AvietėsAvietės – ypatingo grožio rausvos minkštos uogos, mėgiamos vaikų bei suaugusiųjų. Šias uogas galima valgyti kone visą vasarą. Jos puikiai tinka konditerijos gaminiams paskaninti – pyragams, sausainiams, tortams. Beje, būdamos išties puikios išvaizdos šios uogos gali papuošti jūsų rankų darbo kepinį ar kitą gaminį. Be to, avietės puikiai tinka ir ledų kokteiliams gaminti, taip suteikiant jiems saldumo, aviečių aromato ir vasaros skonio. Kas nenorėtų šiltą vasaros dieną atsigaivinti šaltu ledų kokteilių iš ką tik nuskintų uogų?
Norint turėti šių uogų ir žiemą patariama jas užšaldyti. Tuomet, po kelių mėnesių teliks jas atšildyti ir įsimesti į burną (kaip mėgsta vaiką). Kitas panaudojimas – paskaninti ryžių ar manų košę. Na o kai kurie mėgsta ir pasigaminti aviečių uogų arbatos. Tam reikalui geriau tiks jau iš anksto saldinta aviečių uogienė, kurią taip malonu šaltą žiemos dieną atsidaryti ir įkvėpti uogų aromato, nunešančio į praeitos vasaros prisiminimus.
Aviečių skynimas – gana nedėkingas darbas. Mat jos turi dyglius, kurie lenda visur, kur tik kišate ranką, skindami uogas. Taip pat šie dygliai gali ir suplėšyti drabužius, tad einant skinti aviečių būtina apsirengti patogiai, ne per daug laisvas drabužiais. Žinoma, geriau neišsipuošti – vis vien gali tepti bent jau išsitepti uogų sultimis.
Avietės auginamos sode arba randamos miške. Auginant jas sode visuomet patogu nueiti nusiskinti ir tam didelio prisiruošimo nereikia. Na o norint laukinių aviečių teks keliauti į mišką su bent vienu kibirėliu. Be to, reikės tikėtis, jog uogos dar nenurinktos. Paprastai avietės auga kirtavietėse ir atviresnėse miško vietose, kur daugiau saulės. Bet visgi laukinių aviečių privalumas, prie auginamas sode yra tas, jog pasisekus, jų čia rasite gerokai daugiau nei galite užsiauginti sodo sklypelyje.
Be aviečių uogų, naudingi ir aviečių stiebai. Šie paprastai skinami pavasarį. Iš jų, susirgus, galima išsivirti labai kvapnios arbatos, stiprinančios organizmą ir padedančios atsistoti ant kojų. Peršalus, aviečių arbata tikrai padeda, nes joje gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. O dar geriau – tokią arbatą gerti su medumi, taip gausite dar daugiau naudingų mineralų.
Populiari mūsų kraštuose ir avietės giminaitė – gervuogė. Gervuogės Lietuvoje auga ir miškuose bei pievose, netgi kelios rūšys, plačiai auginamos ir soduose – dažniausiai įvairios kultūrinės veislės. Gervuogės yra sultingesnės uogos, nors gal kiek mažiau saldžios. Paprastai jų derlius būna kiek gausesnis nei aviečių, uogas daug mažiau puola įvairūs kenkėjai. Verta pagalvoti tiek apie aviečių, tiek ir apie gervuogių auginimą.