės po mišką ieškodami sausų malkų ar bandydami įkurti ugnį su vietoje rastu nešvariu popierėliu, galėtumėte iš karto mėgautis skaniai paruoštu maistu, gurkšnoti vyną, klausytis paukščių giesmių ir tiesiog bendrauti su draugais.

Taip pat į gamtą reikėtų vežtis tokį maistą, kuris yra visai paprastas, skanus, tačiau nepaliekantis riebių dėmių. Pikniko stalui geriausiai tinka toks maistas, kuris pateikiamas nedidelėmis porcijomis ir kurį galima valgyti su pirštais. Produktams susidėti puikiausiai tiks anglų išradimas – pintinė. Joje jums puikiausiai sutilps ir vieno kąsnio sumuštiniai, ir kelių rūšių sūriai bei alyvuogės, šokoladas, duona, daržovės ir vaisiai, vytintos mėsos dešrelės arba nedideli mėsos gabaliukai, taip pat pjaustytas pyragas termosas su arbata. Taip pat rekomenduojama pasiimti ir atšaldytą talpą su namuose ruoštu limonadu ar kitu gaiviuoju gėrimu. Rekomenduojama atsisakyti įvairių trapių gaminių, kadangi juos vežant bei dėliojant iš vieno krepšio į kitą, jie labai lengvai susitraiško ir sutrupa.

Kalbant apie gėrimus, rekomenduojama atsisakyti alkoholio ir mėgautis gaiviaisiais gėrimais. Jums tereikės smulkintus sutrinti įvairius vaisius ar uogas, kelias valandas palaikyti šaldytuve ir, esant poreikiui, gautą masę atskiesti paprastu arba mineraliniu vandeniu, paskaninti cukrumi. Šį skanėstą galite užšaldyti ir patiekti kaip gaivų šerbetą.

Valgymo taisyklės pikniko metu visada yra paprastesnės nei valgant svečiuose ar restorane. Juk į gamtą vykstame pailsėti, o ne būti įtampoje, sėdėti tiesia nugara, vienoje rankoje laikant šakutę kitoje – peilį. Taigi, iškyloje svarbiausia atsipalaiduoti, pasikrauti geros nuotaikos, o į valgymo kultūrą čia kreipiamas mažiausias dėmesys.