Braškių auginimasBraškės – visų mėgstamos ir vertinamos uogos. Jos lengvai auga Lietuvai būdingame klimate ir dirvožemyje. Tai itin populiarios uogos soduose ir daržuose. Braškės yra saldžios, sultingos uogos, valgomos šviežios, kaip uogienė, kompotas ar įeina  į kitų produktų sudėtį.

Turbūt labai maža dalis Lietuvos ir Europos gyventojų nemėgsta braškių. Jas galima valgyti iškart nusiskynus nuo krūmelio. Taip gaunate visus vitaminus ir šviežiausią skonį. Tik svarbu braškes skinti su žaliu „vainikėliu“ – lapais aplink uogą, kitu atveju vainikėlis likęs ant krūmelio pradės pūti ir naujos uogos nebeužaugs. Iš braškių daroma ir uogienė. Taip gaunama mažiau vitaminų, uogos nėra šviežios, be to, ir saldintos cukrumi. Bet tai puikus būdas turėti braškių žiemą. Išsitraukus stiklainiuką braškių šaltą žiemos vakarą bus malonu įsidėti uogienės į avižų ar manų košę. Taip pat braškių uogiene galima pagardinti ir papuošti konditerijos gaminius. Tai suteiks jiems naują skonį ir vasarą primenantį kvapą.

Kitas būdas vartoti braškes – tai braškių kompotai. Tokiu atveju reikės vandens, cukraus ir braškių. Iš pradžių paruošiamas cukraus tirpalas. Jis kaitinamas, verdamas na ir galiausiai užpilamas ant braškių stiklainyje. Taip gausite kompotą, kurį galėsite patiekti ant Kūčių stalo, per Velykas ar per kitas šventes. Toks kompotas yra malonaus skonio, ypač jį mėgsta vaikai. Be to, išgėrus kompotą liks braškių, kurios nors ir gerai permirkusios, vis tiek dar turi skonį tad ir jas galima suvalgyti.

Be kompoto iš braškių galima padaryti ir kisielių. Paprasčiausias receptas yra visai toks pats kaip braškių kompoto tik dar dedama bulvių krakmolo, kad skystis įgautų reikiamą konsistenciją. Pradžia kaip ir gaminant kompotą: verdame cukraus ir vandens sirupą, tuomet šaltame vandenyje ištirpiname krakmolą ir supilame į sirupą. Baigus virti, kol sirupas dar šiltas, į jį sudedamos šiltos braškės. Štai ir viskas! Kartais į tokį kisielių dedama ir avižų ar truputis citrinos rūgšties.

Braškės plačiai naudojamos ir konditerijos gaminiams. Pavyzdžiui, pyragams, bandelėms, tortams. Be to, braškių galima įsidėti į ledus ar pasidaryti tikrą braškinį ledų kokteilių. Jei ledai netraukia, galima pasidaryti kokteilį su pienu ir kitais vaisiais (puikiai tinka bananai), uogomis. Braškių panaudojimas maistui – išties platus, tereikia išsirinkti norimą receptą ir jau galima gaminti. Taigi kaip viskas skanu, tegu būna braškių auginimas, valgymas bei dovanojimas draugams jūsų laimės šaltinis.